x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Miracolul piramidelor din Egipt. Cât de vechi sunt și ce simbolizează

Miracolul piramidelor din Egipt. Cât de vechi sunt și ce simbolizează

de Redacția Jurnalul    |    29 Apr 2024   •   22:45
Miracolul piramidelor din Egipt. Cât de vechi sunt și ce simbolizează
Sursa foto: Hepta

Piramidele din Egipt simbolizează puterea faraonilor și tehnologia avansată din Egiptul Antic. Însă cît de vechi sunt și care este motivul pentru care au fost construuite.

Prima piramidă din Egipt a fost ridicată de faraonul Djoser, în urmă cu 4.700 de ani. Circa 1.000 de ani mai târziu, în timpul domniei lui Amosis I, a fost construită ultima dintre marile piramide, în urmă cu 3.500 de ani. Ulterior, faraonii au fost îngropați în mormintele din Valea Regilor. 

Vechimea piramidelor

Piramidele din Egipt au fost construite între 2.700 – 1.500 î.e.n. Cea mai veche piramidă a fost ridicată aproape în aceeași perioadă ca Stonehenge. Dar piramidele sunt mult mai vechi decât alte structuri antice. Printre acestea se numără Parthenonul (457 î.e.n.), Marele Zid al Chinei (220 î.e.n.) și Colosseumul (anul 80 e.n.). 

Însă există și alte structuri au fost construite înaintea lor. Templul neolotific Gobekli Tepe, din Turcia are o vechime de 11.000 – 12.000 de ani. 

Piramida lui Djoser era compusă din 6 straturi. A fost construită inițial ca mormânt dreptunghiular numit mastaba. Treptat a fost extinsă la o piramidă în trepte. 

Inscripțiile antice spun că un bărbat pe nume Imhotep a condus construcția.

„Imhotep este văzut drept primul arhitect din Egipt. El e cel care a construit piramida în trepte a lui Djoser. Există o inscripție cu numele său combinat cu cel al lui Djoser, în care ese numit șeful sculptorilor. În Egiptul antic, era considerat un înțelept”, spune Mac Van De Mieroop, profesor de istorie la Universitatea Columbia. 

Piramidele sunt considerate unele dintre cele mai spectaculoase monumente antice și multe dintre ele rezistă până astăzi.

De ce au fost construite piramidele

Nu se știe de ce au fost construite piramidele din Egipt dar există mai multe teorii. Una dintre ele spune că a fi reprezentat protecția împotriva jefuitorilor de morminte. Hoții intrau în mormintele mastaba ale foștilor faraoni prin săparea deasupra mormântului.  Piramida lui Djoser, cu 6 niveluri de trepte și un vârf țuguiat, ar fi protejat trupul faraonului. 

„Mulți egiptologi au sugerat că piramida abruptă a fost formată pentru a semăna cu o scară pe care faraonul o poate urca spre cer. Dar eu am sugerat că piramida în trepte a fost construită pentru că era cel mai eficient și economic mod de a crea o emisferă virtuală de protecție pentru structura de dedesubt.”, spune egiptologul Reg Clark. 

E posibil ca forma să fi fost influențată și de religie. Când Djoser a urcat pe tron, religia locală era influențată de cultul Soarelui și al zeului Ra. 

Formele piramidelor

Deși Djoser a construit prima piramidă oficială din Egipt, acecasta era în trepte. Faraonul Sneferu a construit prima piramidă cu margini plate. Sneferu a condus Egiptul în perioada 2575 – 2551 î.e.n. 

Marea piramidă din Giza, singura Minune Antică a Lumii care încă rezistă, a fost construită de Khufu. Acesta a domnit în Egipt, în perioada 2551 – 2528 î.e.n. Atunci când se întreabă cât de vechi sunt piramidele din Egipt, mulți se gândesc la această structură. 

Faraonul Khafra (2520 – 2494 î.e.n.) a construit o altă mare piramidă la Giza, alături de Sfinx. 

Nu se știe exact de ce faraonii nu au mai construit piramide. Mulți cred că a fost o altă măsură de precauție împotriva jefuitorilor de morminte, potrivit useit.ro.

×
Subiecte în articol: piramide egipt