x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby 3 în 1: arte marțiale, acrobație și dans

3 în 1: arte marțiale, acrobație și dans

de Oana Portase    |    22 Noi 2016   •   22:22
3 în 1: arte marțiale, acrobație și dans

Mersul la sală nu este pe placul tuturor, pentru că de multe ori, chiar și într-o sală de fitness, tot de noi depinde ce și cât facem. La cursurile de aerobic sau de Zumba este mare înghesuială, însă puteți să faceți mișcare și să vă relaxați și cu ajutorul altor activități, cu totul speciale. Capoeira, de exemplu, îmbină artele marțiale cu dansul pe ritmuri braziliene. Este o adevărată incursiune într-o cultură fascinantă și plină de viață.

 

“Capoeira este pentru bărbați, femei, copii și bătrâni…”

(Vers dintr-un cântec de Capoeira)

Antonio Minhoca, născut în Brazilia și cu jocul Capoeira în sânge de 26 de ani, a venit în România și, în urmă cu șase ani, a pus bazele Grupului Alemar Capoeira București. Românii au astfel ocazia să învețe la aceste cursuri o Capoeira autentică, adusă chiar de pe meleagurile braziliene. Alexandra Ungureanu, cursantă de cinci ani, spune că această activitate înseamnă atât mișcare și relaxare, cât și prietenie și călătorie. Este o experiență completă care ne menține în formă, ne poate ajuta și când vine vorba de dezvoltarea personală dar și să rupem câteva cuvinte în portugheză.

Lupta pentru libertate și egalitate

Poate că mulți dintre noi am văzut prin filme că această activitate presupune, oarecum, rotitul picioarelor prin aer și am înțeles că ar fi vorba de arte marțiale pe ritmuri muzicale. „Parte importantă a Patrimoniului Cultural al Braziliei, Capoeira este o artă marțială afro-braziliană cu o cultură și o istorie bogată, fiind compusă din mai multe elemente. Dezvoltată în Brazilia în timpul sclaviei, cu rădăcini în Africa, Capoeira reprezintă lupta pentru libertate și egalitate. Elementele încorporate de Capoeira sunt ritm și muzică, dans, arte marțiale, acrobație și filozofie. Jocul de Capoeira are loc în «Roda» (Roată/Cerc). Două persoane joacă în centru, în timp ce persoanele de pe margine dau «energie» jucătorilor prin cântece și bătăi din palme, în ritmul dictat de percuționiștii aliniați în fața cercului. Jocul executat de cei doi jucători reprezintă o formă de comunicare, în care întrebări și răspunsuri urmează una dupa alta, sub forma unor mișcări fluide, lovituri și eschive”, explică Alexandra Ungureanu.

 

LECȚIILE DE DANS

Maculele - dansul războinicilor

Afro Dance - mișcări expresive inspirate de elementele naturii și de întâmplări din viața de zi cu zi

Jongo- dans afro-brazilian popular

Samba

Forro

 

Beneficiile Capoeira

 

Când vorbim de Capoeira, beneficiile sunt multiple și este o activitate ce poate fi făcută la orice vârstă. Putem să alegem calea perfecționării sau putem să o practicăm ca pe un hobby. Alexandra spune din proprie experiență că această activitate ne ajută să ne modelăm corpul, să devenim mai flexibili, dar ne lucrează și mintea pentru că prindem încredere și curaj, ne concentrăm mai bine și ne dăm frâu liber. “Prin îmbinarea armonioasă și creativă a tehnicilor de arte marțiale cu elemente de dans și muzică, Capoeira pune într-o mișcare continuă și fluidă întregul corp, având drept rezultate directe un organism sănătos, puternic și elegant, plus dezvoltarea capacităților de coordonare, control și echilibru”, explică Alexandra.

Programul cursurilor este unul flexibil, așa că puteți să mergeți la antrenamente și după ce ați scăpat de la locul de muncă.

Dans și poftă de călătorie

Capoeira mai are un beneficiu: ne deschide pofta de călătorie și de învățat limbi străine. Fără să vrem, tot învățăm câteva cuvinte în portugheză și, la unele cursuri, vom intra în contact cu oameni din diverse colțuri ale lumii. Chiar și Alexandra spune că a bătut țara în lung și lat pentru a cunoaște capoeriști dar a fost și prin străinătate, inclusiv în Brazilia. “Parctic Capoeira ca hobby și ceea ce mă bucură foarte tare e că în acest univers plictiseala nu își face loc. În momentul în care crezi că stăpânești ceva, un nou element își face apariția. Fiecare persoană caută ceva iar Capoeira îți dă libertatea de a pleca acasă doar cu ceea ce te reprezintă, ce te definește”, spune Alexandra.

Cluburi de Capoeira s-au deschis în mai multe colțuri ale țării, iar programele acestora sunt felixibile, la fel și prețurile. Se adresează atât copiilor care vor să facă performanță și să participe la competiții dar sunt și pentru adulții în căutare de un hobby inedit.

OANA PORTASE

×