x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Halloween: Când se sărbătorește și ce semnifică

Halloween: Când se sărbătorește și ce semnifică

27 Oct 2022   •   12:14
Halloween: Când se sărbătorește și ce semnifică

Halloweenul se sărbătorește pe 31 octombrie, fiind ultima zi a calendarului celtic. Acum 2000 de ani, sărbătoarea păgână în onoarea morților purta numele de „All Hallows Eve”, ziua de dinainte de All Saints’ Day, creată pentru creștinarea păgânilor.

Deși există numeroase variante culturale ale tradiției, în esență, rădăcinile Halloweenului se regăsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain, care însemna sfârșitul verii și trecerea spre anotimpul rece.

            Legenda spune că Samhain, ritualul recoltei, marca un prag temporal fundamental, când sufletele morților se plimbau noaptea pe străzi și trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la ușă, pentru a asigura abundența recoltelor viitoare. Cu timpul, tradiția aceasta a evoluat, ajungându-se la faimosul „trick-or-treat” al copiilor sau întrunirile costumate.

            În timp ce Halloweenul este sărbătorit în numeroase țări ale lumii, în SUA, americanii pun foarte mare preț pe această sărbătoare, fapt pentru care de la ei au apărut și numeroase tradiții. Dacă vrei să afli originea și semnificația expresiilor de Halloween, învață engleza online cu un profesor calificat. Cunoașterea limbii engleze te va ajuta să te bucuri pe deplin de filmele de Halloween, vei putea înțelege mai bine umorul specific sărbătorii și să faci conversații relevante pe acest subiect.

 În cele ce urmează, îți vom ilustra câteva tradiții specifice acestei sărbători:

  1. Jack-o’- Lanterns

Zisă și „sculptura în dovleac”, Jack-o’-Lantern se găsește aproape la fiecare verandă americană, fiind una dintre cele mai îndrăgite activități de Halloween. Cum se desfășoară această activitate? După achiziționarea unui dovleac, se taie partea de sus a acestuia pentru scoaterea semințelor. Odată ce toate semințele dovleacului au fost îndepărtate, trebuie sculptat așa-numitul chip înfricoșător (ochi, nas și gură). În plus, pentru a face ca dovleacul să lumineze, se adaugă o lumânare în interiorul său.

  1. Trick-or-treating

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de către cei mici, „trick-or-treating”-ul are loc în noaptea de 31 octombrie. După finalizarea zilei de școală, copiii se îmbracă în cele mai înfricoșătoare costume și merg la colindat în cartier. Astfel, cei mici strâng dulciuri spunând „trick or treat” la fiecare ușă.

  1. Vizitarea caselor bântuite

În timpul sezonului de Halloween, locurile din Statele Unite se transformă în labirinturi de teroare. Casele bântuite au teme înfricoșătoare, precum clovnii, uneori reușind să creeze adevărate povești ale căror subiecte sunt înfiorătoare.

  1. Relatarea de povești înfricoșătoare

Halloweenul este perioada din an care garantează puțină înfricoșare suplimentară. O modalitate populară de a intra în această stare este relatarea de povești cu și despre fantome, monștri, creaturi fantastice. În Sleepy Hollow, New York, locul de naștere al celebrului scriitor Washington Irving, participanții pot asculta o lectură dramatică specială a poveștii sale, Legenda lui Sleepy Hollow.

  1. Portul costumelor înspăimântătoare

În perioada de dinaintea Halloweenului, americanii obișnuiesc să se costumeze, fără a merge neapărat la colindat de dulciuri. De la mumii, la fantome și zombie, până la personaje din filme ori desene animate. În New York City, există o adevărată paradă dedicată evidențierii creativității costumelor. Multe comunități organizează evenimente distractive de acest gen pentru a le permite copiilor, dar și adulților deopotrivă să îmbrace ținutele nebunești și să sărbătorească.

Pe lângă nenumăratele tradiții înfiorătoare, Halloweenul vine și cu preparate culinare îndrăgite de la mic la mare. Mâncarea tradițională de Halloween oferă variații inedite pentru creativitatea în bucătărie. Iată câteva idei de gustări specifice:

  • Pumpkin pie –  Plăcinta cu dovleac
  • Pumpkin bread –  Pâinea cu dovleac
  • Caramel apples – Mere în caramel
  • Apple bread – Pâinea cu mere
  • Caramel corn – Porumb în caramel
  • Candy corn – Porumb dulce

Așadar, cu toate că Halloweenul nu este o sărbătoare românească, ea este celebrată în nenumărate colțuri ale lumii, inclusiv în țara noastră și este îndrăgită atât de copii, cât și de adulți. Populara sărbătoare are în spate o bogată tradiție, adesea presărată cu povești fermecătoare dedicate pasionaților de mistere.

 

×
Subiecte în articol: Halloween