x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby De ce odihna este atât de importantă pentru minte și corp?

De ce odihna este atât de importantă pentru minte și corp?

30 Mai 2022   •   16:08
De ce odihna este atât de importantă pentru minte și corp?

„Cel care se poate odihni este mai mare decât cel care poate cuceri cetăți” este un citat mai puțin cunoscut de Benjamin Franklin, dar care are atâta însemnătate într-o lume mereu conectată, în care noaptea s-a transformat în zi, și în care oamenii sunt tentați să muncească chiar și duminică.

Odihna este adesea recomandată în combinație cu tratamentele pentru diverse afecțiuni, și orice medic îți va spune că repausul este esențial pentru sănătate. Atunci când corpul este privat de somn și odihnă, nu se poate regenera și încărca cu energie.

Sportivii de performanță de asemenea sunt conștienți de importanța odihnei. Pregătirea fizică nu poate progresa fără a alterna perioadele de efort cu cele de odihnă. Mușchii au nevoie de odihnă pentru a se repara și pentru a fi capabili să prevină accidentările.

Importanța odihnei pentru minte a fost observată, de asemenea, din cele mai vechi timpuri. Poetul roman Ovidiu spunea: „Odihnește-te! Câmpul care s-a odihnit va da o recoltă bogată.” Maestrul Leonardo Da Vinci afirma, de asemenea: „Din când în când, îndepărtează-te și relaxează-te puțin, pentru ca atunci când te întorci la lucru, judecata ta să fie mai limpede!”

Cei care își îndreaptă sufletul și mintea către credința creștină sau alte religii pentru a găsi alinare și sens va observa că majoritatea doctrinelor religioase pun accentul pe odihnă și rolul ei esențial pentru bunăstare și pace sufletească. Să ne gândim la cele șapte zile în care Dumnezeu a creat lumea. În cea de-a șaptea zi, chiar și Atotputernicul a ales să se odihnească, oferindu-ne un exemplu valoros.

Faci parte dintr-o lume seculară și nu ești practicant activ al niciunei religii? Chiar și așa, tot te vei întâlni cu sfaturi și resurse care subliniază importanța odihnei. Cei care lucrează într-o corporație sau sunt antreprenori și sunt preocupați de dezvoltare personală și profesională s-au întâlnit, cu siguranță, cu ideea că odihna este absolut necesară pentru a obține o productivitate crescută.

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați autori de cărți de dezvoltare personală și autorul conceptului de 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți, Stephen Covey, a așezat la finalul celor 7 obiceiuri pe cel mai important, care le încununează și potențează pe restul, și anume „Ascute fierăstrăul”. Acest obicei este numit și cel al auto înnoirii zilnice, prin care îți păstrezi și îngrijești cea mai valoroasă resursă a ta – propria-ți persoană. Covey propunea alcătuirea unui program echilibrat, care să-ți permită reînnoirea a patru zone vitale ale vieții, și anume cea fizică, cea socială sau emoțională, cea mentală și nu în ultimul rând, cea spirituală. Fără reînnoire și recreere, fierăstrăul tău se va toci în curând și nu vei mai putea să „tai copacul” sau să practici oricare din celelalte 7 obiceiuri.

Tu ce faci pentru a te relaxa? Cele mai simple metode de a te odihni și desprinde de rutina zilnică sunt la îndemâna oricui, de la somn la plimbări în aer liber, și de la o sesiune de joc pe un casino online România la obiceiul de a citi câteva pagini dintr-o carte în fiecare seară.

 

×