x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Smart casual pentru bărbați

Smart casual pentru bărbați

22 Feb 2024   •   15:26
Smart casual pentru bărbați

Stilul smart casual pentru bărbați - un stil care combină cu nonșalanță clasicul și eleganța cu gusturile individuale. Acesta vă permite să obțineți un stil relaxat, dar să vă înscrieți totuși în codul vestimentar - adesea strict. Dacă vă întrebați cum să vă îmbrăcați pentru o ieșire în oraș cu prietenii, o întâlnire, la teatru sau la o reuniune de familie, creați ținute smart casual pentru bărbați. Aflați ce este potrivit și ce nu este.

Ce este smart casual și unde se aplică - reguli dress code

Dress code-ul este un set de reguli de vestimentație, datorită căruia veți alege întotdeauna stilul potrivit pentru ocazia și mediul în care vă aflați. Acesta poate fi aplicat atât la ocazii solemne, cum ar fi nunțile, petrecerile de nuntă și galele, cât și la situații de afaceri sau mai casual. Există, prin urmare, mai multe niveluri de formalitate stilistică, care depind nu numai de locul și de importanța evenimentului, ci și de momentul zilei.

Un tip de cod vestimentar este tocmai smart casual, care este considerat mai puțin formal (mai jos în această ierarhie se află doar stilul casual numit stil de weekend, stil de zi cu zi). Cu toate acestea, el are totuși câteva reguli, care permit menținerea unui nivel adecvat de eleganță. Din acest motiv, smart casual se va potrivi la ocazii precum:

  • întâlniri sociale și de familie,
  • ieșirile la teatru (cu excepția premierelor, unde se aplică un cod vestimentar mai formal) sau la muzee,
  • unele întâlniri de afaceri și evenimente corporative mai mici,
  • o zi convențională la birou, când nu este obligatoriu un cod vestimentar formal.

Modelele smart casual pentru bărbați sunt, de asemenea, adesea alegerea de zi cu zi a celor care preferă un stil cu elemente elegante, clasic și atemporal.

Caracteristicile stilului smart casual al bărbaților

Este de remarcat faptul că regulile de ținută nu sunt stabilite cu strictețe (ca în cazul ținutei formale, de exemplu), astfel încât stilul și elementele sale acceptabile pot varia în funcție de locul, ocazia și mediul în care vă aflați. Cu toate acestea, este totuși posibil să se delimiteze părțile comune pentru ținutele smart casual pentru bărbați:

  • combinarea principiilor eleganței clasice cu stilul individual și nonșalanța.

Smart casual este adesea denumit eleganță sportivă deoarece combină elemente clasice și se inspiră din croieli considerate mai formale (de exemplu cămașă, jachetă), dar permite și cele cu care sunteți familiarizați din ținutele de zi cu zi (de exemplu, pantaloni chino, pulovere, tricouri simple). De asemenea, nu există reguli restrictive privind utilizarea modelelor și culorilor sau a materialelor specifice.

Un exemplu sunt sacourile, care în stilul smart casual masculin nu mai trebuie să fie confecționate din țesătură de lână, ci din țesătură tricotată (material elastic, tricotat), cum ar fi bumbacul sau lâna. De asemenea, se pune mai puțin accent pe forma clasică a detaliilor, cum ar fi gulerul cămășii sau reverele sacoului. Exemple de îmbrăcăminte smart casual sunt sacourile Gran Sasso din lână merinos extra fină sau de la Hugo Boss din bumbac tricotat, cărora li s-a dat o formă mai casual, de exemplu prin adăugarea de buzunare aplicate.

>> Vezi sacourile elegante pentru bărbați din gama S'portofino

  • Adaptarea la gradul de formalitate

În cazul în care invitația prevede un dress code smart casual sau dacă decideți acest grad de formalitate pentru ținuta dvs., nu trebuie să alegem elemente care să îl diminueze sau să îl depășească. Din acest motiv, este indicat să cunoașteți regulile generale de alegere a hainelor care să se potrivească ocaziei. Este mai bine să nu combinați o cămașă casual cu un sacou negru formal, care este considerat parte a unei ținute de seară (negrul arată mai rău la lumina zilei), sau pantaloni chino cu oxfords negri, care se poartă la costum.

Ce nu purtăm în stilul smart casual? Nu se potrivesc acestuia elementele tipic casual, cum ar fi hanoracele și pantalonii de trening, blugii (unii permit doar blugii clasici de culoare închisă), tricourile cu imprimeuri sau inscripții, cămășile cu mânecă scurtă sau pantofii sport.

  • Crearea unei baze universale a stilului

Smart casual pentru bărbați se bazează în principal pe fasoane și piese vestimentare foarte clasice, de bază. Prin urmare, merită să vă creați o bază versatilă în garderoba dumneavoastră, după modelul unei garderobe capsulă. Un sacou confortabil din lână sau bumbac, o cămașă cu mânecă lungă de culoare deschisă, câteva tricouri simple sau tricouri polo și pantaloni chino reprezintă baza stilului smart casual.

  • Calitate și materiale

Piesele clasice din garderobă nu se vor demoda probabil niciodată și le veți putea folosi mulți ani de acum încolo, așa că alegeți cele mai bune mărci cunoscute pentru calitatea și alegerea materialelor corespunzătoare. La S'portofino veți găsi colecții precum: Gran Sasso, Hugo Boss, Hugo Boss, Polo Ralph Lauren, Aeronautica Militare, Vilebrequin, North Sails, Bogner, Dondup. Căutați îmbrăcăminte din lână, bumbac de înaltă calitate, in, viscoză, care vor asigura confort și comoditate.

  • Accentuarea individualității

Stilul smart casual are reguli atât de lejere încât vă permite să vă construiți și să vă expuneți propriul stil și să încorporați tendințele în ținută. Atâta timp cât evenimentul și mediul în care vă aflați permit elemente distinctive, puteți încorpora modele și culori în ținutele smart casual pentru bărbați. Nu trebuie să optați pentru clasicii pantaloni chino negri sau albastru marin. Puteți să încercați pe cei de culoare burgund sau caramel. Asortați-i cu un sacou în carouri sau optați pentru un pulover simplu din merinos cu o cămașă deschisă la culoare. De asemenea, puteți adăuga șosete colorate sau pantofi mai puțin clasici, cum ar fi monks, loafers, mocasini sau pantofi de culoare maro, vișinie, albastru marin sau pantofi de piele de căprioară.

Îmbrăcăminte smart casual pentru bărbați - idei pentru ținută

Este ușor să creați seturi de ținute în cadrul smart casual-ului pentru bărbați, deoarece permite amestecarea modelelor, culorilor și structurilor de materiale. Caracteristice sunt, de exemplu, ansamblurile coordonate în care sacoul și pantalonii aparent nu se potrivesc. Un clasic este setul de club sub forma unei jachete sport albastru marin (informal) cu pantaloni chino gri și cămașă. De asemenea se va prezenta bine partea de sus în carouri și partea de jos uni în una dintre culorile modelului. Cămașa poate fi înlocuită cu un tricou neimprimat de bună calitate (de exemplu, de la Dondup, Bogner, J. Lindeberg, We Norwegians) sau eventual cu dungi, care sunt considerate clasice.

Este sacoul esențial pentru un stil smart casual? Dacă ocazia vă permite, îl puteți schimba cu un cardigan de lână cu nasturi (de exemplu, de la Gran Sasso, Bogner) sau puteți crea o combinație cu o cămașă și un pulover mai subțire (purtat deasupra) sau o helancă de lână cu guler (pe dedesubt). Acestea sunt combinații ideale pentru sezonul toamnă/iarnă. În ultimele sezoane, au devenit la modă și vestele bărbătești purtate singure (eventual în set cu sacou). Și acestea fac parte din stilul smart casual pentru bărbați.

De asemenea, merită să ne amintim de accesoriile de bună calitate. O curea din piele, o batistă interesantă de buzunar, o pălărie, o cravată și, pe vreme mai rece, o eșarfă de lână și mănuși din piele sau din lână vor completa și înnobila ținuta. Și în acest caz acordați atenție calității realizării și materialelor.

Smart casual poate fi, prin urmare, un stil adaptat nevoilor oricărui bărbat, nu doar celor care lucrează zilnic la birou și trebuie să respecte un cod vestimentar prestabilit. Merită să aveți în garderobă un set de haine care combină eleganța cu confortul și care este potrivit pentru ocazii ceva mai formale. Pentru a vă simți confortabil în el, indiferent de stilul individual, de gusturi sau de stilul de viață, merită să asortați elementele cu persoana dvs. (atât cu ceea ce vă place să purtați, cât și cu silueta) și cu garderoba dvs., căutând atât piesele de bază și universale, cât și cele care vă definesc din punct de vedere vestimentar. De asemenea, este bine să respectăm regula de a alege cea mai bună calitate pe care ne-o putem permite și să acordăm atenție materialelor folosite și modului de confecționare.

×