x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Media Jurnalul 30 de ani! Cum a început totul! Istoria se măsoară în ani și evenimente, dar se construiește cu idei, acțiuni și oameni.

Jurnalul 30 de ani! Cum a început totul! Istoria se măsoară în ani și evenimente, dar se construiește cu idei, acțiuni și oameni.

de Dan Voiculescu    |    07 Iun 2023   •   05:45
Jurnalul 30 de ani! Cum a început totul! Istoria se măsoară în ani și evenimente, dar se construiește cu idei, acțiuni și oameni.

Istoria de 30 de ani a Jurnalului Național, fondat, oficial, la 7 iunie 1993, a început să se construiască mult mai devreme.

În 1990, după căderea dictaturii, libertatea cuvântului a fost prima și, pentru multă vreme, singura realizare democratică majoră, resimțită concret de fiecare român. Nevoile de exprimare și informare necenzurată erau uriașe, imposibil de acoperit de cele câteva ziare care încercau să se scuture de zgura propagandei comuniste, sub care funcționaseră zeci de ani.

 

Conectat la entuziasmul momentului și cunoscând direct semnificația presei în lumea occidentală, am înțeles că trebuie să construiesc în această zonă. Dar, în acele timpuri, să înființezi un cotidian de la zero, fără infrastructura moștenită de la regimul anterior, reprezenta o misiune aproape imposibilă. În țară nu existau nici rotative de ziar, nici personal calificat. Nu aveai nici cu ce, nici cu cine. Confruntați cu aceste lipsuri, mulți au făcut atunci compromisul de a tipări „foi volante”, care apăreau și dispăreau după o zi, o săptămână sau o lună.

 

Nu m-am lăsat ispitit de asemenea scurtături. Decât să faci ceva prost mai bine nu-l faci. Dar și mai bine, îl faci foarte bine. Așa că, după trei ani de încercări și eforturi uriașe, folosind utilaje importate, strângând o mână de oameni serioși și petrecând nenumărate nopți albe, în iunie 1993, am făcut un ziar de la zero. Un ziar adevărat, profesionist, care a creat istorie în media românească.

 

O istorie de 30 de ani în care, în redacția Jurnalului Național, s-au format foarte multe dintre numele reprezentative ale presei autohtone. Îi mulțumesc fiecăruia pentru pasiunea și energia acordate ziarului, indiferent de simpatia sau antipatia pe care mi-o poartă. Realizările obiective nu trebuie umbrite de perspective subiective. Fiecare dintre ei, mai mult sau mai puțini celebri astăzi, din redacție sau din echipa tehnică și administrativă, a contribuit la nenumăratele reușite ale Jurnalului. Nu enumăr nume, sunt foarte multe, nu vreau să uit pe cineva. Le sunt sunt recunoscător lor și milioanelor de cititori care, în ultimii 30 de ani, în print sau online, și-au învestit încrederea în acest incontestabil fenomen de jurnalism autentic.

 

Recent, citeam într-o analiză media că, în 2023, Grupul Intact, prin platformele sale TV, radio, online și print, ajunge, lunar, la peste 16 milioane de telespectatori și utilizatori unici. E bine de știut că totul a început cu Jurnalul Național, în urmă cu 30 de ani.

La mulți ani, Jurnalul, cu Dumnezeu înainte!

×
Subiecte în articol: Grupul Intact Jurnalul 30 de ani