x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Cum să te pregătești pentru alergare

Cum să te pregătești pentru alergare

04 Aug 2022   •   20:41
Cum să te pregătești pentru alergare
Sursa foto: Pexels.com

Alergarea este o activitate din ce în ce mai populară. Oamenii i-au descoperit beneficiile și acum se bucură de ele. Alergatul ajută la menținerea sănătății aparatului cardio-vascular, la păstrarea și creșterea capacității respiratorii și la tonifierea musculaturii. Mai sunt și alte beneficii pe care alergatul le aduce, unul dintre ele fiind relaxarea. Suntem construiți să ne mișcăm, iar corpul nostru răspunde prin eliberarea unor hormoni care ne oferă o stare de bine. Totuși, alergatul poate crea și neplăceri dacă nu te pregătești corespunzător. Accidentările și disconfortul pot apărea oricând, așa că trebuie să știi ce să faci înainte de fiecare tură.

Îmbracă-te corespunzător

 

Cumpără haine pentru alergat

 

Îmbrăcămintea este foarte importantă pentru alergat. Hainele cu croială nepotrivită îți pot limita mișcările, iar materialele necorespunzătoare pot reține transpirația sau provoca senzație de căldură și frig. Există pantaloni de alergare pentru femei și bărbați care îți asigură confort și mobilitate. Și îmbrăcămintea pentru partea superioară a corpului care se găsește în magazinele specializate este concepută pentru mișcările și efortul alergării. 

 

Alege haine în funcție de sezon

 

Este important nu doar să alegi îmbrăcăminte de calitate, ci și în funcție de sezon. În anotimpul cald poartă:

  • haine în culori deschise, ușoare și cu orificii pentru ventilație;

  • îmbrăcăminte din microfibră de poliester sau în amestec cu bumbac;

  • pălărie, șapcă sau alt accesoriu pentru acoperirea capului;

  • șosete subțiri;

  • cremă de protecție solară.

 

Iarna, trebuie să ții cont de temperatura scăzută. Pentru a evita răcelile și contracturile, poartă:

  • jachetă termică;

  • leggings sau pantaloni de training;

  • topuri cu mânecă lungă, dacă este foarte frig;

  • fes, șapcă sau bandană multifuncțională pentru acoperirea capului;

  • șosete groase.

 

Alege încălțămintea potrivită

 

Încălțămintea este cel mai important element al echipamentului tău. Doar purtând pantofi confortabili te poți bucura de alergat. Alege încălțăminte de calitate, potrivită pentru picioarele și mersul tău. Bineînțeles, ține cont de suprafața pe care alergi. Pantofii pentru jogging sunt diferiți de cei pentru trail, de exemplu. Nu uita să probezi încălțămintea înainte de a o cumpăra. Doar astfel îți poți face o idee despre cum te simți purtându-i. Pantofii sport trebuie să fie confortabili, să nu te strângă și să îți ofere aderență pe toată talpa. 

 

Încălzește-te

 

Pregătirea corpului este esențială înaintea oricărui efort fizic, inclusiv înaintea alergării. De aceea, trebuie să acorzi câteva minute încălzirii. Mergi în ritm obișnuit, făcând joc de glezne. Sângele va începe să circule spre mușchi și ritmul cardiac va crește. Întinde mușchii mâinilor, ai spatelui și ai picioarelor. Extensiile, rotirile de trunchi, fandările sunt utile pentru prevenirea accidentărilor. Aleargă ușor câteva zeci de metri, apoi mergi încet, inspirând și expirând puternic. Reia alergarea într-un mod diferit, de exemplu cu pași săltați sau cu genunchii la piept. Când simți că membrele și trunchiul sunt flexibile și inima pregătită pentru efort, poți începe alergarea.

 

Hidratează-te și hrănește-te

 

Înainte de a începe alergarea, hidratează-te. Chiar dacă nu ți-e sete, vei începe să transpiri repede și deshidratarea se va instala rapid. Bea câteva pahare de apă pentru ca organismul să aibă destul lichid pentru arderile din mușchi. Nu uita să-ți iei la tine o sticlă cu apă sau băutura specială pentru efort. Aceasta este îmbogățită cu nutrienți și minerale pe care le pierzi prin transpirație și, astfel că organismul se reface rapid. Nu consuma sucuri sau alte băuturi dulci, pentru că te vei deshidrata și mai repede. 

 

Corpul tău are nevoie de energie, deci trebuie să mănânci înainte de a face efort. Consumă alimente cu două ore înainte de alergare. Poți mânca și la un interval mai mic, dar ceva ușor. Dacă simți că nu ai destulă energie când începi tură, o tabletă de glucoză se dovedește o alegere bună.

 

Alergarea este sănătoasă și relaxantă. Ține cont de sfaturile de mai sus și pregătește-te corespunzător înainte de a începe alergarea.

 

×