x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Pașii unei demachieri corecte: ce produse folosim și cum

Pașii unei demachieri corecte: ce produse folosim și cum

28 Noi 2022   •   16:33
Pașii unei demachieri corecte: ce produse folosim și cum

Aproape fiecare femeie s-a culcat cel puțin o dată în viață fără să se demachieze. Poate că a fost după o noapte lungă sau o zi grea la serviciu, dar a doua zi probabil că a regretat. Atunci când acest lucru se întâmplă o dată, s-ar putea să nu aibă multe consecințe, dar atunci când el devine un obicei, consecințele apar. Îndepărtarea fondului de ten, a rimelului, a rujului și a altor produse înainte de a merge la culcare este esențială, dacă vrei să-ți păstrezi pielea sănătoasă și frumoasă.

Demachierea este cel mai important pas din rutina de îngrijire a tenului. Demachierea trebuie făcută de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a îndepărta machiajul, excesul de sebum, transpirația și impuritățile. Acest proces înseamnă înlăturarea machiajului de la nivelul feței cu ajutorul produselor de curățare zilnică, indiferent că vorbim de apă micelară, geluri sau loțiuni de curățare.

Numai că menținerea sănătății pielii nu se încheie aici. Ritualul pentru ten, din fiecare seară, după o zi întreagă în care ai purtat pe față machiaj, trebuie să continue și dincolo de înlăturarea urmelor acestuia. Cu cât vei acorda o atenție mai mare pielii, cu cât o vei hidrata și tonifia corespunzător cu ajutorul cremelor hidratante pentru față și a cremelor pentru ochi, cu atât cresc șansele ca, peste noapte, fața să își recapete strălucirea și luminozitatea pe care o dorești.

Bineînțeles, preocuparea pentru o față impecabilă trebuie să vină și din interior, prin asigurarea unei diete echilibrate, a unui stil de viață sănătos, a hidratării optime și a odihnei de calitate, pentru cel puțin 8 ore pe noapte.

În cele ce urmează, voi povesti în detaliu ce produse este bine să folosești în funcție de tipul tău de ten, care sunt pașii unei demachieri corecte și de ce este importantă hidratarea tenului.

Ce produse de demachiere să folosești

Produsele pentru demachiat trebuie alese atent, în funcție de tipul de piele. Doar în acest fel, acestea vor contribui la menținerea integră a barierei naturale de protecție a acesteia, dar și să-i ofere strălucirea și luminozitatea de care are nevoie. Tipurile de ten dictează alegerea produselor de demachiere și de îngrijire potrivite. Uneori, ai nevoie de mai multe tipuri de demachiante, unele pentru ochi, altele pentru față. În același timp, și în ceea ce privește tonifierea și hidratarea pielii ai nevoie de produse diferențiate pentru față și ochi.

Tenul uscat, deshidratat

Tenul uscat este și foarte sensibil, predispus la apariția unor zone în care epiderma este roșie sau chiar s-a crăpat, motiv pentru care are mare nevoie de produse speciale. Demachierea tenului uscat trebuie să fie o operațiune în doi pași - curățare și hidratare intensă.

Curățarea trebuie făcută folosind produse blânde, care să nu afecteze stratul protector al pielii. Un fluid de curățare și demachiere, potrivit atât pentru față, cât și pentru ochi, va înlătura cu delicatețe machiajul și impuritățile acumulate peste zi.

Un produs cu o textura non-grasă și care să asocieze substanțelor emoliente în compoziție este recomandat pentru pielea sensibilă, în special datorită ingredientelor cu acțiune calmantă.

Pentru tenul uscat și/sau deshidratat, este important să cauți ingrediente reparatoare, emoliente și hidratante, chiar și în produsele de curățare. Chiar dacă ele stau puțin timp pe ten, influențează în mod vizibil calitatea tenului. Un produs cu agenți de curățare mai duri poate deshidrata mai puternic tenul deja uscat, iar repararea printr-o cremă emolientă nu va fi de ajuns.

În cazul în care dorești să optezi pentru produse cosmetice organice și, în general, pentru ingrediente naturale, atunci uleiul de măsline este cel mai recomandat produs pentru demachierea tenului.

Tenul normal

În cazul unui ten normal, aspectul pielii este ferm și neted, fără pete, coșuri sau zone seboreice, iar pielea este suplă, fără riduri vizibile. Este însă destul de rar, întâlnit mai ales la vârste tinere, înainte de pubertate.

Pentru a păstra caracterul echilibrat, sănătos al unui astfel de ten, folosește soluțiile de demachiere care înlătură delicat impuritățile și lasă pielea hidratată și proaspătă. Ca parte a unui ritual corect de demachiere, ar fi bine să folosești produse care păstrează un nivel echilibrat al pH-ului pielii.

Acestea pot fi produse fără ingrediente ocluzive, precum uleiurile naturale, sau surfactanți, precum săpunul. Așadar, poți opta pentru un produs cu pH neutru și surfactanți blânzi, care curăță foarte bine, în profunzimea tenului, lăsând porii feței netezi și curați. În cazul în care optezi pentru varianta naturistă, există două variante: poți curăța fața fie cu suc proaspăt de castraveți, fie cu lapte de capră.

Tenul mixt

Tenul mixt este cel mai des întâlnit, iar, ca ritual de îngrijire, este important în acest caz să folosești un produs demachiant atât dimineața, cât și seara. O soluție potrivită, care te va ajuta să înlături machiajul și să cureți delicat pielea de sebum, celule moarte și alte impurități mecanice pot să o reprezinte gelurile micelare.

Pe lângă acțiunea purificatoare, de curățare datorată micelelor din compoziție, aceste produse de demachiere au acțiune hidratantă intensă și datorită altor compuși activi. De exemplu, produsele ce conțin Aquaxyl sunt produse extrem de eficiente, care asigură optimizarea rezervelor de apă din piele și contribuie la îmbunătățirea funcției de barieră a acesteia.

De regulă este indicat să utilizăm produse cu textură lejeră, care să îndepărteze cu ușurință machiajul și impuritățile de peste zi, însă, în același timp, trebuie să fie non-comodogenice, adică să nu blocheze porii feței și, drept consecință, să nu stimuleze apariția anumitor imperfecțiuni, precum coșuri, comedoane sau pustule acneice. Acestea apar, de obicei, atunci când folosești fie produse care nu curăță suficient de bine tenul, fie când optezi pentru produse care conțin uleiuri ocluzive (cum ar fi cel de cocos, care poate bloca porii și duce, astfel, la acumularea de sebum în aceștia, care se va transforma în puncte negre sau coșuri), fie pentru produse foarte agresive de curățare, care vor declanșa o suprasecreție de sebum, ca mecanism de protecție a pielii.

Varianta naturistă de demachiere pentru acest tip de ten, destul de problematic, este o combinație de miere și bicarbonat de sodiu și puțină apă, transformată într-o pastă lejeră. Pe lângă faptul că ajută la îndepărtarea eficientă a machiajului și a impurităților, aceasta ajută și la îndepărtarea celulelor moarte, printr-o exfoliere blândă, deci asigurând și rolul de scrub. Pentru tratarea erupțiilor existente, poți adăuga în amestec câteva picături de propolis, care are rol purifiant și cicatrizant.

Tenul gras

Tenul gras este caracterizat prin:

  • Pori dilatați și vizibili cu ochiul liber
  • Puncte negre, coșuri și alte imperfecțiuni
  • Aspect lucios al tenului
  • Aspect uleios la câteva ore de la curățarea tenului
  • Predispoziția la apariția erupțiilor cutanate

În consecință, produsele de demachiere a tenului gras va trebui să acționeze în direcția diminuării acestor caracteristici ale tenului gras. Ele vor curăța și îndepărta excesul de sebum, fără să perturbe bariera de protecție a pielii.

În cazul tenului gras, este necesară o curățare în profunzime, care să nu afecteze însă stratul protector de la nivelul epidermei și să reechilibreze nivelul pH-ului pielii. Din acest motiv, este important ca demachiantul să aibă o textură lejeră, care să nu blocheze porii feței și să nu permită apariția unor noi coșuri sau comedoane, adică problemele specifice tenului acneic.

O alternativă modernă de demachiere la care poți apela o reprezintă un cleanser ce nu conține săpun, iar surfactanții asociați spală blând, dar, în același timp, eficient pentru îndepărtarea prafului, machiajului și a altor impurități.

Cum te demachiezi corect

Demachierea ochilor

Întotdeauna este recomandat să începi demachierea cu zona ochilor. Fie că alegi loțiuni, servețele demachiante, spumă, gel sau apă micelară, pentru curățare și tonifiere, mare atenție la mișcările pe care trebuie să le faci. Nu este necesar să insiști prea mult pentru a nu irita ochii, dar nu trebuie să renunti nici când încă sunt vizibile urmele de machiaj.

Specialiștii recomandă să optezi pentru una dintre aceste metode: curățarea dublă, cu un ulei sau balsam demachiant, urmat de spălarea tenului sau folosirea unei dischete reutilizabile din bumbac, pentru curățarea feței, înmuiată cu un demachiant pe bază de ulei natural.

Dacă folosești un ulei sau balsam pentru demachiere, aplică produsul pe întreaga față și pe gât, având grijă să acoperi toată suprafața. Masează pielea pentru a dezintegra machiajul, dar evită să apeși sau să freci cu putere.

În cazul în care alegi să te demachiezi cu o dischetă reutilizabilă pentru curățarea feței, înmoaie discheta în soluția ta demachiantă – fie că este ulei de cocos sau apă micelară – și presează discheta pe ochii închiși, timp de aproximativ un minut. Nu freca, ci doar lasă produsul să acționeze la nivelul pleoapelor și genelor astfel încât să dizolve machiajul.

Poți să îndepărtezi machiajul dizolvat prin mișcări blânde, de la exterior spre interior, în zona inferioară și de la interior la exterior, pe cea superioară, executând, astfel, ușoare mișcări circulare.

Demachierea tenului

Pentru o curățare blândă, dar minuțioasă, cele mai bune instrumente sunt buricele degetelor tale. Nu numai că sunt mai blânde și mai puțin susceptibile de a vă irita pielea decât servețelele de spălat sau bureții, dar este o oportunitate grozavă de a practica autoîngrijirea, oferindu-vă un masaj facial ușor.

Curățarea feței cu atenție înseamnă că fiecare milimetru să fie atent șters, folosind produse adecvate pielii, dar și mișcări ample, circulare, care trebuie îndreptate dinspre mijlocul chipului spre zonele laterale, la fel cum se întâmplă la masajul feței.

Poate fi nevoie, uneori, de mai multe servețele sau dischete pentru demachiere, dar rutina trebuie efectuată până când fața rămâne curată.

Pentru o curățare foarte profundă, curățarea sonică poate elimina mai eficient apa din piele.

Demachierea buzelor

Trebuie să acorzi o atenție sporită buzelor, mai ales dacă folosești un ruj rezistent la transfer. Și în cazul în care utilizezi un gloss, este bine să intrebuintezi produse de îndepărtare pentru acesta, precum și balsamuri hidratante.

Cea mai prietenoasă soluție în demachierea buzelor colorate cu rujuri rezistente la transfer/long lasting/kissing proof este uleiul bifazic hidrofilic, indicat îndepărtării produselor waterproof, atât cele folosite la nivelul ochilor, cât și la nivelul buzelor.

Fiind o soluție UA (ulei în apă, așadar, un produs uleios) va curăța eficient și va glisa ușor pe buze fără a le agresa, respectând sensibilitatea lor. Se folosesc doar câteva picături de soluție aplicate pe o dischetă umedă, cu care se tapotează buzele, apoi se șterg ușor.

Tipuri de produse pentru demachiere

Demachiante cremă

Acestea, împreună cu laptele demachiant, reprezintă cele mai populare produse pentru demachiere. Arată precum o cremă mai fluidă, care înmoaie tenul, deschide porii și permite înlăturarea rapidă a machiajului și impurităților prin ștergerea feței cu o dischetă de bumbac. Cel mai bun demachiant sub formă de lapte este acela pe care-l simți confortabil pe piele, care nu ustură și nu irită fața. Acestea sunt de multe ori variante care pot fi considerate și soluții de curățare pentru când nu avem machiaj pe față și sunt adesea foarte blânde.

Poți încerca, la nevoie, și un demachiant natural: miere amestecată cu puțin ulei de măsline sau suc de castraveți. Întinzi bine amestecul pe față, elimini surplusul cu o dischetă de bumbac și apoi clătești.

Dezavantajul acestor produse este că după folosire, necesită aplicarea unui toner, pentru închiderea porilor și revigorarea feței.

Laptele și cremele de curățare sunt potrivite pentru tenurile normale, uscate și sensibile.

Loțiuni și soluții micelare

Apa micelară este un produs de consistență lichidă, care conține micele: structuri moleculare de formă sferică, mici molecule de ulei suspendate în apă. Nu este însă uleioasă deloc și are ca efect îndepărtarea perfectă a impurităților, lăsând tenul curat și „ușor“. Se potrivește de minune tenurilor sensibile, pentru că elimină machiajul și impuritățile dintr-o singură aplicare, inclusiv în zona ochilor.

Avantajul acestor produse este că acestea sunt cea mai rapidă și comodă metodă de demachiere, acționând, în același timp, și ca demachiant, și ca toner.

Un machiaj mai consistent, cum este cel profesional, va necesita poate folosirea unui lapte demachiant, în primă fază, iar apa micelară va definitiva procedura de demachiere.

Folosirea dischetelor demachiante și a șervețelelor

Utilizarea șervețelelor demachiante reprezintă o opțiune de demachiere. Acestea sunt șervețele care au fost înmuiate anterior în demachiant și sunt utile dacă ești într-o călătorie sau te grăbești foarte tare. Folosirea frecventă a șervețelelor demachiante va duce la uscarea tenului, provocând diverse probleme apoi.

După cum am discutat deja despre utilizarea dischetelor demachiante, ele fac parte din rutina zilnică de demachiere a fiecăreia dintre noi. Cele mai indicate a fi folosite sunt cele din bumbac.

Hidratarea tenului, după demachiere

La capitolul hidratare, avem la dispoziție din nou mai multe alegeri, pe care le vom face în funcție de tipul de ten și de efectul dorit.

După ce tenul a fost demachiat, curățat și tonifiat, acesta este pregătit pentru hidratare. Întotdeauna după demachierea corectă și completă a ochilor, feței, gâtului și decolteului, trebuie să adaugi hidratare și tonifiere pielii. Așa că folosește cel puțin o cremă hidratantă de noapte, din aceeași gamă cu cea de zi, pentru un efect garantat.

Dimineața, este indicat să alegem o cremă hidratantă cu SPF, pe care o aplicăm cu mișcări ușoare, circulare, iar seara putem opta pentru un ser regenerant cu care vom realiza un ușor masaj al feței și conturului ochilor. Putem folosi, de asemenea, un ulei 100% natural, extras prin presare la rece, precum cele de măceșe, cătină, argan sau floarea-soarelui.

Sfaturi finale despre demachiere

  • Folosește produse speciale pentru tipul tău de ten, întotdeauna de la aceeași firmă, pentru demachiere, tonifiere și hidratare. Pe DONA Online, găsești produsele potrivite, de la game atent alese
  • Este indicat să te demachiezi seara, nu a doua zi. Ai grijă ca în procesul corect de demachiere să îți cureți pielea până la linia părului. Uneori, poți să împingi machiajul până la primele rânduri de fire de păr și, dacă nu obișnuiești să te speli pe cap în fiecare seară, atunci impuritățile se vor depune și vor duce la descuamarea epidermei pe alocuri
  • Nu te spăla pe față cu apă fierbinte
  • Șterge-te pe față întotdeauna cu un prosop curat
×