x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Colecționează amintiri din vacanțe

Colecționează amintiri din vacanțe

06 Mai 2016   •   12:48
Colecționează amintiri din vacanțe

Există unele locuri pe care le îndrăgești de la prima vedere și, dacă ai putea, ai lua câte o bucățică din ele acasă. Să le așezi frumos pe mobila din sufragerie și să-ți amintești de câte ori treci pe lângă ele cât de frumos a fost în Cinque Terre, de exemplu. Așa se face că unii colecționeză magneți de frigider, alții cărți, pahare de shot, suporturi de pahare, pietre, ceasuri de perete, abțibilduri de pe banane sau pliculețe de zahăr.

Oana Pricop - zeci de ceasuri de perete

”Colecționez ceasuri de 2 ani și de fiecare dată când ajung într-o destinație nouă, eu, prietenii sau colegii mei, nu uităm să cumpărăm și un ceas de perete. Le-am adus pe toate la birou și niciodată nu mi s-a întâmplat să primesc două la fel. S-au adunat câteva zeci, din tot felul de destinații, care de care mai exotice”.

Victor Bucur - 55 de coastere (suporturi pentru pahare)

„Le-am adunat de peste tot, dar am și primit unele. De la Curtea Berarilor din Timișoara, din Rotherdam, aduse de niște amici de la Oktober Fest din Germania, găsite prin vechea casă în care am stat cu chirie, din Paris, din Centrul Vechi din București, Veneţia, Padova”.

Cezar Dumitru - mii de cărţi

„Le colecţionez de prin 2000 încoace. Cele mai multe sunt din Statele Unite, dar am și din India, Nepal și Thailanda”.

Monica Gheorghiu - peste 100 de pliculețe de zahăr

„Am început colecția de pliculețe de zahăr acum 20 de ani. Primul plic l-am luat din Italia și așa am început colecția de sporturi. Apoi au urmat colecțiile de plicuri cu portrete și zodii. Am avut peste 500 de pliculețe, dar i-am făcut cadou mare parte din colecție unei prie-tene care se străduia să strângă și ea, în paralel. Am oprit numai 100, cele de suflet, pe care vreau să le expun pe un perete. Am avut de peste tot din lume. Din Mongolia, Japonia, Irak, Bulgaria, Italia, de pe la companii aeriene...”.

Vlad Ignat - peste 300 de stickere de pe banane, cu logo-uri

„Le-am pus într-un caiet hardcover, la început, unde încerc să ţin ceva ce seamănă cu un jurnal al fetiţei mele. Vreau să fac un tapet pentru o cameră cu colajul ăla de stickere”.

Cristina Elena - 28 de shot-uri

„Le ţin în bucătărie, într-un raft numai pentru ele și le folosesc cu mare drag de câte ori bem o viși- nată bună, o palincă sau o țuiculiță cu prietenii. Am început să le colec-ţionez în urmă cu aproximativ 7 ani, inspirată de colecţia unei tipe din Italia, la care ajunsesem din întâmplare, când eram copil. Ea strângea ceșcuţe, dacă îmi amintesc bine, de pe oriunde se ducea, și le ţinea pe marginea șemineului. Nu știu de ce, dar m-a fascinat fantastic colecţia ei atunci și am zis că o să-mi fac și eu una drăguţă cu lucruri de pe unde voi merge când voi fi mare. Am de prin ţară, de la Sibiu, Iași, Bran, Lacul Roșu, Deva, Sighișoara, Cimitirul Vesel; din Barcelona, Belgia, Londra, Am ster-dam, Rotterdam, Tenerife, Firenze, Waterloo, Andora, Grecia, Croaţia, Montserrat. O parte din ele sunt primite, cele mai multe însă, sunt luate de mine. Am și niște prefe-rate. Îmi place oricând să beau din Barcelona și Firenze - și Italia în general, două locuri unde aș reveni oricând și oricât. Şi îmi mai place cel de la Cimitirul Vesel, care are un text drăguţ pe spate: «Cui îi place ţuica bine/ Va păţii așa ca mine/ Că eu ţuica am iubit/ Cu ea-n mâna am murit/ Ţuica e curat venin/ Ea aduce plâns și chin/ Că și mie mi-o adus/ Moartea sub picior m-o pus».

 

Ligia Tabac - 29 de pietre

„Nu mai ţin minte de unde e fiecare piatră, însă știu că fiecare îmi înfrumuseţează căsuţa. Cele semipreţioase au folosit ca ajutor în meditaţie, alături de lumânărele și muzică de meditaţie, iar pe acestea le-am cumpărat. Cele simple, de zeci de mii de ani le-am luat, majori-tatea de pe munte, de prin păduri, râuri, uneori chiar și orașe, dacă mi se pare că arată simplu. Prefer pietrele simple, neșlefuite de mâna omului, cele pe lângă care au trecut vântul, apele, pașii oamenilor, vocile lor, care au în inima lor o întreagă istorie. Uneori cer voie muntelui să îmi dea o pietricică din ale lui și numai după ce termin traseul”.

Thomas Rob-Ditan - peste 300 de magneți de frigider

”Am început colecția cu fructe și magneți cu litere, primite cadou de la iaurturi, iar acum frigiderul a adunat peste 300 de modele. Cele mai multe sunt luate din călătoriile cu familia, dar avem și câteva zeci de la prieteni, colegi. Nu există să plecăm undeva și să nu cumpărăm măcar un magnet deosebit, dar sunt locuri de unde am cumpărat și patru sau cinci. Avem din Italia, Spania, Franța, Belgia, Malta, Austria, Turcia, Grecia, SUA, China, Malaezia, Bulgaria, Croația, Finlanda, Olanda, Cehia, Iordania, dar și din mai multe zone din România”.

×