x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare

Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare

de Oana Portase    |    22 Mai 2015   •   18:00
Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare

Dacă nu vreți să leneviți în weekend și preferați adrenalina, puteți da o fugă la Aerodromul Clinceni ca să zburați cu cei de la Aeroclubul Acvila, care se ocupă în special cu zborul pe aparate ultraușoare.

Pentru cei care n-au sărit niciodată cu paraşuta, TNT Brothers oferă distracţie la un alt nivel. Găsiţi aerodromul TNT Brothers la 17 kilometri de Bucureşti. În cadrul aeroclubului funcționează și o școală pentru pasionații care vor să învețe să zboare cu avioane ultraușoare, motoparapante sau motodeltaplane.

Cum învingem teama de zbor

„Teama se învinge zburând cât mai mult! Zborul este cel mai sigur mijloc de transport“, ne-a explicat Dragoș Gheorghe, instructor de avion ultraușor, motodeltaplan și motoparapantă, la Aeroclubul Acvila.

Ne urcăm în avion, dar ne este teamă. Care sunt următorii pași, ne explică tot Dragoș Gheorghe: „Instructorul execută un zbor pe o condiție meteo calmă, fără bruscări, se vorbește tot timpul cu pasagerul, ca acesta să se relaxeze, să privească peisajul, și atunci nu sunt probleme. Toți avem o doză de frică. În cazul meu, îngrijorarea dispare în momentul în care ridic roțile de pe sol”. Important de ştiut: vârsta minimă pentru un salt cu paraşuta este 16 ani, cu acordul scris al părinţilor, legalizat la notar, iar condiţia fizică trebuie să fie una bună. Veţi avea parte de un instructaj complet, avionul va urca la 4.000 de metri altitudine, de unde se va face saltul, în tandem cu instructorul. Costurile unui salt pornesc de la 700 de lei şi ajung la 1.000 de lei, dacă vreţi să aveţi amintiri video şi foto.

Cine se poate înscrie la orele de pilotaj

La cursuri se poate înscrie orice persoană care are peste 18 ani sau de la 16 ani doar cu acordul părinților la notariat. La înscriere, se face și un examen medical asemănător cu cel auto.

Cele două examene pentru obținerea licenței
Instructorul Dragoș Gheorghe ne-a mai explicat că pentru aparatele ultraușoare, cursurile sunt separate astfel: avion, motodeltaplan și motoparapantă. „Teoria este aproximativ la fel, diferențe fiind numai la materiile stricte care se referă la modelul de aparat. Licența se obține printr-un examen teoretic tip grilă și unul practic (în zbor), care se susține la Aeroclubul României, care eliberează și licența. Aceasta se reînnoiește la doi ani.”, spune instructorul de la Aeroclubul Acvila.

Un cadou la înălțime
Dacă ați rămas în pană de idei când vine vorba de cadouri pentru persoanele dragi, un zbor cu un avion ultraușor ar putea fi ideea perfectă. Trebuie programat din timp și costă între 100 și 150 de euro. Puteți să aveți și fotografii.

TEORIE - 50 de ore
ORE DE ZBOR
Avion - 40 de ore
Motodeltaplan - 25 ore
Motoparapantă - 15 ore
PREȚURI CURSURI
Avion ultraușor
– 4.400 euro/4 rate
Motodeltaplan
– 2.000 euro/4 rate
Motoparapantă
– 1.000 euro/2 rate
 

×