Aproape de Cluj, dar departe de gălăgia urbană, în inima munților, locuiește „Gerula”. Mugur Pop, pe numele său real, este un clujean care a hotărât să trăiască precum dacii liberi, înconjurat de natură și de frumos. Iar „Gerula” nu s-a izolat în totalitate, ci a ales să împărtășească acest stil de viață cu oricine dorește; așa că a înființat „Școala lui Gerula”.
Totul începe cu un vis în copilărie
„Am stricat orice jucărie în afară de căluțul meu alb de cauciuc. Era alb cu șa roșie, ca de circ. Nimic nu se compara cu el. Cred că așa începe, în copilărie, și nu se termină vreodată. E un vis care se petrece în realitate, cel mai frumos vis”, explică Mugur Pop - „Gerula”. Anii au trecut, iar iubirea față de cai și de natură nu l-a părăsit: „Când pierdeam vremea prin taberele din munți, apăreau caii liberi, lăsați în pășunat de vară prin Apuseni, prin Padiș. Muntele îți pune la dispoziție tainele lui și te ademenește cu frumusețea lui. Calul, la fel de curios și de dornic de aventură, te urmează”. De la vis la realitate au mai fost doar câțiva pași.
Ce înseamnă Școala lui Gerula
„Școala lui Gerula este o idee care te învață despre lucrurile simple și frumoase din jurul tău. Te învață despre cai. Te învață despre natură. Te învață despre suflet. Despre cum poți face lucruri frumoase - să coci pâine, să coși o căma-șă, să împletești, să faci ceaiuri din plante sau gemuri din fruc-te de soc. Te învață să faci leacuri din buruieni. Te învață despre ciclurile naturii. Despre lume așa cum nu o mai ve-dem. Te învață să îți fii propriul stăpân”, explică Mugur Pop.
Cine merge la Școala lui Gerula
„Vin tot felul de persoane cunoscute. Unii vin ca persoane foarte cunoscute și pleacă dorindu-și să fie persoane mai puțin cunoscute de alții și cu o dorință puternică de a se cunoaște pe sine mai bine”, povestește Mugur Pop. La ferma sa din munți, „Gerula” are activități speciale și pentru copiii care suferă de autism și pentru persoanele cu dizabilități.
Darul neprețuit al naturii
„Mi-am pierdut caii în munți, au fugit peste noapte. I-am găsit după 30 de kilometri de umblătură pe urme și i-am adus înapoi. M-au urmat fără șovă¬iala. Am petrecut o zi cu inima strânsă și apoi plină de bucurie. Am mâncat doar buruieni și am băut apă din izvoare, și nu mi-am dorit nimic altceva. Am învățat despre mine în acea zi mai mult decât în zece ani de școală. A fost un dar neprețuit”.
Rezistența în munți
La Școala lui Gerula se învaţă şi despre rezistența în munți. „Gerula” ne explică: „Rezistența în munți nu înseamnă că organizăm trupe paramili¬tare. Înseamnă că învățăm să folosim resursele de regenerare pe care ni le oferă natura. Învățăm să facem un adăpost pe vreme grea, să facem focul când plouă, să nu ne fie frică de întuneric, uneori de întunericul din noi. Nu îmi place să vor-bim de supraviețuire când facem toate astea. Prefer să vor-bim bucuroși despre viețuire. Adevărată.”
Uite-l pe „Gerula”!
Mugur Pop a fost poreclit „Gerula” de către sătenii din Poiana Horii, care l-au văzut într-o zi debarcând caii din camion. Avea o căciulă neagră și barba zbârlită. Uite-l pe „Gerula”!, s-au amuzat să-tenii. Și așa i-a rămas porecla.