x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Cum alegi căţelul care ţi se potriveşte

Cum alegi căţelul care ţi se potriveşte

04 Mai 2020   •   18:10
Cum alegi căţelul care ţi se potriveşte
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Mulţi îşi iau un animal de companie dintr-un capriciu. Nimic mai greşit! Un căţel nu se alege după cum arată arată, ci în funcţie de caracterul rasei şi de nevoile ei, de temperamentul animăluţului, care trebuie să se armonizeze cu felul tău de a fi şi cu stilul de viaţă al familiei tale. 

 

Înainte de a-ţi lua un patruped, ia în calcul câteva criterii. În primul rând, ţine cont de personalitatea ta. Eşti o persoană energică, sportivă, activă, cu ceva (mai mult) timp liber? Atunci poţi să-ţi iei un căţel talie mare, la fel de energic şi de dornic de a-i fi alături stăpânului în orice aventură. Eşti, dimpotrivă, o persoană liniştită, comodă sau foarte ocupată? În acest caz, îţi iei mai bine o pisică.

Un cățel nu e ceva amuzant, cu care te distrezi două minute şi de care uiţi în secunda doi: e o vietate cu personalitate și nevoi specifice. Trebuie scos afară măcar o dată la 8 ore, ca să-şi facă nevoile şi să socializeze, trebuie hrănit de două ori pe zi, trebuie dus periodic la doctor, vaccinat, sterilizat, lăsat în grija cuiva în vacanţe şamd. Trebuie să-i înţelegi nevoile şi să-l iubeşti. Deci, dacă nu ai suficientă dispoziţie şi timp liber, gândeşte-te de două ori înainte de a-ţi lua un căţel.

Contează şi ce etate ai: când eşti în floarea vârstei, faci faţă cu brio oricărui căţel, fie el ciobănesc german sau mioritic românesc, dar când începe să te doară toate cele, un cuţu liniştit, de talie mică, e numai bun (mops, bişon, spaniel).

 

Familiile cu copii trebuie să-şi ia un câine calm şi răbdător – labrador, golden retriever, boxer, beagle -, care să stea cuminte când e călărit şi tras de coadă, dar care e şi gata să se joace cu cei mici.

 

Banii contează

Deşi se spune că oricine poate adopta un câine, situaţia financiară a adoptatorului contează. Înseamnă servicii mai bune de sănătate pentru animăluţ, pensiune canină, posibilitatea de a apela la serviciile unei persoane care poate scoate afară căţelul, o dată la 8 ore, când stăpânul e la birou sau e bolnav. O persoană cu situaţie financiară bună îşi permite inclusiv să-şi ia căţelul în vacanţe, transportându-l cu maşina proprie în unităţi hoteliere care acceptă animale de companie.

 

 

×