x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Razboi civil si lux

Razboi civil si lux

de Catalin Budescu    |    03 Dec 2005   •   00:00
Razboi civil si lux

Spaniolul care a scris istoria in moda de lux, Cristobal Balenciaga s-a refugiat la Parisdin cauza razboiului civil. Acum, Balenciaga este unul dintre cele mai exclusiviste branduri din lumea luxului.

Cristobal Balenciaga, spaniolul care a scris istoria in moda de lux, un adevarat mentor pentru celebrii Givenchy, Courreges si Ungaro. In prezent, unul dintre cele mai exclusiviste branduri din lumea luxului.

Cristobal Balenciaga s-a nascut in anul 1885 intr-un mic orasel din Tara Bascilor - Guetaria, Spania. Inca de mic pasiunea lui cea mai mare a fost reprezentata de croitorie. La numai 19 ani a inceput sa lucreze pentru Calle de Hernani, personaj celebru al acelor vremuri, cel care detinea o fabrica de tinute de dama. In 1919, Balenciaga a reusit sa-si deschida primul salon propriu in localitatea San Sebastian, acesta fiind urmat mai tarziu de inca un salon. Cel de-al treilea a fost deschis apoi in 1933, in Madrid, urmat in 1935 de un altul si in Barcelona.

IN PLIN RAZBOI CIVIL. Balenciaga s-a mutat in 1937 la Paris, un loc cu mult mai sigur decat Spania acelor vremuri aflata in plin razboi civil. Prima colectie a creatorului a fost prezentata in luna august a acelui an, creatiile sale fiind un adevarat succes si la mare cautare. Hainele sale erau elegante, create cu grandoare si perfectiune, ceea ce i-a adus renumele de "Maestru", fiind cunoscut si pentru inovatiile sale - taiorul fara linia taliei subliniata (pre- cursorul celebrului sacou), manecile tip kimono sau, in 1957, cu prima rochie de seara pana la ge-nunchi, cu mult timp inaintea aparitiei rochiilor mini. Balenciaga a produs creatii deosebite folosind din belsug dantela, catifeaua si satinul cu paiete, precum si o serie de palarii, rafinandu-si in permanenta ideile cu fiecare noua colectie prezentata, tinzand tot mai mult catre excelenta.
Balenciaga a murit in 1972, la varsta 77 de ani, fiind un adevarat mentor si indrumator pentru celebrii mai apoi Givenchy, Courreges, Ungaro si altii.

CUMPARATA DE GUCCI. In prezent, casa de lux Balenciaga apartine grupului Gucci (cel care detine 91% din actiuni), iar designerul actual, cel care se ocupa de noile creatii ale casei, este Nicolas Ghesqui"re. In ultimii zece ani acesta a reusit sa mentina inaltul standard al brandului, adaugand colectiilor elemente futuriste. Casa a lansat de curand un nou concept de magazin-pilot, iar magazine sale nu pot fi gasite decat la Paris si la New York. Colectii actuale sunt de prÃşt-Ã -porter exclusive de dama, imbinand armonios clasicul si modernul, accesorii cu colectii de incaltaminte (pantofi si cizme), precum si genti din piele in diverse culori si parfumuri de dama (printre care Cristobal, Michelle, Prelude, Talisman) sau apa de colonie pentru barbati (Balenciaga Pour Homme, Cristobal Cologne sau Ho Hang Cologne).

GIVENCHY
In 1953 a inceputul prietenia dintre Hubert de Givenchy si faimosul designer Cristobal Balenciaga. O relatie care va dainui pana la moartea, in 1972, a celebrului creator de moda spaniol. Influenta lui Balenciaga a ramas mereu prezenta de-a lungul timpului in nenumaratele colectii ale lui Givenchy si este evidenta in special in gustul designerului pentru croiala hainelor foarte putin captusite. De asemenea, Givenchy a recunoscut de numarate ori ca pentru el Balenciaga a fost si a ramas un adevarat mentor de-a lungul carierei sale.

×
Subiecte în articol: high-life Balenciaga