x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Ajungi la Mamaia cu 1.000 de dolari"

"Ajungi la Mamaia cu 1.000 de dolari"

30 Aug 2004   •   00:00
 "Ajungi la Mamaia cu 1.000 de dolari"

Anul acesta, Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia a avut probleme din start cu transmiterea, dar si cu sectiunea "Slagare". TVR s-a razgandit pe ultima suta de metri, Mamaia revenindu-i televiziunii comerciale Prima. Iar la "Slagare", artistii au refuzat pe capete participarea.

DANA ANDRONIE

Adrian Stefanescu, producatorul festivalului in 1998 si in 1999, ne-a "vandut", cu doar doua zile inainte de inceperea concursului, cateva secrete din "bucataria" celui mai important eveniment al muzicii usoare romanesti.

  • Jurnalul National: Are ceva bun Mamaia?

    Adrian Stefanescu: Un lucru sigur bun este perioada in care va avea loc, intre 1-4 septembrie. Va costa si mai ieftin cazarea organizatorilor si a artistilor, iar vremea va fi stabila in prima decada a lunii septembrie. Altceva bun nu prea mai vad...

  • Este inspirata ideea ca directorii caselor de productie sa fie in juriu?

    Nu vad de unde pana unde Dan Popi, Catalin Moraru si alti corifei se pricep la "Creatie". La vanzari, la slagare, hai ca mai merge, dar la "Creatie"?!!

    "Slagarele n-au ce cauta la Mamaia"

  • Mamaia nu mai este ce-a fost...

    Din pacate, asa este! Eu, care am schimbat niste sectiuni ale festivalului, imi dau seama ca totusi Mamaia ramane festival de "Creatie" si "Interpretare". In ultimii 7 ani nu s-a mai tinut cont deloc de acest lucru. Este totusi un festival national de muzica usoara.

  • Dar in 1998, cand ati fost producatorul festivalului, ati introdus sectiunea "Slagare".

    Am gresit. Mai mult sau mai putin. Am avut motivatia sa lansez pe piata trupele tinere, care n-aveau acces la Televiziunea Romana, K1, Genius, 3rei Sud Est, Andre, Valahia etc. Dar acum vin si spun ca la Mamaia n-au ce cauta slagarele.

  • Mai exista muzica usoara?

    Da, iti spun cine o canta: Nico. Singura voce care canta tot ceea ce vrei.

  • Dar Nicola?

    Si ea, dar pacatuieste. Calca pe urmele Madalinei Manole, careia i-a fost frica sa-i compuna altcineva piesele decat Serban Georgescu. Iar Nicola, daca va canta doar piesele sotului ei, Mihai Alexandru, se va plafona ca Madalina. Sper ca nu se va apuca si Nicola de folclor, asa cum a facut Madalina.

    "In 1999, Nico a iesit pe locul doi. Primul era dat"

  • Dar mai exista un public pentru muzica usoara romaneasca?

    Nu, din cauza posturilor de radio, care nu cultiva un public. Doar preiau ceea ce se vinde. Nu condam radiourile, pentru ca sunt posturi comerciale. Dar in America si nu numai au publicul lor tinta pentru muzica usoara. Celine Dion sau Tom Jones au un sound 2004 si canta muzica usoara. Compozitorii romani nu inteleg ca piesele trebuie sa aiba un sound nou. Astfel ca multi cantareti romani se incadreaza in categoria muzica usoara doar cu varsta. La noi nu exista o scoala de orchestratori. Domnii compozitori sunt convinsi ca ei fac cea mai buna orchestratie. E fals!

  • Premiile de la Mamaia pot fi cumparate?

    Da. In fiecare an s-au aranjat unele locuri de la sectiuni, dar niciodata trofeul. Cel putin, de cate ori am fost eu producatorul festivalului. In 1999, Nico a iesit pe locul doi pentru ca primul era dat de acasa.

  • Exista si o "taxa" de inscriere suplimentara?

    Din cate stiu eu, se poate aranja o participare la Mamaia. Am auzit ca fetita trece daca iti alegi un membru influent al juriului si il intrebi cat costa... In general, fetitele ajung la festival. Pretul oscileaza intre 500 si 1.000 de dolari. Asa stiam eu, poate ca s-o mai fi marit "taxa". Dar nu cred. N-are de ce sa fie mai mult. E de ajuns ca membrul juriului influent sa spuna in gura mare: "Mama, ce slagar o sa fie piesa asta!". Iar ceilalti jurati, care habar n-au daca Schopin joaca la Steaua sau Dinamo, voteaza acel "slagar"! Daca asa a zis boss-ul... Asa ca poti sa ajungi la Mamaia cu 1.000 de dolari.

  • In juriu mai sunt si producatorii festivalului!

    Este o prostie. Doar in Romania exista asa ceva! Producatorul sa fie in juriu si sa voteze! Nu poti sa bagi producatorul sa aleaga o creatie! O piesa foarte buna nu vinde intotdeauna.

  • Credeti ca Prima TV va reusi in acest an sa nu mai faca varza Mamaia?

    Nu stiu. Dar TVR-ul trebuia sa fie producatorul. Are cea mai buna echipa.

  • La ce mai e buna Mamaia?

    Unele castigatoare ale festivalului canta pe vapor.

  • Pentru lansarea unor tineri interpreti.

    Pe care nu-i ia nici o casa de discuri. Pentru ca nu exista o industrie muzicala. Producatorii baga bani numai in ceea ce se vinde maine! Orice artist trebuie sa-si plateasca el singur studioul, piesele, textierii, videoclipul. Nici o casa de discuri din Romania care se respecta nu-i baga in seama pe artisti, chiar daca sunt talentati, pana nu aduc banul. Ele fac doar productia, care costa 500 de euro. Artistii care au castigat trofeul in anii in care eu am produs Mamaia, Natalia Barbu sau Ella Danaila, canta in strainatate, pe vapor. Aici n-ar castiga mai nimic. Ce s-a intamplat cu Ana Maria, cu Vlad Mirita sau Paula Seling?

  • Si Paula Seling?

    Pai da. Paula canta doar pentru mosi. Maine-poimaine face zece ani de cand a castigat la Mamaia si n-are un slagar! N-a lansat o piesa din care sa retii macar doua versuri. Nu se poate asa ceva.

  • Mai are sanse Mamaia sa supravietuiasca?

    Daca o va produce Adrian Stefanescu, da!

  • Chiar asa?

    Da. Intreaba-i pe toti cum a fost festivalul in 1998 si in 1999. Incepand de la echipa tehnica, care a avut diurna dubla (de la mine si de la TVR), pana la compozitori si artisti, care nu plateau cazarea pentru sotie si pentru copil. Gabriel Cotabita sau Cornel Gugaru au stat la Savoy, cu piscina, cu terasa... Pentru ca apoi sa stea in camine, cu sobolanii...

    CORIFEI

    "Nu vad de unde pana unde Dan Popi, Catalin Moraru si alti corifei se pricep la «Creatie». La vanzari, la «Slagare», hai ca mai merge, dar la «Creatie»..."

    TINTA

    "Paula Seling canta doar pentru mosi. Maine-poimaine face zece ani de cand a castigat la Mamaia si n-are un slagar! N-a lansat o piesa din care sa retii macar doua versuri"

    ANOMALIE

    "Doar in Romania producatorul este in juriu si voteaza! E o prostie. Nu poti sa-l bagi sa aleaga o creatie! O piesa foarte buna nu se vinde intotdeauna"

    ARANJAMENTE

    "Am auzit ca fetita trece daca iti alegi un membru influent al juriului si il intrebi cat costa... In general, fetitele ajung la festival" - Adrian Stefanescu

    CV

    A terminat Facultatea de Drept si Scoala de Arte, la clasa profesorului Edmond Deda. Este membru FIDOF si reprezentantul Companiei Americane "Time Concerts Entertainment" pentru Europa. A participat la o serie dintre cele mai cunoscute festivaluri si targuri de muzica din lume: Havana/Cuba (1988), Rio/Brazilia (1986), Sopot/ Polonia (1974). Este mentionat in prestigioasa revista americana de show-biz Bilboard-Guide ca "senior expert" in domeniu. A fost producator exclusiv al festivalurilor "Mihaela Runceanu" (1996-1999) si "Amara" (1998). A introdus, in 1998, in cadrul Festivalului de la Mamaia doua sectiuni, Dance si Slagare, precum si o emisiune live "Dopo Festivala". In acelasi an a lansat primul CD care a cuprins toate piesele participante la Mamaia. De asemenea, a contribuit la consacrarea trupelor K1, 3rei Sud Est, Andre, Genius, Valahia si Ro-mania.

    ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

  • Decibelii au urlat in discotecile pustii
  • S-a dus sezonul cantarilor usoare
  • "Ajungi la Mamaia cu 1.000 de dolari"
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden muzica cănta mamaia producatorul