x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Robin Hood de România

Robin Hood de România

de Oana Portase    |    02 Oct 2015   •   13:56
Robin Hood de România

Arcul cu săgeți este una dintre cele mai vechi arme din istoria omenirii și a fost indispensabil supraviețuirii. A jucat un rol important atât în lupte, dar și în vânătoare. În secolul al XVII-lea au început să apară competițiile, tirul cu arcul devenind în timp un sport.

Tirul cu arcul poate fi practicat de la vârsta de 5 ani, atunci când copiii încep să aibă puțină răbdare, iar limita de vârstă superioară nu există. “Nu există o vârstă ideală pentru a începe practicarea acestui sport, performanțe remarcabile fiind obținute și de arcași care au început să tragă cu arcul chiar și după 30 de ani. Singurele situații în care trebuie acordată o atenție deosebită este atunci când cei care doresc să tragă cu arcul au suferit accidente articulare la membrele superioare și nu le-au tratat”, explică Doru Danileț, antrenor de tir cu arcul la Aktiv Club, dar și președintele Federației Române de Arc Tradițional și Field.

ECHIPAMENT PENTRU TIR CU ARCUL
Arc
Săgeți
Aparat de ochire – opțional
Protecție de antebraț
Protecție de degete
Tolbă
Suport de arc

Adrenalină, vânătoare și concentrare

Tirul cu arcul se poate practica în săli, în aer liber și chiar în pădure, la “vânătoare”. La tir cu arcul pe animale 3D sunt folosite ținte animale dintr-o spumă specială care au în zonele vitale cercuri de diferite diametre pentru a putea fi identificate ca zone de scor. Participanții sunt împărțiți în grupuri de câte 3 până la maximum 5 sportivi și sunt coordonați spre țintele de pe traseul. Se trage din dreptul unor marcaje, apoi se notează scorul, se recuperează săgeților și se trece la următoarea țintă.

Sport și meditație

Pentru a practica tir cu arcul este nevoie și de o doză mare de concentrare, nu doar de forță fizică. “Tirul cu arcul ajută practicanții acestui sport să fie mai atenți, să se concentreze mai bine asupra unei activități, să ia o decizie în situații limită, dezvoltă sau tonifică musculatura inferioară și superioară. Tirul cu arcul este printre acele puține sporturi recomandate pentru prelungirea vieții - un sport cu efort fizic moderat care nu suprasolicită inima, reglează respirația și oxigenează eficient creierul fără a pune presiune pe elementele vitale”, spune Doru Danileț.


Întoarcerea la tradițional

Acest sport a evoluat foarte mult, mai ales în ceea ce privește echipamentul, dar iubitorii arcului tradițional nu au dispărut. “Tirul cu arcul tradițional presupune tragerea cu arcuri din lemn, simple, fără accesorii ajutătoare, fără aparate de ochire, și care pune arcașul în situația de a nimeri ținta pur și simplu instinctiv, doar întinzând arcul și trăgând corect în acea direcție. Oamenii se îmbracă în haine specifice perioadei în care a fost folosit acel tip de arc cu care trag, au săgeți de lemn cu pene naturale, tolbe și apărători din piele”, povestește Doru Danileț.


PREȚURI AKTIV CLUB
O ședință 30 de lei
Abonament elev/studenți 150 de lei/8 ședințe
Abonament adulți 200 de lei/8 ședințe

Cât costă

Antrenorul Doru Danileț spune că tirul cu arcul este accesibil oricărui buget. Unele modele costă 350 de lei, iar altele ajung și la 5000 de lei, în funcție de nevoi și performanțe. “Pentru cei care doresc doar agrement există arcuri dedicate, să gasesc kituri la 200-250 de lei care conțin tot ce este necesar unei activități relaxante”, mai spune Doru Danileț. De asemenea, când vă cumpărați un arc cu săgeți, ar trebui să țineți cont de sfaturile unui expert. Un arc se achiziționează în funcție de înălțime, de puterea de tragere și de experiență.


Unde poți face tir cu arcul
Aktiv Club București
Crown City Brașov
Vektor Sibiu
Fitnext Arad
Mushin Dojo Bistrița
TM Archery Timișoara
Tiszafa Sfântu Gheorghe
 

×