Se numeşte Galina Simeonova. Are un dar special al comunicării şi aveam să ne dăm seama că exista un motiv. Galina, astăzi pensionară, a fost vreme de 30 de ani redactor la cotidianul bulgar Karlovo Tribune. Lucrul cu aţa şi cu igliţa a fost iniţial un simplu hobby. Pe măsură însă ce timpul trecea, pasiunea se adâncea şi ea. Oraşul în care locuieşte se află în provincia Plovdiv, nu departe de celebrul Kalofer. În documentările sale jurnalistice s-a întâmplat adeseori să le vadă pe "dantelărese" la lucru. Migala şi dăruirea lor au inspirat-o. În 1988 a urmat cursurile de "lasetă de Bruxelles" din Kalofer, ţinute de două maestre ale acestui meşteşug – Penka Opeva şi Tanka Popova. "Este o muncă manuală foarte grea", avea să ne mărturisească. "În momentul de faţă, în Bulgaria, suntem doar zece femei care stăpânim acest meşteşug".
Nu se ştie foarte exact când au fost realizate primele dantele în Kalofer. Se presupune că tehnica a fost adusă către sfârşitul veacului al XIX-lea de o belgiancă, bonă la o familie înstărită din zonă. După alte surse, se pare că o tânără dintr-o familie de bulgari a plecat ca învăţătoare în Cehia şi apoi în Belgia, de unde s-a întors cu suveici, igliţe şi secretele meşteşugului. Cu exactitate se ştie că în anul 1910 a fost deschisă prima şcoală de lasetă în incinta mănăstirii de călugăriţe din Kalofer.
Astăzi, la un secol distanță, dantelăresele din Kalofer sunt renumite în lumea întreagă, iar obiectele meșteșugite de ele sunt cumpărate de turiști drept suveniruri de o frumusețe rară. Dar nu sunt numai dantelele o marcă a Kaloferului. De asemenea, parfumul de roze și gastronomia locală se numără printre atracțiile zonei.
Citește continuarea ca să afli mai mult și ca să înveți cum se prepară renumita KALOFEREVSKAIA, o gustoasă rețetă locală.
Poate te interesează și rețetele pentru masa de Paști.