x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

26 Iul 2021   •   17:36
Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală
Sursa foto: Shutterstock

Auzim adesea că ținuta de cocktail este acea rochie nici de zi, nici de seară, nici casual, nici elegantă, poate fi lungă, midi sau scurtă. Și așa este. Rochia de cocktail este cea care face trecerea de la stilul de zi la cel de seară. Poate fi purtată la petreceri semi-formale, un garden party sau la ocazii mai speciale, precum un botez sau chiar o nuntă. Materialele din care sunt realizate sunt mai rafinate decât cele regăsite la rochiile de zi. Vorbim aici despre catifea, mătase, șifon, triplu-voal, dantelă.

Accesoriile

Accesoriile sunt cele care fac diferența. Pantofii stiletto, sandalele elegante, un clutch de seară și mai ales bijuteriile. Sunt ca o baghetă magică: au puterea reală de a oferi stil și rafinament oricărei ținute, într-o secundă. Și sunt cele care vă reprezintă mereu personalitatea. Ideal este să aveți mereu la dispoziție în garderoba voastră cercei, coliere sau brățări de diferite stiluri. Bijuteriile puțin mai boeme vă pot scoate din anonimat o ținută simplă. Când vorbim despre o rochie de cocktail, o pereche de cercei aur dama rafinați, o brățară sau chiar un colier excentric pot face diferența dintre o ținută de zi și una de seară. Bijuteriile cu perle sau din aur sunt mereu o alegere potrivită atât pentru zi, cât și pentru seară. Alegeți mereu bijuteriile adecvate evenimentului la care intenționați să participați.

Scurtă istorie a rochiei de cocktail

La sfârșitul anilor 1920, odată cu apariția Organizației Femeilor pentru Reforma Prohibiției Naționale, doamnele încep să devină mult mai vizibile în sfera socială. Ideea unei „femei care consumă alcool” a fost un ideal cu rădăcini în noile concepte de individualism și negare a funcțiilor matriarhale din perioada edwardiană. Astfel, se nasc saloanele private de cocktailuri, iar rochia de seară midi, cu pălărie, pantofi și mănuși asortate, a fost ținuta aleasă pentru astfel de serate și devine uniforma anilor 1920 pentru elita progresivă la modă.

De la zi la seară

Inițial practice, informale, cu mâneci mai lungi, decolteu modest și puțin ornamentate, rochiile devin tot mai elevate, cu falduri din satin sau mătase, materiale ce înlocuiesc gabardina și crepul din ținutele de zi. Gabrielle Coco Chanel, Jean Patou și Elsa Schiaparelli au popularizat costumul de cocktail elegant ca ținută de tranziție de la cea pentru ceaiul de după-amiază la o seară intimă.

Odată cu dificultățile economice de la începutul anilor 1930, designerii americani, precum Muriel King, creează ținute „de zi și seară”, cu linii și tăieturi ample, simple, iar accesoriile devin extrem de importante. Pălăria cu boruri largi și fedora sunt acceptate pentru ora cocktailului. Mănușile, mai lungi decât în ​​anii 1920, sunt în continuare obligatorii, după-amiaza târziu și seara. După al Doilea Război Mondial, tivul rochiei se scurtează, iar diferiți pălărieri francezi introduc voaleta de mătase ca accesoriu pentru cocktail. La New York, Norman Norell folosește nasturi cu strasuri la costumele de zi pentru a le transforma în unele de seară.

Christian Dior este cel care introduce denumirea de „rochie de cocktail”, la sfârșitul anilor 1940, deschizând calea revistelor, magazinelor și caselor de modă pariziene și americane de a promova o terminologie specifică pentru acest gen de ținută. Paris Vogue publică articole ce promovau organza pentru ținutele de cocktail, iar Vanity Fair prezintă reclamele pentru celebrul bumbac Bemberg.

Odată cu epoca consumerismului din anii 1960, rochiile formale de cocktail pierd teren în fața costumelor cu pantaloni palazzo, precum cele ale lui Irene Galitzine, sau a salopetelor lui Emilio Pucci. Este perioada când rochia de cocktail devine mai degrabă un stil și nu o ținută de ocazie.

Astăzi, zilele etichetei cocktailurilor și a hainelor semi-formale sunt aproape dispărute. Deși inițial oferea femeilor o opțiune de ținută informală și practică, acum a devenit unul dintre cele mai formale articole din garderoba femeii moderne. Cu toate că uneori poate părea un concept depășit, ea nu a ieșit niciodată din viața noastră. Să salutăm deci rochia de cocktail! Timp de aproape un secol, femeile au putut arăta bine, savurând un cocktail, iar asta va continua și în deceniile următoare.

×