
La ce mână se poartă șnurul de mărțișor
Mărțișorul este un simbol al venirii primăverii, al renașterii naturii și norocului. Împletit dintr-un fir alb și unul roșu, acesta reprezintă echilibrul dintre iarnă și vară.
Tradiția spune că Mărțișorul trebuie purtat pe o anumită mână și este un talisman protector, atrăgând sănătate, prosperitate și bucurie.
Astfel că șnurul de mărțișor se poartă la încheietura mâinii stângi.
De șnur se agață un obiect, de mici dimensiuni, care se agață în piept. tot pe partea stângă, fiind considerată mai apropiată de inimă, și simbolizează dragostea, norocul și protecția.
În tradiția populară, inima este considerată centrul sufletului și al emoțiilor, iar purtarea Mărțișorului astfel ar atrage energii pozitive, sănătate și fericire.
Semnificația culorilor Mărțișorului
Culorile tradiționale ale Mărțișorului, alb și roșu, simbolizează echilibrul dintre forțele naturii.
Roșul reprezintă viața, vitalitatea, energia și iubirea. Este asociat cu sângele, focul, regenerarea, fiind legat de protecția soarelui și a primăverii.

Albul simbolizează puritatea, lumina, înțelepciunea și noi începuturi. Este asociat cu zăpada iernii care se topește și pregătește natura pentru renaștere.
Cele două culori reflectă trecerea de la iarnă la primăvară, echilibrul dintre forțele opuse – frig și căldură, întuneric și lumină, moarte și renaștere. În unele tradiții, roșul este legat de feminitate și frumusețe, iar albul de masculinitate și putere, sugerând astfel armonia dintre cele două principii.
Cât timp se poartă Mărțișorul
Mărțișorul se poartă, în mod tradițional, în toată luna martie. În unele zone din România, există obiceiul de a-l purta doar până la înflorirea primilor copaci, apoi șnurul este legat de o ramură, și se pune o dorință.
În unele regiuni, Mărțișorul se poartă doar până pe 9 martie, când sunt sărbătoriți Cei 40 de Mucenici, sau până pe 8 martie, de Ziua Femeii.
Mărțișorul aduce noroc și protecție, notează spynews.ro.