Îmbracă-te corespunzător
Cumpără haine pentru alergat
Îmbrăcămintea este foarte importantă pentru alergat. Hainele cu croială nepotrivită îți pot limita mișcările, iar materialele necorespunzătoare pot reține transpirația sau provoca senzație de căldură și frig. Există pantaloni de alergare pentru femei și bărbați care îți asigură confort și mobilitate. Și îmbrăcămintea pentru partea superioară a corpului care se găsește în magazinele specializate este concepută pentru mișcările și efortul alergării.
Alege haine în funcție de sezon
Este important nu doar să alegi îmbrăcăminte de calitate, ci și în funcție de sezon. În anotimpul cald poartă:
-
haine în culori deschise, ușoare și cu orificii pentru ventilație;
Citește pe Antena3.roComuna din România unde cresc pietrele, la propriu: Ce sunt trovanții și cum arată locul spectaculos vizitat anual de mii de turiști -
îmbrăcăminte din microfibră de poliester sau în amestec cu bumbac;
-
pălărie, șapcă sau alt accesoriu pentru acoperirea capului;
-
șosete subțiri;
-
cremă de protecție solară.
Iarna, trebuie să ții cont de temperatura scăzută. Pentru a evita răcelile și contracturile, poartă:
-
jachetă termică;
-
leggings sau pantaloni de training;
-
topuri cu mânecă lungă, dacă este foarte frig;
-
fes, șapcă sau bandană multifuncțională pentru acoperirea capului;
-
șosete groase.
Alege încălțămintea potrivită
Încălțămintea este cel mai important element al echipamentului tău. Doar purtând pantofi confortabili te poți bucura de alergat. Alege încălțăminte de calitate, potrivită pentru picioarele și mersul tău. Bineînțeles, ține cont de suprafața pe care alergi. Pantofii pentru jogging sunt diferiți de cei pentru trail, de exemplu. Nu uita să probezi încălțămintea înainte de a o cumpăra. Doar astfel îți poți face o idee despre cum te simți purtându-i. Pantofii sport trebuie să fie confortabili, să nu te strângă și să îți ofere aderență pe toată talpa.
Încălzește-te
Pregătirea corpului este esențială înaintea oricărui efort fizic, inclusiv înaintea alergării. De aceea, trebuie să acorzi câteva minute încălzirii. Mergi în ritm obișnuit, făcând joc de glezne. Sângele va începe să circule spre mușchi și ritmul cardiac va crește. Întinde mușchii mâinilor, ai spatelui și ai picioarelor. Extensiile, rotirile de trunchi, fandările sunt utile pentru prevenirea accidentărilor. Aleargă ușor câteva zeci de metri, apoi mergi încet, inspirând și expirând puternic. Reia alergarea într-un mod diferit, de exemplu cu pași săltați sau cu genunchii la piept. Când simți că membrele și trunchiul sunt flexibile și inima pregătită pentru efort, poți începe alergarea.
Hidratează-te și hrănește-te
Înainte de a începe alergarea, hidratează-te. Chiar dacă nu ți-e sete, vei începe să transpiri repede și deshidratarea se va instala rapid. Bea câteva pahare de apă pentru ca organismul să aibă destul lichid pentru arderile din mușchi. Nu uita să-ți iei la tine o sticlă cu apă sau băutura specială pentru efort. Aceasta este îmbogățită cu nutrienți și minerale pe care le pierzi prin transpirație și, astfel că organismul se reface rapid. Nu consuma sucuri sau alte băuturi dulci, pentru că te vei deshidrata și mai repede.
Corpul tău are nevoie de energie, deci trebuie să mănânci înainte de a face efort. Consumă alimente cu două ore înainte de alergare. Poți mânca și la un interval mai mic, dar ceva ușor. Dacă simți că nu ai destulă energie când începi tură, o tabletă de glucoză se dovedește o alegere bună.
Alergarea este sănătoasă și relaxantă. Ține cont de sfaturile de mai sus și pregătește-te corespunzător înainte de a începe alergarea.