x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden 100 de stele prafuite

100 de stele prafuite

21 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

N-am inventat noi roata si nici America, ne-a spus primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus, cand l-am intrebat de aleea celebritatilor. Numai ca Aleea Stelelor de Mare din orasul industrial-statiune e doar o palida copie a celebrului Walk of Fame de la Hollywood.
DANA CIOBANU

Aleea Stelelor de Mare din Mangalia a aparut ca o "necesitate a dezvoltarii turismului cultural in zona", ca sa-l citam pe primarul Iorgus. Cat de util si de atractiv e trotuarul cu stele de granit ne-am lamurit, dupa o scurta plimbare in zona.

NEPASARE. Femei cocosate de sacose cu mancare si copii agatati de mana calca nepasatori peste Al Bano, Chris Norman, Mihaela Radulescu, Gil Dobrica sau Monica Anghel. O pustoaica se da cu rolele pe aleile bine finisate, ca niste piste special amenajate pentru patinele cu rotile. Un barbat trecut de a doua tinerete se odihneste, band un tutun pe garduletul de piatra ce vegheaza aleea, dupa care zdrobeste mucul fix pe steluta pe care scrie "Stefan Banica Jr., 2000". Lumea nu prea pare impresionata de initiativa culturala si culturalizatoare a primariei, asa cum ne lasase edilul sa credem.

TRONSOANE. Prin 1999, trotuarele din zona centrala intrasera intr-un program de refacere. Festivalul Callatis se afla la cea de-a doua editie, si pentru a impusca doi iepuri din prima, Iorgus a propus refacerea pavajului in care sa fie incadrate stelele din granit, cu numele participantilor de vaza la festival. "Daca la inceput numele celebritatilor erau laolalta, acum aleea are mai multe tronsoane, "specializate" pe muzica, literatura si critica literara, teatru si film", spune primarul, care mai sustine ca au fost montate peste 100 de stele. Le-am numarat cu picioarele noastre, topaind de pe una pe alta, ca la sotron, si nu ne-au iesit decat vreo 75. Dar matematica-i alta poveste. Evenimentele artistice din Mangalia nu inseamna doar Festivalul Callatis. Ele incep practic de Pasti, cu "lumina de la malul marii", continua cu sarbatorirea zilei de 1 Mai, festivalul de muzica (sapte zile si sapte nopti), Gala Tanarului Actor, Festivalul "Zile si Nopti de Literatura" si Targul de Carte.

OFERTA. "Dupa editia din acest an a festivalului vor fi montate patru noi stele. Pentru fiecare din ele se organizeaza un moment festiv, dupa un anumit ritual. Turistii vin si se fotografiaza pe aceasta alee, alaturi de artistul imortalizat in asfalt si de steaua lui. Urmeaza ca, la anul, dupa sistematizarea zonei, sa fie montate in dreptul fiecarei stele panouri luminoase cu fotografii din activitatea artistului respectiv", ne-a spus Iorgus.

Cat priveste atractia artistica principala a Mangaliei, Festivalul Callatis, organizatorii promit ca nu va exista artist roman bun care sa nu fie prezent pe scena, chiar daca nu au fost definitivate inca toate contractele. "Nu stim daca vom reusi sa aducem vreun artist din strainatate, pentru ca au onorarii mari", afirma Iorgus.

CALLATIS

In portul din Mangalia, scena Festivalului Callatis, un fel de feribot (sau corabia care se vede pe micile ecrane) se afla in reparatii. Muncitorii carpesc punctele de rugina cu grund, vopsesc de zor peretii scenei cu niste role minuscule, naclaite de vopsea neagra. Pregatirile sunt pe ultima suta de metri, pentru ca vaporul Festivalului Callatis trage la mal pe 9 august, pentru a-l parasi sapte zile si sapte nopti mai tarziu, pe 15 august. Din pacate, a cam murit speranta ca vreun cantaret strain va urca la bord, pentru ca onorariile cerute ar face o gaura uriasa in bugetul festivalului, de 10 miliarde de lei.

Exista o explicatie! - Garcea creste vanzarile de tablouri pe Litoral

Simpaticul umorist Mugur Mihaescu habar n-a avut, pana de curand, ca un portretist se imbogateste de pe urma lui. Da, chiar asa!

GALERIE. Daca treceti prin complexul comercial al statiunii Olimp, il veti gasi la treaba pe pictorul Radu Trifan (foto). Este inconjurat de mai multe portrete. La loc de cinste sta insa cel al lui Garcea, mascota trupei Vacanta Mare. Aflam ca actorul a vrut sa cumpere tabloul, numai ca Radu n-a cedat: "Cum sa-l dau? Turistii se apropie de masa mea de lucru, atrasi de moaca lui Garcea. Asa am reusit sa fac rost de clienti. N-am picat la invoiala cu vedeta, desi a vrut sa-mi ofere bani frumosi. A plecat trist, dar tot am reusit sa obtin de la el un autograf. Tabloul l-am realizat dupa o poza de-a lui Mugur, publicata intr-o revista. Mi-a luat doar o jumatate de ora ca sa-l creionez".

FARA STUDII DE SPECIALITATE. Radu concureaza cu cei mai buni portretisti de pe Litoral, desi nu are studii de specialitate. A fost inzestrat cu talent, pe care l-a cultivat de la varsta de 17 ani. Ar fi vrut sa lucreze in Mamaia, dar nu i-a fost aprobata cererea, pe motiv ca desenatorii nu mai au voie pe plaja lui Mazare. Asa ca si-a plasat masuta in fata unui magazin de haine, loc pe care l-a obtinut in schimbul unei chirii de 10 milioane de lei pe sezon. Un portret costa in jur de 500.000 de lei. Turistii parca sunt teleghidati. Se uita la Garcea, apoi se asaza cuminti pe scaun, la "poza". Unii nu sunt foarte multumiti de rezultat. Lipseste ceva... Deh, nu toti avem sarmul lui Mugur Mihaescu. (Simona Ecovoiu)

LA CALD

  • 400.000 DE LEI PENTRU MAMAIA. Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia, tinut la Teatrul de Vara, va fi transmis in acest an de Televiziunea Romana, in paralel cu Festivalul de Muzica Populara, in perioada 1-5 septembrie. Odata negocierile incheiate si contractul parafat intre TVR si Consiliul Judetean Constanta, suntem in masura sa va oferim detalii suplimentare legate de desfasurarea evenimentului.

  • PRESELECTII. Astfel, Festivalul va avea trei sectiuni: Interpretare, Creatie si Slagare, cea din urma fiind specializata pe patru genuri muzicale: pop, pop-rock, dance si etno-dance. Preselectia pentru sectiunea de Interpretare se va desfasura in perioada 26-27 iulie, la Teatrul Fantasio din Constanta, iar cea pentru sectiunea Creatie, in zilele de 28 si 29 iulie. La sectiunea de Interpretare sunt asteptati sa se inscrie concurenti cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani, care sa nu fi obtinut vreodata un premiu la aceeasi sectiune, la editiile anterioare ale Festivalului Mamaia. Taxa de inscriere este de 400.000 de lei si poate fi achitata pana in ziua preselectiei. La sectiunea Creatie, melodiile inscrise trebuie sa fie in prima auditie.

  • PREMII. Piesele care intra in sectiunea Slagare vor fi alese dintre cele mai difuzate melodii, conform situatiilor de difuzari primite de la casele de discuri, in perioada august 2003-iulie 2004. La 25 iulie vor fi facute publice numele pieselor care intra in concurs la Slagare. La toate cele trei sectiuni, premiile vor consta in echivalentul in lei al sumelor de 2.000 de euro (locul I), 1.500 de euro (locul al II-lea) si 1.000 de euro (locul al III-lea). Trofeul Mamaia 2004 va fi decernat uneia dintre cele trei piese castigatoare la sectiunile festivalului si va consta fie intr-o masina de lux, fie intr-o suma de peste 10.000 de euro. (Dana Ciobanu)

    ZI DE VARA PANA-N TOAMNA - SUMAR: 21iulie 2004

    "Tociu, p’ostu’, catelusul nostru!"

    Hotelurile au denumiri trasnite

    Litoralul azi - 21 iulie 2004

    Cu vedere la plaja - 21 iulie 2004
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden