x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Mituri și adevăruri despre stângaci

Mituri și adevăruri despre stângaci

de Paul Bardasu    |    07 Sep 2022   •   07:40
Mituri și adevăruri despre stângaci

Motivele pentru care unii oameni se nasc stângaci nu au fost descoperite exact de cercetători. Până în prezent, o combinație complexă între genele moștenite și factorii de mediu este considerată responsabilă pentru tendința unor indivizi de a-și folosi preponderent mâna stângă.

Alte teorii consideră că există o legătură între partea creierului mai activă și membrul superior folosit cel mai mult la motricitatea fină. Profesorul universitar doctor Vlad Ciurea, specialist în Neurologie, a explicat pentru Antena 3 care este părerea sa şi ce se întâmplă în creierul celor care sunt stângaci.

Neurologul Vlad Ciurea nu îi consideră diferiţi pe stângaci faţă de dreptaci şi atrage atenţia să nu forţăm copiii să folosească dreapta ca mână dominantă, dacă tendinţa lor e pentru mâna stângă. „Într-adevăr, majoritatea dintre noi suntem dreptaci și folosim mâna dreaptă. Stângacii folosesc mâna stângă în orice problemă. În cazul lor, comanda spre mâna stângă pleacă din emisfera de partea dreaptă. E o inversare de comandă de emisfere”, a explicat neurologul, care atenționează să nu ne forțăm copiii să devină dreptaci, dacă ei au predilecție pentru folosirea mâinii stângi: „Când un copil nu pornește cu dreapta, noi de obicei îl corectăm, că aşa ne-am obișnuit. Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav!”.

 

Stângacii au aplecare spre activitățile creative

„Odată ce va dezvolta anumite elemente, s-ar putea ca acel copilaș să fie cu totul special, pentru că stângacii au tendința să meargă spre activitate creativă, spre construcție, spre arhitectură, spre desen, spre pictură, spre artă adevărată, spre muzică. Deci lucrurile capătă conotații foarte, foarte interesante și fie că folosim emisfera dreaptă, fie că folosim emisfera stângă, suntem aceeași ființă umană și nu se întâmplă ceva cu totul deosebit. Cel mai bine ar fi să fim ambidextru (n.r. - cei care își folosesc ambele mâini, în aceeași măsură), mai ales la chirurgi, ca să nu obosească mâinile”, a explicat neurologul.

La ora actuală, între 12% și 15 % din populația lumii este stângace. Profesorul universitar a identificat câteva domenii unde aceştia excelează: „În domeniu sportului, strângacii sunt foarte buni! În scrimă, în box, în domeniul artelor… De asemenea, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Pablo Picasso au lucrat cu stânga, Mozart a fost stângaci…”, a explicat neurologul. Vlad Ciurea a dat şi exemplul lui Barack Obama, foloseşte stânga ca mână dominantă, lăudând dexteritatea fostului preşedinte al SUA.

Cum ne putem dezvolta emisferele cerebrale

Vlad Ciurea a oferit și câteva sfaturi pentru dezvoltarea emisferelor cerebrale: „Dacă sunteți dreptaci, încercați de multe ori să faceți cât mai multe gesturi cu mâna stângă, ca să dezvoltați emisfera dreaptă. Și invers. De exemplu, să vă spălaţi pe dinţi. Lucrurile sunt foarte, foarte interesante, pentru că aceste gesturi mici pe care le facem - fie cu stânga, fie cu dreapta - dezvoltă emisferele cerebrale, deci dezvoltă acele luminițe care pornesc neuronii și activitatea noastră cerebrală. Deci devenim mai rapizi, mai deștepți și mai interesați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a încheiat renumitul neurochirurg.

Prigoniți în Evul Mediu

Stângacii au fost nedreptățiți de-a lungul istoriei. În Evul Mediu, spre exemplu, se credea că diavolul era stângaci, iar aceștia erau prigoniți. Profesorii și medicii americani, la începutul anilor 1900, credeau că stângacii erau mai predispuși la tulburări mintale și îi forțau pe elevii în cauză să scrie cu mâna dreaptă.

 

Stângaci faimoși

Patru dintre cei mai recenți șase președinți ai SUA au fost stângaci: Ronald Reagan, George W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama. Printre personajele celebre care sunt stângace se numără și Oprah Winfrey, Bill Gates, Tom Cruise, Paul McCartney, prințul Charles și fiul său, prințul William.

 

Curiozități

Studiile au arătat faptul că există mai mulți stângaci de sex masculin (13%) decât de sex feminin (9%). 

Numărul celor care se nasc cu abilitatea de a folosi cu precădere partea stângă este mult mai mare, dar din cauza presiunii culturale unii dintre ei reușesc să-și dezvolte abilități de a folosi și partea dreapta.

Pe plan mondial în Asia de Sud, Europa de Est și Asia de Sud-Est sunt cele mai numeroase persoane stângace, iar în Europa Apuseană, Nordică și Africa sunt cele mai puține.

În unele limbi, printre care și în română, „stângaci” are și conotația de „nepriceput”, „lipsit de îndemânare”.

Ziua Internațională a Stângacilor se sărbătorește pe 13 august.

×