x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Sunt hortensiile otrăvitoare pentru pisici?

Sunt hortensiile otrăvitoare pentru pisici?

18 Apr 2024   •   18:07
Sunt hortensiile otrăvitoare pentru pisici?
Sursa foto: canva.com

Hortensiile sunt apreciate pentru culorile lor, însă acești arbuști înfloriți pot îmbolnăvi pisicile în cazul în care acestea ronțăie orice parte a plantei. În timp ce unele soiuri de hortensii sunt mai toxice decât altele, fiecare are potențialul de a otrăvi felinele. Iată cum să îți păstrezi pisica în siguranță și cum să o protejezi.

De ce sunt hortensiile otrăvitoare pentru pisici?

Hortensiile conțin substanțe chimice numite glicozide cianogenice, care pot fi toxice pentru pisici și pentru alte animale (inclusiv pentru oameni). Atunci când planta este mestecată sau ingerată, substanța chimică este eliberată și poate provoca o varietate de simptome, cum ar fi vărsături, diaree și letargie.

 

Glicozidul cianogenic este un tip de compus care poate elibera cianură atunci când intră în contact cu anumite enzime din sistemul digestiv. Deși nivelul de toxicitate variază în funcție de specia specifică de hortensie și de cantitatea ingerată, este important de reținut că orice cantitate de cianură poate fi periculoasă pentru pisici.

 

Există peste 75 de tipuri de hortensii și toate conțin toxine care pot fi dăunătoare pentru pisici dacă sunt ingerate în cantități mari. Cu toate acestea, tipul de hortensie care este cel mai toxic pentru pisici este hortensia Bigleaf (Hydrangea macrophylla) - această plantă conține o substanță care poate provoca simptome grave la pisici dacă este consumată în cantități mari. Florile de hortensie Bigleaf conțin, de asemenea, o concentrație mai mare de toxină decât frunzele sau tulpinile.

 

În timp ce unele tipuri de hortensii pot fi mai toxice decât altele, nu uita că orice tip de plantă poate fi periculoasă pentru pisici în cazul în care este înghițită în cantități mari. Dacă bănuiești că pisica ta a înghițit orice parte a unei hortensii sau a oricărei alte plante, apelează imediat la un medic veterinar.

 

Semnele de otrăvire cu hortensie la pisici

Semnele de otrăvire cu hortensie la pisici pot varia în funcție de cantitatea ingerată și de gravitatea toxicității, însă unele semne de otrăvire includ:

  • Vărsături
  • Diareea
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Letargie, slăbiciune sau depresie
  • Amețeală
  • Dificultăți de respirație
  • Crize de convulsii
  • Gingii de culoare albastră
  • Ritm cardiac rapid

 

Ce să faci dacă pisica ta mănâncă o hortensie

Dacă vezi că pisica ta ronțăie o plantă de hortensie, oprește-o imediat și ia cât de rapid legătura cu medicul veterinar pentru a-l anunța ce s-a întâmplat. Acesta îți poate recomanda să îți aduci pisica pentru o examinare sau îți poate da instrucțiuni cu privire la ce trebuie să faci în continuare.

 

Supraveghează-ți îndeaproape pisica pentru orice semne de boală. Dacă observi semne anormale, comunica-i veterinarului. Dacă se poate, ia o mostră de plantă cu tine la cabinet pentru a-l ajuta pe doctor să identifice specia de hortensie și să determine cel mai bun tratament.

 

Nu încerca să provoci voma decât la indicațiile medicului veterinar, deoarece poate fi periculos să faci acest lucru acasă. Nu există un antidot pentru otrăvirea cu hortensie, dar medicul poate recomanda cărbune medicinal activ pentru a ajuta la absorbția oricăror toxine, împreună cu alte tratamente pentru îngrijire suplimentară. Urmează cu atenție instrucțiunile acestuia pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil pentru pisica ta. Apelează o ambulanta veterinara sau o clinica veterinara non stop!

 

Cum să prevenim otrăvirea pisicilor cu Hortensie

În timp ce hortensiile pot adăuga un plus de culoare și farmec grădinii sau spațiului interior, ar putea fi pur și simplu riscant să le ții în preajmă dacă pisicile tale se află, de asemenea, în zonă. Dacă ai plante de hortensii în casă sau în curte, asigură-te că acestea sunt plasate într-o zonă inaccesibilă pisicii tale.

 

Nu doar hortensiile pot fi toxice pentru feline, așa că asigură-te că cercetezi și alte plante de apartament și plante de exterior care pot fi dăunătoare pentru animalele de companie, și ține-le și pe acestea departe de raza de acțiune a animalului tău. Dacă pisica ta își petrece timpul în aer liber, supravegheaz-o îndeaproape și ține-o departe de orice plante care pot fi toxice.

 

În caz de urgență, asigură-te că ai la îndemână datele de contact ale medicului tău veterinar sau să fii pregatită să suni la o clinica veterinara.

×