ZI DE VARA PANA-N TOAMNA
N-am inventat noi
roata si nici America, ne-a spus primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus, cand l-am
intrebat de aleea celebritatilor. Numai
ca Aleea Stelelor de Mare din orasul
industrial-statiune e doar o palida copie a celebrului Walk of Fame de la Hollywood.
DANA CIOBANU
Aleea Stelelor de Mare din Mangalia a aparut ca o "necesitate a dezvoltarii turismului cultural in zona", ca sa-l citam pe primarul Iorgus. Cat de util si de atractiv e trotuarul cu stele de granit ne-am lamurit, dupa o scurta plimbare in zona.
NEPASARE. Femei cocosate de sacose cu mancare si copii agatati de mana calca nepasatori peste Al Bano, Chris Norman, Mihaela Radulescu, Gil Dobrica sau Monica Anghel. O pustoaica se da cu rolele pe aleile bine finisate, ca niste piste special amenajate pentru patinele cu rotile. Un barbat trecut de a doua tinerete se odihneste, band un tutun pe garduletul de piatra ce vegheaza aleea, dupa care zdrobeste mucul fix pe steluta pe care scrie "Stefan Banica Jr., 2000". Lumea nu prea pare impresionata de initiativa culturala si culturalizatoare a primariei, asa cum ne lasase edilul sa credem.
TRONSOANE. Prin 1999, trotuarele din zona centrala intrasera intr-un program de refacere. Festivalul Callatis se afla la cea de-a doua editie, si pentru a impusca doi iepuri din prima, Iorgus a propus refacerea pavajului in care sa fie incadrate stelele din granit, cu numele participantilor de vaza la festival. "Daca la inceput numele celebritatilor erau laolalta, acum aleea are mai multe tronsoane, "specializate" pe muzica, literatura si critica literara, teatru si film", spune primarul, care mai sustine ca au fost montate peste 100 de stele. Le-am numarat cu picioarele noastre, topaind de pe una pe alta, ca la sotron, si nu ne-au iesit decat vreo 75. Dar matematica-i alta poveste. Evenimentele artistice din Mangalia nu inseamna doar Festivalul Callatis. Ele incep practic de Pasti, cu "lumina de la malul marii", continua cu sarbatorirea zilei de 1 Mai, festivalul de muzica (sapte zile si sapte nopti), Gala Tanarului Actor, Festivalul "Zile si Nopti de Literatura" si Targul de Carte.
Citește pe Antena3.ro
CALLATIS
In portul din Mangalia, scena Festivalului Callatis, un fel de feribot (sau corabia care se vede pe micile ecrane) se afla in reparatii. Muncitorii carpesc punctele de rugina cu grund, vopsesc de zor peretii scenei cu niste role minuscule, naclaite de vopsea neagra. Pregatirile sunt pe ultima suta de metri, pentru ca vaporul Festivalului Callatis trage la mal pe 9 august, pentru a-l parasi sapte zile si sapte nopti mai tarziu, pe 15 august. Din pacate, a cam murit speranta ca vreun cantaret strain va urca la bord, pentru ca onorariile cerute ar face o gaura uriasa in bugetul festivalului, de 10 miliarde de lei.
Exista o explicatie! - Garcea creste vanzarile de tablouri pe Litoral
Simpaticul umorist Mugur Mihaescu habar n-a avut, pana de curand, ca un portretist se imbogateste de pe urma lui. Da, chiar asa!
FARA STUDII DE SPECIALITATE. Radu concureaza cu cei mai buni portretisti de pe Litoral, desi nu are studii de specialitate. A fost inzestrat cu talent, pe care l-a cultivat de la varsta de 17 ani. Ar fi vrut sa lucreze in Mamaia, dar nu i-a fost aprobata cererea, pe motiv ca desenatorii nu mai au voie pe plaja lui Mazare. Asa ca si-a plasat masuta in fata unui magazin de haine, loc pe care l-a obtinut in schimbul unei chirii de 10 milioane de lei pe sezon. Un portret costa in jur de 500.000 de lei. Turistii parca sunt teleghidati. Se uita la Garcea, apoi se asaza cuminti pe scaun, la "poza". Unii nu sunt foarte multumiti de rezultat. Lipseste ceva... Deh, nu toti avem sarmul lui Mugur Mihaescu. (Simona Ecovoiu)
LA CALD
ZI DE VARA PANA-N TOAMNA - SUMAR: 21iulie 2004
"Tociu, pâostuâ, catelusul nostru!"
Hotelurile au denumiri trasnite
Litoralul azi - 21 iulie 2004
Cu vedere la plaja - 21 iulie 2004