x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un vis, o băcănie

0
Autor: Oana Vasiloiu 26 Sep 2010 - 00:00
Un vis, o băcănie Arhiva personală/
Vezi galeria foto

În timp ce degustam pâiniţe, brânzeturi sau uleiuri fine aromate, acompaniate de diferite soiuri de vinuri bio şi brownies cu ciocolată proaspăt scoase din cuptor, mă gândeam că, în sfârşit, mi-am găsit locul la capitolul acesta. Un loc unde pot găsi mâncare sănătoasă, făcută în casă numai din ingrediente naturale şi pot să-mi comand orice îmi trece prin minte, de la zacuscă până la tort.



Chiar dacă nu deschisese încă, Marius, pe care nu-l mai văzusem de ani şi care îmi fusese coleg de redacţie, îmi vorbea cu atâta patimă despre curajul de a se lăsa de meserie pentru a-şi împlini visul, acela de a face o băcănie, aşa cum era pe vremuri în Paris, dar chiar şi în Bucureştiul anilor de glorie economică.

M-a impresionat amenajarea. Totul este atât de bine aşezat, mobilierul beige mat rustic, confecţionat de el, fiecare detaliu reprezentativ, fiecare ghiveci sau fiecare instrument de bucătărie au rolul său, nimic aşezat la întâmplare, doar pentru decor. În spatele mesei pe care prepară de mai bine de o oră coca pentru o pâine cu hribi, Marius îmi povesteşte râzând şi cu atâta lumină în ochi despre fericirea pe care o trăieşte alături de familia pe care o are şi faptul că este tătic de 2 ani şi despre bucuria de a-şi găsi menirea în bucătărie, gătind sănătos pentru copilul lui şi pentru prieteni. Îmi explică faptul că aluatul trebuie făcut într-un anumit fel, ritm şi timp, iar emoţia şi plăcerea pe care le simte trebuie transmise acolo, în toată energia frământatului, şi asta dă gustul şi bunătatea produsului final. M-a întrebat ce mi-aş dori.

Mie întotdeauna mi-au plăcut aluaturile cu mac. L-am întrebat dacă poate să îmi facă o pâine cu mac. În câteva zile m-a chemat. Nu am mâncat ceva mai bun niciodată! Când l-am vizitat prima dată, îi adusesem cadou câteva bucăţi de ghimbir şi l-am rugat să-mi facă ceva cu ghimbir şi cu multă ciocolată şi i-am lansat o provocare. Nu am stat mult şi m-a chemat să-mi ofere o prăjitură brow­nies înecată în ciocolată şi bucăţele de ghimbir. Era încă aburindă, dar nu am re­zistat, am mâncat pe loc, era perfectă! Mai ales dimineaţa, la cafea, nu cred că există ceva mai potrivit, ghimbirul fiind şi energizant, şi extrem de gustos.

CLIENTUL-PRIETEN
Între timp, Marius a deschis o băcănie în Bucureşti, pe Barbu Văcărescu, şi a do­tat-o cu cele mai bune produse de nişă. Nici nu cred că există piaţă la noi, mai există câteva magazinele bio şi nişte târguri ocazionale, dar nimeni nu a gândit să facă bu­cătărie şi băcănie într-un concept ca al lui Marius şi să adune acolo cele mai să­nă­toase bucate, făcute artizanal şi, mai ales, după pofta inimii celor care devin clienţi. Nu se poate să intri în băcănie şi să nu guşti din toate, de la sucuri naturale până la mezelurile sau cozonacul aburind ieşind din cuptor. Dacă îţi este foame, Marius îţi pregăteşte un sandviş cu de toate, din partea casei. În timp ce mănânci, vizionezi rafturile şi vitrina băcăniei şi îţi dai seama că te duci apoi acasă şi renunţi la ve­chiul stil alimentar, pentru că, o dată ce mănânci de acolo, faci diferenţa şi nu ai cum să mai mănânci altceva.

Fără aditivi, coloranţi, conservanţi sau arome identic natu­ra­le, fără nici o "scăpare" chimică. Numai mâncare sănătoasă cu gust de mâncare - cum spune Marius. De la condimente naturale până la andivele româneşti, de la cafelele, ceaiurile şi dulceţurile bio din toate regiunile până la mici instrumente speciale folosite în bucătăriile bunicii - toate se găsesc în băcănie, la preţuri accesibile. Ca pentru prieteni! Marius spune că nu vrea să considere că are clienţi, ci "prieteni".

Deja are peste 3.500 de "friends" numai de pe profilul de pe Facebook, mulţi care vin tocmai de la Oradea sau de la Cluj, şi lu­crurile evoluează destul de repede. Sora şi soţia lui gătesc cot la cot cu Marius. "Am vrut să fie o afacere de familie, o bă­cănie ca altădată, cu mâncare bună, sănătoasă, din care să nu îmi fie frică să-i dau propriului copil", spune el. Ce mai găsiţi aici? De la pastele proaspete făcute în casă până la adevărata pâine făcută cu ouă, lapte şi drojdie naturală, proaspătă, cu coaja ru­menită frecată cu sare grunjoasă şi unt cu diferite ierburi aromate, iaurturi şi mo­zza­relle de bivoliţă şi caşcavaluri, cârnaţi şi pastrame de la mici producători din ţară şi până la legătura de busuioc proaspăt, usturoiul de ţară, ceapa şi roşiile de la o ma­maie din Călugăreni, menta proaspăt tunsă din ghiveciul de pe pervaz şi multe, foar­te multe alte lucruri proaspete, aproape vii, pline de vitamine.

Ah, era să uit..., de fiecare dată când ajung la Marius, nu pot să nu-mi iau o cutiuţă cu cinci trufe cu lapte, cu portocale şi rom sau, preferatele mele, cu marţipan - făcute de sora lui Marius. Fără exagerare, multe feluri dintre cele mai tradiţionale trufe belgiene pălesc în faţa celor din această băcănie. Mulţumesc, Marius, mi-ai schimbat viaţa! Pe curând!
Citeşte mai multe despre:   jurnal de stil

 



Mai multe titluri din categorie

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...
Serviciul de email marketing furnizat de