x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

03 Dec 2021   •   11:40
Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

 

Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de astăzi, fiind adaptate în permanență în funcție de tendințe. Care sunt detaliile estetice ce definesc stilul business, de la Fred Astaire până la bărbatul modern?

 

Suntem construiți să atribuim valoare estetică fiecărui aspect din viața noastră, în funcție de cum înțelegem să exprimăm frumosul. Deși stilul business nu a fost dintotdeauna denumit astfel, ținutele reprezentative acestuia nu au lipsit niciodată din garderoba bărbaților. În ceea ce privește evoluția trendurilor în moda masculină, fiecare decadă și-a lăsat amprenta asupra stilului, astfel încât astăzi putem repera cu ușurință lookul anilor ’20 sau piesele vestimentare în vogă în perioada ’60-’70.  

 

Există totuși câteva tendințe care nu doar că au trecut testul timpului, ci au devenit adevărate coduri de etichetă pentru bărbați.

 

Stilul business se potrivește fiecărui bărbat, trebuie doar să știe cum să adapteze eticheta business în funcție de personalitatea sa. Totuși, pentru a obține un look coerent și armonios, trebuie să țină cont de câteva aspecte esențiale.

 

Iată 5 reguli atemporale pe care fiecare bărbat trebuie să le respecte atunci când adoptă o ținută business.

 

Bărbierește-te în fiecare zi, pentru un look business impecabil

 

Deși ritualurile de îngrijire a tenului sunt activități preferate mai mult de femei, există și pentru bărbați un moment de răsfăț în fața oglinzii. Bărbieritul este un proces pe care bărbații îl tratează cu mare seriozitate, dedicându-i timp generos. Și au dreptate să o facă. Este extrem de important pentru un bărbat să se prezinte proaspăt ras la o întâlnire de afaceri, întrucât acest aspect poate transmite mai multe mesaje decât hainele pe care le poartă.

 

Faptul că tendințele actuale propun ca părul facial să nu fie îndepărtat complet, ci tuns și îngrijit corespunzător, nu poate fi o scuză pe care bărbații să o folosească pentru a-și neglija înfățișarea. O ținută business este din start compromisă în momentul în care bărbatul nu a acordat suficientă importanță bărbieritului. Iar pentru cei care aleg să-și personalizeze lookul lăsându-și barbă, există numeroase produse destinate îngrijirii, care însă trebuie utilizate zilnic. Astfel, bărbatul modern poate opta pentru înlocuirea aparatului de ras cu trimmerul și produsele de îngrijire.

 

Alege accesoriile care se potrivesc la fix stilului business

 

Dintotdeauna ceasurile au reprezentat piese statement pentru bărbați. Întrucât opțiunile de bijuterii pentru bărbați sunt semnificativ reduse, comparativ cu opțiunile pe care le au femeile la acest capitol, ceasul pe care un bărbat îl poartă va ieși cu siguranță în evidență, indiferent de intenția sa stilistică. De aceea este recomandat să se aibă în vedere achiziția unui ceas de calitate, ales atât în funcție de preferință, cât și de ținutele purtate cu regularitate.

 

Din categoria ceasuri barbati, pentru stilul business se va opta pentru cele cu brățară sau curea de piele. Un ceas bărbătesc clasic, de calitate poate accesoriza mai multe ținute, fiind nelipsit din ținuta business.

 

 

Poartă întotdeauna sacou, pentru o ținută business de succes

 

Prin definiție stilul business masculin include sacoul. Dacă în partea de jos sunt permise câteva excepții, sacoul nu poate lipsi din ținuta business a unui bărbat. Dincolo de faptul că asigură un strat termic protector, sacoul conferă eleganță ținutei și totodată, poate defini silueta. Atunci când se optează pentru o ținută business trebuie avut în vedere că este mai important croiul decât culoarea. Cusăturile trebuie să fie impecabile astfel încât să nu apară cute nedorite sau încrețituri.

 

Deși trendul le propune în ultimii ani, sacourile cu petice aplicate în zona coatelor ar trebui evitate; dacă nu de tot, măcar din ținutele business. Un astfel de detaliu nu se pretează ținutei business și nu aduce niciun beneficiu stilistic.

 

Nu uita de servietă

 

Un alt articol ce definește stilul business masculin este servieta. De la apariția primelor astfel de accesorii și până astăzi, geanta masculină tip servietă a cunoscut modificări în funcție de evoluția tendințelor în modă. Însă, indiferent de trend, servieta este nelipsită din garderoba masculină.

 

Volumul, feroneria și compartimentarea au fost adaptate tendințelor și nevoii de a fi un accesoriu cât mai funcțional, însă forma dreptunghiulară a servietei a rămas neschimbată.

 

Întrucât servietele definesc atât de bine stilul business, cu timpul designul lor a fost adaptat pentru a fi purtat și de către femei, însă acest tip de geantă rămâne totuși un simbol al stilului business masculin. Servieta poate fi purtată cu ușurință la birou sau la întâlnirile de afaceri, fiind un accesoriu versatil, elegant și în același timp util.

 

Ai grijă la poziția corpului

 

Știm deja că nu doar hainele și accesoriile definesc imaginea pe care o afișăm în fața celorlalți. Limbajul nonverbal are un rol foarte important în conturarea stilului pe care dorim să-l adoptăm. Atunci când ne referim la stilul business, probabil cel mai important mesaj nonverbal îl transmitem prin postura corpului. Stilul business impune adoptarea unei poziții corecte a umerilor și spatelui. Astfel comunicăm celor din jur exact ceea ce prezentăm prin vestimentația pe care o purtăm: încredere, asumare și seriozitate.

 

Parcursul spre definirea stilului business a fost adaptat tendințelor de către fiecare generație de bărbați, însă codul vestimentar business se distinge prin cele 5 elemente cheie de mai sus, cărora bărbații le-au acordat dintotdeauna o importanță deosebită. Care este regula de etichetă căreia îi acorzi cea mai mare importanță atunci când adopți stilul business?

 

Sursă foto: Unsplash.com

 

 

×