Pe lângă faptul că îi ajută pe alţi semeni aflaţi în condiţii de viaţă dificile, s-a demonstrat că voluntariatul îmbunătățește și starea de spirit a voluntarilor. Este în natura umană să ne simțim mai bine după ce am dat o mână de ajutor altora. Voluntariatul te poate ajuta, de asemenea, să obții noi competențe și experiențe valoroase și să îţi dezvolţi încrederea în sine. Iată alte câteva avantaje ale voluntariatului, care te vor convinge că şi tu poţi avea o contribuţie valoroasă la un mers mai bun al societăţii.
Noi prieteni
A face parte dintr-o echipă cu un scop bine definit te poate ajuta să formezi noi prietenii cu oameni pe care, în alte circumstanţe, nu i-ai fi întâlnit niciodată. Voluntariatul presupune ajutorarea oamenilor și asta înseamnă că vei fi în postura de a crea relații semnificative cu alte persoane. De asemenea, voluntariatul oferă o oportunitate unică de a intra în contact cu oameni care au aceleași valori ca şi tine. Pe lângă faptul că au un scop compun, voluntarii sunt, de asemenea, oameni care împărtășesc lucruri precum dorința de a ieși în afara zonei lor de confort, deschiderea către participarea la un efort comunitar sau dorința de a contribui la bunăstarea celorlalți. Prin voluntariat, cu siguranţă vei întâlni oameni noi și îţi vei face prieteni care împărtășesc aceleaşi interese, valori și perspective.
O perspectivă diferită
Programele de voluntariat puse la dispoziţie de fundaţii precum United Way, care oferă servicii educaţionale, de sănătate şi de integrare persoanelor defavorizate din România, te pot ajuta să întâlneşti și să înveţi lucruri noi de la cei care provin din alte zone ale societăţii. Această experiență îţi poate oferi o nouă perspectivă asupra vieţii celor care trăiesc diferit faţă de tine, îţi poate spori flexibilitatea gândiri și îţi poate extinde viziunea asupra lumii. De asemenea, voluntariatul îţi va crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă alți oameni și îţi va dezvolta abilități sociale importante, cum ar fi empatia și munca în echipă.
Te face mai fericit
Dezvoltarea abilităților sociale și profesionale duce la un sentiment de împlinire personală. Atunci când îţi foloseşti aceste abilități în folosul comunităţii din care faci parte, satisfacţia e şi mai mare. În plus, cercetătorii susțin că toate conexiunile sociale pe care le faci în timpul voluntariatului te ajută să te simţi mai fericit. Voluntariatul este cu adevărat un mecanism excelent care te ajută la combaterea a tot felul de probleme mintale, cum ar fi depresia, anxietatea, stresul și furia.
Îmbunătăţirea stimei de sine
Timpul pe care îl petreci ca voluntar te poate ajuta să-ţi îmbunătăţeşti stima de sine. Cum se întâmplă asta? E simplu! Voluntariatul îţi oferă numeroase oportunități de a învăța noi abilități și de a dobândi cunoștințe, ceea ce va contribui la dezvoltarea ta personală. Ieșirea din zona ta de confort și dezvoltarea de noi abilități este cel mai bun mod de a-ți crește stima de sine. Voluntariatul îţi va spori, de asemenea, sentimentul că faci ceva important pentru cei din jurul tău, ceea ce te poate face să te simți mai bine emoțional și mintal.
Dezvoltarea abilităţilor profesionale
Voluntariatul te ajută la dezvoltarea unor deprinderi care îţi pot fi foarte utile în carieră, cum ar fi munca în echipă sau o administrare eficientă a timpului. Dacă eşti la început şi nu ai prea multă experienţă profesională, voluntariatul poate fi un loc bun în care să începi să acumulezi cunoştinţe. De asemenea, poţi adăuga voluntariatul în CV-ul tău, ceea ce te va face să ieşi în evidenţă printre diferiţi candidați, pentru că îţi pune în valoare caracterul, pasiunea și determinarea.
Beneficiile voluntariatului sunt semnificative, atât pentru cei care sunt ajutaţi, cât şi pentru cei care îşi fac timp să ofere ceva comunităţii. Aşadar, nu ezita să te interesezi de programele de voluntariat în care ai putea da o mână de ajutor.
Sursă foto: Pexels.com