x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Andreea Marin Bănică strănge bani pentru copiii ingrijiti la spitalul Fundeni

Andreea Marin Bănică strănge bani pentru copiii ingrijiti la spitalul Fundeni

de Jurnalul National    |    22 Noi 2007   •   00:00
Andreea Marin Bănică strănge bani pentru copiii ingrijiti la spitalul Fundeni

Aflata in ultima luna de sarcina, Andreea Marin Bănică organizeaza la data de 17 decembrie, la Bucuresti, un concert extraordinar de Craciun in scopuri caritabile, cu Ansamblul Instrumental Scaligero (muzicienii de la Scala din Milano), eveniment care va fi prezentat chiar de vedeta TVR 1.

Aflata in ultima luna de sarcina, Andreea Marin Bănică organizeaza la data de 17 decembrie, la Bucuresti, un concert extraordinar de Craciun in scopuri caritabile, cu Ansamblul Instrumental Scaligero (muzicienii de la Scala din Milano), eveniment care va fi prezentat chiar de vedeta TVR 1. Donaţiile care se vor strange in urma acestui demers vor fi directionate către copiii ingrijiti la spitalul Fundeni, afectaţi de boli grave: leucemie, ciroza, insuficienta renala, sindrom nefrotic.

Andreea Marin Bănică vorbeşte despre această campanie umanitară intr-o scrisoare deschisă:


"Va scriu intr-un moment in care imi promisesem o necesara perioada de liniste, de atentie acordata doar sanatatii, asa cum ar fi fost firesc poate sa fac mai devreme, pentru ca a deveni mama e o responsabilitate in fata careia nu poti trisa, cel putin asta imi spun cei dragi si sunt constienta ca au dreptate, dar …

Uneori, stii ca merita sa existe un "dar…". Simti ca ai o mana protectoare, de undeva de sus, pe umarul tau, ca poti fi iertat daca incalci regulile, avand un motiv bun. Eu stiu ca exista o sansa de a schimba ceva in bine ACUM si nu maine, si nu mi-as putea ierta daca as ignora-o, chiar daca "sunt insarcinata" e o scuza unanim acceptata, de inteles, mai ales cu o luna inainte de a deveni mama.
Mai mult decat atat, sper sa deveniti si voi, cei ce cititi aceste randuri, parte din aceasta sansa pe care o putem da celor ce au acum nevoie disperata de ea, si nu fac apel la voi ca jurnalisti in primul rand, ci mai cu seama ca oameni, pur si simplu.

Sa ma explic: e poate momentul celor mai puternice momente din viata mea si - coincidenta ?! - stau toate sub semnul cifrei 9: inchei o etapa extrem de importanta din viata mea profesionala dupa 9 ani minunati, pentru ca stiu ca pot mai mult decat atat, dar nu e o decizie simpla; am facut deja pasul spre luna a noua de sarcina si … tocmai cand am hotarat sa ma "linistesc" pentru o perioada, o intamplare neasteptata ce mi-a scos in cale un copil cu o poveste extraordinara m-a determinat sa schimb macazul: pana la sfarsitul lui decembrie, mi-am spus, trebuie sa fiu in stare sa fac ce-a de a 9 -a campanie de suflet din viata mea.

Acum 2 saptamani, in holul unui hotel in care eram prezenta pentru o conferinta, la plecare, imi iese in cale aceasta fetita de 5 anisori, cu o carte in mana pe care mi-o daruieste cu indrazneala si cu un zambet care m-a topit. O frumusete de copil, energica, vesela, iar la cativa pasi in urma ei mama care imi zambea cu emotie. Am data mana, am ajuns sa le cunosc si in cateva vorbe am inteles povestea de dincolo de aparenta: fetita are leucemie, e norocoasa pentru ca boala acum e tinuta sub control, dupa indelungi suferinte, iar cartea pe care mi-a daruit-o, numita "Speranta ilustrata", e o lectie de viata incredibila, menita a fi oferita in dar oricarui om care ar face o donatie minima de 50 RON pentru copiii care-si traiesc zilele triste la Spitalul Fundeni, bolnavi de leucemie, ciroza, insuficienta renala, sindrom nefrotic…
Dincolo de coperta, intri in lumea lor: copiii sunt fotografiati cu sensibilitate, privirea lor iti patrunde sufletul si spune o intreaga istorie despre durere, neputinta, speranta pierduta intre peretii unui spital ce le-a devenit casa fara voie; alaturi, desenele copiilor, extrem de sensibile, expresive, incredibile, precum si marturiile lor, uneori in versuri, despre ceea ce traiesc si noi nici macar nu putem banui.
M-am gandit imediat la copilul meu, la anii din urma in care l-am asteptat atat de mult, la lunile de fericire in care am simtit cum creste in mine si la posibilitatea pe care nu vrem s-o acceptam… nici unul dintre noi… ca intr-o zi totul s-ar putea prabusi, pentru ca nimeni nu e ferit, din pacate, de o veste crunta. Nu tine de statutul social al parintelui, de precautiile de zi cu zi in privinta sanatatii, boala nu alege.

"Nu stiu incotro sa o luam, vrem sa facem ceva pentru copiii din Spitalul Fundeni" - mi-a marturisit mama fetitei dezorientata. "Tot ce am stiut sa facem pana acum e aceasta carte. Poate ne ajuta sa adunam un ban un plus, pentru ca singura camera din spital unde copiii mai zambesc, se exprima liber si se simt utili, singurul loc unde viata lor alb-negru prinde culoare, dupa indelungi ore de citostatice, e acest «atelier de lucru» ce risca sa moara…"

M-am infiorat sa aflu ca, pentru cei 100 de copii ingrijiti zilnic in spital, acest loc unde se aduna sa scrie ceea ce simt, sa deseneze, sa comunice liber, traieste dintr-un buget de doar… 100 $ pe luna! Ce poti cumpara cu acesti bani? Nici macar destule creioane colorate si foi de desen si, uneori, se duc toti pe o fiola pentru a alina durerea unui copil in momentul de criza…

Aceasta a fost intalnirea care mi-a schimbat optiunea pentru luna ce vine. Am incercat alaturi de echipa Surprizelor, pe ultima suta de metri, adica in ultima emisiune in direct pe care o mai aveam la dispozitie, sa schimbam ceva rapid pentru acesti copii si iata ce am reusit:

- in urma apelului nostru si a expozitiei cu desenele lor din platou, telespectatorii impresionati au cumparat zeci de carti pe zi si au facut deja donatii in contul lor, mai exact in contul Fundatiei For God’s Chidren International, care a avut ideea realizarii cartii si a atelierului de lucru de la Fundeni. Aceasta fundatie are doar cativa oameni cu suflet mare, posibilitati materiale extrem de mici, mai degraba e vorba de entuziasmul unor oameni sensibili care nu s-au putut descurca mai mult de atat (Cont : RO 24 BPOS 70202904082 ROL 01,BANC POST, SUCURSALA MOSILOR);

- am gasit rapid cativa sponsori care sa asigure banii pentru cumpararea unui stoc de rezerva pentru medicamentele necesare alinarii durerii celor mici si fara posibilitati in situatiile de criza;

- oameni care ne-au urmarit au hotarat sa contribuie lunar, in timpul anului viitor, cu sume "normale", dar extrem de utile pentru ca devin o baza a cheltuielilor de zi cu zi, de care copii au atata nevoie;

- o editura si un lant cunoscut de librarii au raspuns apelului nostru si au oferit tuturor copiilor unelte de lucru pentru atelierul de pictura, ghiozdane moderne in care acestia au gasit: carti viu colorate, enciclopedii de cultura generala, realizate intr-o maniera de exceptie, CD-uri cu cursuri de engleza (sa nu uitam ca acesti copii isi intrerup gradinita si scoala din pricina bolii…), jocuri;

- o alta fundatie s-a angajat ca pe intreg parcursul anului viitor sa cumpere si sa transporte la Spitalul Fundeni carne poaspata, legume si fructe pentru alimentatia sanatoasa de care cei mici au atata nevoie;

- un donator anonim a pus la dispozitie suma necesara dotarii saloanelor de pe un intreg etaj cu aparate de aer conditionat ce lucreaza in regim rece-cald, de care am aflat ca duce lipsa spitalul, iar o firma specializata a agreat sa ne acorde gratuit transportul si montajul aparatelor, astfel incat sa nu avem cheltuieli suplimentare.


Asta e ceea ce am putut noi face rapid, in cateva zile pentru micutii de la Fundeni care deja zambesc cu incredere. Am inceput cu nevoile lor primare, dar, cunoscandu-i mai bine, ascultandu-i, n-am mai putut da inapoi si am luat o hotarare: lucrurile nu pot ramane asa, e nevoie de mai mult, de o campanie care sa miste lucrurile in directia cea buna, pentru ca sprijinul nostru punctual sa nu ramana doar o floare care nu e in stare sa aduca primavara.


Am cautat posibili parteneri. Si am gasit. Iata ce am reusit: pe 17 decembrie vom organiza la Bucuresti un concert extraordinar de Craciun cu Ansamblul Instrumental Scaligero, muzicienii de la Scala din Milano, care au agreat sa faca un gest de omenie alaturi de mine: onorariile noastre vor fi primele donatii din acea seara pentru copiii ingrijiti la Fundeni. ADV Communications se va ocupa impreuna cu TVR de acest eveniment. Pe 21 decembrie, concertul poate fi vazut si la televizor. Important pentru mine e faptul ca vom avea copii in sala, in masura in care starea lor de sanatate le-o va permite, ca o expozitie cu totul speciala cu desenele lor si felicitarile create de ei pentru sarbatori va fi la indemana invitatilor intr-o sala special amenajata, ca donatorii de la fata locului vor putea pleca acasa cu "Speranta ilustrata", cartea-marturie care te face sa vezi altfel viata si nu in ultimul rand, important e faptul ca oamenii de afaceri ce vor fi in sala - romani si italieni care lucreaza foarte bine impreuna de ani buni - sunt gata sa contrazica istoria controverselor actuale si sa scrie, prin donatiile lor, o alta poveste de viata, sa faca un lucru bun impreuna.
Asa stau lucrurile si, daca fetita mea va avea rabdare si va reflecta previziunile medicilor, vom fi acolo impreuna pe 17 decembrie. In orice caz, fiecare detaliu va fi pus la punct in timp util, astfel incat lipsa mea sa nu fie un impediment in cazul in care nu voi putea fi la fata locului.

Un gand bun!
Andreea Marin Banica

×
Subiecte în articol: antimonden copiii spitalul viata fundeni