x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Antigimnastica, o combinație stretching-yoga

Antigimnastica, o combinație stretching-yoga

de Oana Portase    |    04 Mar 2016   •   19:52
Antigimnastica, o combinație stretching-yoga

Antigimnastica este o denumire ciudată, care stâr¬nește curiozitatea imediat și ne duce cu gândul la ceva ce nu are legătură cu sportul. De fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Antigimnastica este un adevărat miracol pentru corpul nostru și cuprinde exerciții peste care nu ar trebui să sărim.
Antigimnastica este un antre¬nament de scurtă durată, care se bazează mai mult pe relaxare și flexibilitate. Se poate face acasă sau la sală și este indicată mai ales după un antrenament intens sau pur și simplu când nu vreți să faceți efort prea mare. „Anti¬gimnastica vine cu o gamă largă de exerciții posturale, cu rol în refacere musculară profundă în special în zone sensibile cum ar fi paravertebralul (mușchii coloanei), musculatura șoldu¬rilor etc. Sunt folosite atât exerciții statice, cât și dinamice, mișcările sunt lente pentru o izolare mai bună, concentrarea este un element fundamental, respirația joacă un rol extrem de important”, explică pentru Jurnalul Național instructorul de fitness Florian Nicolescu.
Astfel, aceste exerciții nu înseamnă doar mișcare fizică, ci și relaxare pentru că ne ajută să ne calmăm mintea, după zilele agitate la muncă. „Un alt aspect care definește această formă de mișcare este energia pozitivă acumulată în urma relaxării și detensionării corpului. Sunt elemente în această tehnică de autocunoaștere asupra propriului organism atât fizic, cât și emotional, autocontrol, stabilitate, stretching și nu în ultimul rând coordonare”, explică instructorul de fitness.

Exerciții pentru orice vârstă
Pentru că vorbim de exer¬ciții care nu presupun efort foarte mare, antigimnastica se poate face la orice vârstă. „Antigimnastica o întâlnim la toate vârstele, în mod special la persoanele în vârstă, dar și la persoanele care au diverse probleme medicale posturale. Exer¬cițiile însușite corect se pot executa atât într-o sală special amenajată, cât și într-un spațiu mai mic c â t să cuprindă o saltea și câteva accesorii”, mai spune Florian Nicolescu.

Antrenament bun sau rău
Maria Linda, frumoasa prezentatoare a rubricii sport de la emisiunea „Numai de Bine”, de la Antena 3, ne oferă câteva sfaturi prețioase despre stretching. „Stretching-ul este extrem de important pentru toți cei care fac mișcare, și aici mă refer la orice formă de mișcare. Dar, din păcate, foarte puțini înțeleg lucrul acesta. Stretching-ul face diferența dintre un antrenament slab și unul cu rezultate bune. Prin exercițiile de întindere mușchii și articulațiile își cresc rezistența, dar și flexibi¬litatea. Îți îmbunătățesc mobi¬litatea articulațiilor și, poate cel mai important, te feresc de accidentări”, crede Maria Linda.
Un lucru esențial când vine vorba de mișcare și care nu trebuie uitat este încălzirea. Fiecare pas al unui atrena¬ment trebuie respectat pentru a se evita neplăcerile. „Orice formă de mișcare merită făcută. Dar nu oricum și nu în orice condiții. De pildă, stretching-ul se face numai și numai după o încălzire temeinică, niciodată înaintea ei. Explicația e simplă: mușchii și articulațiile sunt încălzite și permit întinderea. De altfel, stretching-ul ajută să îți întinzi la capacitatea maximă anumiți mușchi, pentru a-i destinde, pentru a le mări elasticitatea, după o perioadă în care poate nu te-ai mișcat și te simți amorțit. Cel mai indicat este ca stretching-ul să fie combinat cu o altă activitate fizică. Atunci dă cele mai bune rezultate”, mai spune Maria Linda.

Diferența dintre simpla încălzire și stretching
„Stretching-ul este diferit de încalzire. Sunt două acti¬vități total distincte, deși sunt mulți cei care practică stret¬ching-ul într-o încercare e ș u a t ă de a se încălzi sau mai rău - înaintea încălzirii. O abor¬dare total greșită și interzisă de altfel de toți medicii de specialitate. Nu există așa ceva! Stretching-ul însemană întindere, iar mușchii neîncăl¬ziți nu se întind. Dacă încerci o astfel de practică, sunt șanse uriașe să te accidentezi serios. De aceea stretching-ul se reali¬zează abia după o încălzire prealabilă. Încălzirea pregă¬tește corpul pentru activitatea fizică ce urmează. Rolul încăl¬zirii (alergare pe loc, genufle¬xiuni, flexări etc.) este acela de a crește circulația sanguină în mușchi. Aceste mișcări ușoare ridică temperatura mușchiului Abia acum putem vorbi despre o ședință scurtă de stretching”, explică Maria Linda. implicat în mișcare.
Încălzirea, anti¬gimnastica, stret¬ching-ul, toate vin la pachet cu momente prețioase în care putem profita să ne liniștim mintea, să ne relaxăm corpul, dar și sufletul. „Stretching-ul are un ritm mai lent față de un antre¬nament cardio sau de forță. Într-adevăr, nu seamănă deloc cu un antrenamet în forță, dar nu poți lucra încontinuu la intensitate maximă. Nici nu este indicat. Chiar și sportivii de performanță alternează orele de sală intense cu forme de mișcare ușoare sau mode¬rate ca efort”, spune Maria Linda.

Mișcările efectuate în casă nu te costă nimic
Depinde foarte mult și ce fel de stretching preferați să practicați. „Sunt mai multe forme: stretching-ul activ, care constă în mișcări și exercții simple de întindere, care sunt recomandate de regulă înaintea începerii unui antrenament și care au rolul de a pregăti mușchii pe care urmează să-i folosești, de pildă, în timpul unei alergări. Ai, de asemenea, stretching-ul pasiv, în care laşi forţa gravitaţională să tragă de membru şi să întindă muşchiul. Există și stretching-ul dinamic, rotirea braţelor sau atingerea piciorului cu braţul opus. Multe dintre ele sunt forme simple și relaxante de mișcare. Nu te costă nimic să le prac¬tici, în condițiile în care pot fi executate cu ușurință și acasă. Nu ai nevoie de echipament special și nici nu-ți trebuie o condiție fizică foarte bună”, explică Maria Linda.

Forța și cardio nu sunt totul
Munca intensă de la sală nu trebuie irosită și, de cele mai multe ori, nu este suficientă pentru un corp sănătos. „Chiar nu contează cât efort depui la sală în cadrul antrenamentului și cât de mult transpiri atâta vreme cât nu-ți asculți corpul și după efortul depus. S-ar putea să-ți meargă la început, dar după un timp, corpul tău va ceda încet și sigur, poate fără să realizezi, într-o primă etapă, pentru că mintea ta e prea ocupată cu fericirea de a mai fi bifat o oră de sală în care sigur ai mai scăpat de câteva sute de calorii sau ai mai pus ceva masă musculară. Iar asta contează cel mai mult pentru că de aia te-ai dus, nu-i așa? Rețineți că mișcarea postantrenamet are rolul ei bine definit, iar lipsa ei vă poate aduce în timp reale probleme de sănătate”, este sfatul pe care ni-l dă Maria Linda.
Se mai poate spune că antigimnastica este o combinație de stretching cu yoga, mișcări lente, relaxante, revigorante.
Florian Nicolescu
Stretching-ul este o variantă foarte bună atât ca exerci ț i u fizic, cât și ca modalitate de relaxare.
Maria Linda
 

×