x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Alice in Ţara Minunilor sau Lolita?

Alice in Ţara Minunilor sau Lolita?

de Anca Stanescu    |    18 Noi 2007   •   00:00
Alice in Ţara Minunilor sau Lolita?

Deşi este inspirată dintr-o operă pentru copii, colecţia de modă a unei orădence, care va fi prezentată la Bucharest Fashion Week, simbolizează de fapt drumul către maturitate...

Inedit - Modă cu accente perverse


Deşi este inspirată dintr-o operă pentru copii, colecţia de modă a unei orădence, care va fi prezentată la Bucharest Fashion Week, simbolizează de fapt drumul către maturitate...

Nu a implinit incă 23 de ani, dar se pregăteşte să dea lovitura pe piaţa modei. Va veni tocmai din Oradea pentru a-şi prezenta, la cea de-a opta ediţie a Festivalului Bucharest Fashion Week, colecţia care i-a adus, la 24 octombrie, premiul intăi la concursul de creaţie vestimentară de la Iulius Mall Timişoara. Cine este tănăra care a ales ca inspiraţie celebra poveste "Alice in Ţara Minunilor" a lui Lewis Carroll? O... Popească (Anca Popescu) ambiţioasă, care işi descrie astfel creaţia: "«Reintoarcere in copilărie Alice...» este o colecţie prÃşt-à -porter, lejeră, destinată adolescentelor şi tinerelor cu vărsta cuprinsă intre 17 şi 23 de ani. Este o rememorare a timpului ce a trecut, printr-o evadare efemeră din viaţa cotidiană in lumea visului. Se vrea un mesaj de forţă şi curaj pentru acceptarea maturităţii şi realităţii ei, in condiţiile unei copilării sufleteşti veşnice."

Â

IEPURELE CU CEASORNIC. Intregul demers compoziţional are la bază simboluri preluate din povestea care i-a marcat copilăria autoarei: "Timpul" - Iepurele ce are un "ceasornic" in buzunarul vestei, "draperia" - ce ascunde o uşă spre o altă lume, "cercul" - simbol al perfecţiunii şi "cărţile de joc" - jocul de cărţi in care se pot proba forţele intelectuale. Dincolo de nuanţele fantastice ale copilăriei, mesajul colecţiei are şi accente uşor perverse, trimiţănd cu găndul la celebra Lolita a lui Vladimir Nabokov.

AMEŢITOR. Cum arată eroina către care se indreaptă imaginaţia Ancăi Popescu? Este "o veşnică Alice, tănără nonconformistă, visătoare, copilăroasă, nostalgică şi totodată curajoasă in a-şi invinge propriile nelinişti şi frici", spune creatoarea. "Cocteilul vestimentar" pregătit sărbătoreşte, prin ingrediente speciale, fuziunea intre rotunjimea şi geometria formelor, a volumelor, simetriilor şi asimetriilor. Griul nonculoare, predominant in colecţie, este completat de nuanţe de mov, roz, ocru, străfulgerate de accente de alb, negru şi argintiu. Toate simbolizează "stările interioare ale tinerilor adolescenţi, in călătoria lor spre maturitate. Deseori, ei trăiesc intr-o stare halucinatorie, confuză, la răscrucea dintre vis şi realitate", incheie creatoarea.

Cu adevărat, Anca Popescu poate fi re(de)numită şi ca Mama Lolitei din Carpaţi. Sau, poate, părintele vestimentar al Alicei... cea cu vino-ncoa?

Â

anca.stanescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: antimonden