x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ce este Hanuka și cum se sărbătorește în întreaga lume

Ce este Hanuka și cum se sărbătorește în întreaga lume

de Anastasia Paul    |    08 Dec 2023   •   22:15
Ce este Hanuka și cum se sărbătorește în întreaga lume
Sursa foto: Hepta

Hanuka este „sărbătoarea luminilor” în iudaism. Timp de 8 nopți la rând, evreii se adună cu familia și prietenii pentru a aprinde o lumânare în menorah, un candelabru cu mai multe brațe.

Sărbătoarea marchează rededicarea Templului din Ierusalim în secolul al II-lea î.Hr., după ce un mic grup de luptători evrei l-au eliberat de forțele străine de ocupație. Cu o cantitate mică de ulei ritual pur pe care l-au găsit în templu, au aprins menora, care a rămas aprinsă timp de 8 zile. Ritualul aprinderii unei lumânări pe timp de noapte, precum și accentul pus pe gătirea alimentelor în ulei, cum ar fi clătitele de cartofi numite latkes, comemorează acest ulei miraculos.

Hanuka în 2023

Datele sărbătorii se bazează pe luna ebraică Kislev, care coincide de obicei cu noiembrie-decembrie în calendarul gregorian.Anul acesta, Hanuka are loc în perioada 7-15 decembrie. 

Mesajul de la Hanukkah al luminii în întuneric se simte acum deosebit de relevant pentru evrei, pe fondul războiului și al manifestărilor antisemite.

Ritual
Evreii se concentrează pe tema aducerii luminii în întuneric, subliniind că și un efort mic, poate duce la transformări mari. 

Din acest motiv, chiar dacă Talmudul reflectă o dispută cu privire la ordinea luminii, majoritatea evreilor încep cu o lumânare și măresc iluminarea cu încă o lumânare în fiecare seară, în timp ce recită sau scandează binecuvântări speciale.

Lumânările sunt aprinse de la stanga la dreapta pe menorah.. Menorah specială folosită pentru Hanukkah are 8 ramuri, cu un loc al nouălea pentru lumânarea numită shamash, din care sunt aprinse toate celelalte.

Tradiția cere lumânări cu flacără reală, deși unii le folosesc și pe cele electrice în expozițiile publice, cum ar fi în spitale, din motive de siguranță.

Cum se sărbătorește 
O menora este aprinsă în fiecare gospodărie și, în mod tradițional, este plasată acolo unde poate fi văzută din exterior, cum ar fi o ușă sau un pervaz, pentru a simboliza răspândirea luminii lui Dumnezeu la toate națiunile.

Iluminarea menorelor pe străzi și în parcurile a devenit mai proeminentă în ultimii ani, în țări din întreaga lume.

Pe lângă luminile menorei, donațiile pentru caritate și lucrări sociale fac, de asemenea, parte din sărbătoare pentru mulți, reflectând credința că poporul evreu este chemat de Dumnezeu să ajute să facă lumea mai bună pentru toți, notează apnews.com.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: hanuka evrei