x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Cum setezi aparatul foto: 4 pași practici

Cum setezi aparatul foto: 4 pași practici

13 Ian 2023   •   16:37
Cum setezi aparatul foto: 4 pași practici
Sursa foto: shutterstock

Ești începător în arta fotografiei sau vrei să-ți perfecționezi abilitățile de artist vizual? Îți prezentăm în continuare un ghid practic pentru setarea aparatului foto. Vei realiza poze mai bune, fără să mai fie nevoie de retușuri sau încercări repetate ca să obții cadrul perfect.

Setează diafragma aparatului foto

Primul pas în setarea camerei foto este reglarea diafragmei. Aceasta reprezintă deschiderea din obiectiv care permite trecerea luminii. Astfel stabilești cantitatea de lumină ce traversează lentila obiectivului și ajunge la senzorul aparatului foto. Orientează-te după marcajele pentru controlul diafragmei, calculate după numărul f, ce reprezintă distanța focală a obiectivului împărțită la diametrul diafragmei. O valoare mică a lui f înseamnă că o cantitate mai mare de lumină va ajunge la senzor și se va reduce zona din câmpul vizual ce va fi efectiv fotografiată.

Reglează timpul de expunere

Al doilea pas pentru setarea aparatului foto este reglarea timpului de expunere, adică a duratei de deschidere a obturatorului, pentru expunerea senzorului la lumină. Poți să alegi setări de la fracțiuni de secundă la câteva secunde. Un timp de expunere redus te ajută să faci freeze pe imagine, în pozele de acțiune, cu subiecți în mișcare. Vei folosi timpi de expunere lungi pentru poze artistice, la crearea de imagini deosebite, precum cele cu efect bokeh. Cele mai multe obiective de aparate foto au marcaje pentru fiecare tip de fotografie, ca să te orientezi mai ușor la setarea timpului de expunere.

Alege un ISO adecvat pentru senzorul foto

Al treilea pas în setarea aparatului foto se referă la alegerea unui ISO potrivit pentru pozele pe care vrei să le realizezi. Sensibilitatea foto (ISO) determină cantitatea de lumină pentru expunerea corectă a imaginii. Valorile obișnuite sunt 25, 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 sau 6400. Cu cât sensibilitatea camerei foto este mai mare, cu atât senzorul are nevoie de mai o cantitate mai redusă de lumină.

Cele trei caracteristici: diafragmă, timp de expunere, ISO formează triunghiul expunerii și asigură echilibrul vizual al imaginilor pe care le realizezi cu aparatul foto.

Stabilește modul de fotografiere

Al patrulea pas în setarea aparatului foto este stabilirea modului de fotografiere. Poți să alegi mod manual complet (M), mod automat complet (AUTO), mod program (P), mod    Scenă (pentru pictograme). Găsești marcajele în setările camerei foto și selectezi opțiunea preferată.

 

Învață pas cu pas cum să reglezi aparatul foto, prin folosirea modului AUTO. Modul manual este recomandat specialiștilor în fotografie, deoarece necesită opțiuni personalizate. Poți să începi cu modurile semiautomate, ca să te obișnuiești cu setări precum  prioritatea de diafragma (A, Av), prioritatea de timp (S, T, Tv).

Dacă vrei să faci fotografii peisaj sau poze de acțiune, utilizează modul P, în care selectezi ISO, iar camera reglează celelalte setări în funcție de alegerea ta. Modul Program îți permite și modificarea unor caracteristici mai fine, precum balansul de alb.

Modul Scenă te ajută să realizezi peisaje cu adâncimi de câmp mari, portrete în care estompezi fundalul și așezi în prim plan subiectul. Îl poți utiliza pentru fotografie macro, unde ai nevoie de o distanță de focalizare foarte mică și pentru poze de acțiune, cu subiecți în mișcare.

Urmează pașii pentru setarea aparatului foto și realizează poze reușite, ca un adevărat profesionist în arta fotografică!

×