x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden 13.000 de euro pentru “Mihaela Runceanu”

13.000 de euro pentru “Mihaela Runceanu”

de Dana Cobuz    |    29 Mai 2008   •   00:00
13.000 de euro pentru “Mihaela Runceanu”

Zece ani a cîntat. Şapte ani a fost mut. În anul “majora­tului” său, Festivalul de Muzică Uşoară “Mihaela Runceanu” revine la viaţă.

CU NUME - Adrian Daminescu şi Laurenţiu Cazan, în recital

Zece ani a cîntat. Şapte ani a fost mut. În anul “majora­tului” său, Festivalul de Muzică Uşoară “Mihaela Runceanu” revine la viaţă.

Buzău, 29-31 mai. Timp de trei zile, un oraş îi cîntă Mihaelei Runceanu “Eu nu te-am uitat”, prin intermediul celei de-a XI-a ediţii a festivalului de muzică uşoară care poartă numele regretatei interprete. Nu a fost nevoie decît de 13.000 de euro pentru a pune pe roate acest eveniment, bani care au putut fi adunaţi graţie unor oameni cu suflet pentru frumos. La organizarea festivalului s-au încumetat Agenţia M-Body Music şi Asociaţia Pentru Calitatea Serviciilor în Showbiz din România în parteneriat cu Casa de Cultură, Fundaţia Pentru Tineret împreună cu Primăria şi Consiliul Local Buzău.

MICĂ ISTORIE. Festivalul s-a născut în 1990 ca din senin, din nimic, fără afişe, fără promovare în mass-media. Oamenii erau pe atunci mînaţi de dorinţa de a aduce un omagiu – cum altfel decît prin cîntec – dragei lor Mihaela, cea al cărei suflet se stinsese în noiembrie 1989. Chiar dacă totul a fost aranjat pe fugă, sala în care s-a desfăşurat concursul a fost plină ochi. Toţi elevii profesoarei Runceanu au fost prezenţi la Buzău şi, pe lîngă ei, 150 de concurenţi. Pînă şi strîngerea fondurilor necesare organizării – în acel an, 200.000 de lei – a mers ca unsă.

PREMII. La ediţia din acest an, s-au înscris la preselecţie peste 100 de tineri din toată ţara. Au şi pentru ce să lupte: premiile sînt destul de con­sistente: 700 de euro pentru locul I, 500 de euro pentru locul al II-lea, 300 de euro pentru locul al III-lea şi 1.000 de euro – Trofeul “Mihaela Runceanu”. Juriul care-i va judeca pe tinerii între 16 şi 25 de ani prezenţi pe scenă este alcătuit din Titus Andrei, Viorel Gavrilă, Viorel Pietră­rea­nu, Cornel Constantiniu, Lauren­ţiu Cazan. Acelaşi Laurenţiu Cazan – interpret originar tot din Buzău – va susţine şi un recital într-una din serile festivalului. Lucia Dumitrescu, Adrian Daminescu, Elena Pavel, Undercover, Xenti şi Andreea Runceanu sînt, la rîndul lor, invitaţi să cînte pentru publicul buzoian.

O radiografie empirică a festivalurilor muzicale din România ultimilor ani indica faptul că muzica folk este genul cel mai răsfăţat cu astfel de evenimente. Ei bine, mu­zica uşoară vine din urmă, cu festiva­luri renăscute şi altele noi: Amara, “DanS” de la Medgidia, Mamaia, “George Grigoriu” – Brăila, “Florentin Delmar” – Focşani. Şi, de la acest sfîrşit de mai, renăscut din propria cenuşă, Festivalul “Mihaela Runceanu”. Să fie într-un ceas bun!

×
Subiecte în articol: antimonden runceanu