x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Sărbătorirea unei forme de artă

Sărbătorirea unei forme de artă

de Roxana Roseti    |    06 Iul 2008   •   00:00
Sărbătorirea unei forme de artă

Cu toate că am devenit atît de urbani şi de moderni încît pînă şi firul de iarbă parcă are unduire de fier, pe lîngă noi a trecut în această peri-oadă o zi interesantă:Ziua Internaţională a design-ului industrial.

Cu toate că am devenit atît de urbani şi de moderni încît pînă şi firul de iarbă parcă are unduire de fier, pe lîngă noi a trecut în această peri-oadă o zi interesantă:Ziua Internaţională a design-ului industrial.

 
Aţi putea spune: “Pe cine ar putea interesa o asemenea zi?”. Îi interesează pe cei preocupaţi de un asemenea domeniu şi care îşi doresc să ne transmită şi nouă cîte puţin din ideile ce îi frămîntă. Pentru că rolul unui designer industrial este de a căuta, crea şi a executa obiecte reproductibile industrial prin găsirea de soluţii care să includă probleme de inginerie, producţie, marketing, dezvoltarea liniei de produse şi vînzări. Ziua de 29 iunie – “Ziua Internaţională a Designului Industrial” (World Industrial Design Day) a adus, începînd din acest an, un plus de culoare pentru lumea creatorilor, dar şi pentru publicul larg, mai puţin obişnuit cu o asemenea celebrare. Lansată de International Council of Industrial Design (ICSID), World Industrial Design Day este primul eveniment de anvergură internaţională în acest domeniu. Conceput în scopul de a marca importanţa profesiei de “industrial designer”, precum şi impactul acesteia asupra calităţii vieţii, evenimentul nu a lăsat indiferentă breasla designerilor din România.

 
EXPOZIŢIE. Cu acest prilej, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Societatea Designerilor Profesionişti din România, membru al International Council of Societies of Industrial Design (ICSID), a organizat conferinţa intitulată “Designul industrial – perspective”, concretizată şi sub forma unor expuneri publice de design industrial cu caracter informativ şi educativ. Evenimentul a fost susţinut de expoziţia “DESIGN (r) 08”, în care au putut fi vizionate proiecte de produs industrial din zone foarte diverse, începînd cu obiecte de uz casnic, piese de mobilier, vestimentaţie şi accesorii pînă la designul de automobile şi amenajări interioare.

Au fost prezentate mai multe iniţiative care evidenţiază contribuţia designerilor, artiştilor şi a multor cadre universitare care au avut ca obiect de studiu, cercetare şi creaţie designul industrial şi designul de produs. Temele discutate s-au circumscris unor arii foarte diverse, care subliniază amploarea influenţei designului asupra calităţii vieţii: Design şi calitatea vieţii, Ecodesign / Ecolife, “Design for all”, Design şi marketing, Design şi oraşul, International Design and Globalization, Educaţia de design, Critica de design.

Evenimentul, ce a beneficiat de sprijinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti – Facultatea de Arte Decorative şi Design, al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca şi al Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi – Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design va fi reluat şi în anii următori, scopul fiind sensibilizarea (dacă se poate spune aşa) unui public... urban.

×
Subiecte în articol: high-life design industrial