x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Media Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

11 Dec 2019   •   16:18
Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
Sursa foto: Gabor KOVACS

Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea "Today", difuzată de postul de televiziune NBC, informează Reuters şi AFP.

Greta Thunberg, care va împlini 17 ani în luna ianuarie şi care a devenit celebră pentru felul ei de a vorbi tăios şi direct, a cerut guvernelor lumii să demareze acţiuni imediate pentru a gestiona efectele unui fenomen pe care ea l-a denumit "o criză climatică globală".

Tânăra activistă suedeză apare pe coperta celui mai recent număr al revistei Time. Fotografia ei este însoţită de titlul "Puterea tinereţii".

Greta Thunberg, lăudată de editorii revistei Time pentru faptul că a iniţiat o campanie de mediu în august 2018 care a devenit apoi o mişcare globală, a renunţat pentru un an la şcoală şi a dormit într-un cort instalat în faţa Parlamentului Suediei pentru a cere politicienilor din ţara ei să ia măsuri împotriva modificărilor climatice.

"În cele 16 luni care au trecut de atunci, ea s-a adresat şefilor de state prezenţi la Adunarea Generală a ONU, s-a întâlnit cu papa Francisc, a avut o dispută verbală cu preşedintele Statelor Unite şi a inspirat 4 milioane de persoane să participe la greva global pentru climă, pe 20 septembrie 2019, în cadrul unui eveniment care fost cea mai mare demonstraţie pentru climă din istoria omenirii", au declarat editorii revistei Time.

"Margaret Atwood a comparat-o cu Ioana d'Arc. După ce au remarcat o creştere de câteva sute de ori a frecvenţei sale de folosire, lexicografii Dicţionarului Collins au desemnat ideea revoluţionară a Gretei Thunberg, "greva pentru climă" ("climate strike" în limba engleză, n.r.), drept sintagma anului 2019", au adăugat jurnaliştii de la Time.

Greta Thunberg îşi continuă în această perioadă acţiunile şi a declarat la Madrid săptămâna trecută că, deşi vocile greviştilor pentru climă s-au făcut auzite, politicienii continuă să nu ia măsuri în legătură cu revendicările lor.

Greta Thunberg a devenit cel mai tânăr laureat al acestei distincţii, care este decernată de revista americană Time începând din anul 1927.

Adolescenta suedeză a fost desemnată victorioasă de editorii revistei Time în faţa altor cinci finalişti: Donald Trump, liderul democraţilor din Congresul american Nancy Pelosi, starul echipei feminine americane de fotbal Megan Rapinoe, agentul CIA care a dezvăluit informaţia despre apelul telefonic dintre Donald Trump şi preşedintele ucrainean, aflat la originea procedurii de destituire a preşedintelui american, şi manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong.

În 2018, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis în octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a primit postum acest titlu din partea revistei Time, alături de mai mulţi alţi jurnalişti care simbolizează căutarea adevărului şi riscurile pe care reprezentanţii acestei profesii şi le asumă pentru a îl obţine.

În 2017, titlul Persoana Anului a fost atribuit tot cu titlu colectiv şi a revenit persoanelor care "au rupt tăcerea" în faţa agresiunilor sexuale, declanşând mişcarea #MeToo, care s-a răspândit apoi în lumea întreagă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: greta thunberg time persoana anului 2019