x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Au învins, dar n-au convins

Au învins, dar n-au convins

de Dana Andronie    |    Miron Manega    |    25 Feb 2008   •   00:00
Au învins, dar n-au convins

EUROVISION ● Cei mai buni au pierdut cursa!
Un gust amar ne-a lăsat finala românească a Eurovisionului. Ceea ce s-a văzut şi s-a auzit n-a fost adevărat. A câştigat cine trebuie, nu cel mai bun. Adică Nico şi Vlad Miriţă, nu Biondo.


EUROVISION ● Cei mai buni au pierdut cursa!
Un gust amar ne-a lăsat finala românească a Eurovisionului. Ceea ce s-a văzut şi s-a auzit n-a fost adevărat. A câştigat cine trebuie, nu cel mai bun. Adică Nico şi Vlad Miriţă, nu Biondo.


Am putea spune că Biondo a pierdut la mustaţă. 971 de voturi de la telespectatori şi 7 puncte de la juriu au lipsit pentru ca suedezii să reprezinte România la Belgrad la 20 mai. Nico şi Vlad Miriţă au fost aleşi de 8.277 de telespectatori, iar Biondo a primit 7.306 voturi. "Pe-o margine de lume" a strâns de la juriu 271 de puncte, iar "Shine", 264. Suedezii de la Biondo au cântat impecabil, dar le-a lipsit un singur lucru: naţionalitatea română. Dacă ar fi fost "de-ai noştri", alta era situaţia acum...


GURA PÅCÅTOSULUI. Deşi e "tardiv de târziu", vă putem relata totuşi o întâmplare din spatele scenei. Imediat după ce Nico şi Vlad Miriţă au ieşit din concurs, angajaţii televiziunii trebuiau să scoată din studio pianul (care se afla pe scenă special pentru "Pe-o margine de lume"), ca să-i facă loc lui Bregovici, care urma să susţină un miniconcert. Un bărbat din echipa tehnică a strigat să nu se scoată pianul. Se ştia oare că Nico şi Vlad Miriţă aveau să mai cânte o dată?! Ultima cântare îi aparţine câştigătorului. Atenţie, abia se dăduse drumul la televoting, iar plicurile în care se aflau notele membrilor juriului erau încă sigilate. Un alt amănunt: Andrei Tudor – compozitorul piesei "Pe-o margine de lume" – ştia că de astăzi începe turneul de promovare şi că se va pleca la Atena. De ce i-ar fi împărtăşit organizatorii acest detaliu? Până la sfârşitul finalei, Andrei Tudor era un simplu concurent ca toţi ceilalţi 11. Nu mergem mai departe cu deducţia logică. Nu avem calitatea de a da verdicte, dar avem obligaţia profesională de a semnala faptele.

"Nu există învingători în seara asta. Important este că au făcut show şi ne-am simţit bine!", a spus Iuliana Marciuc. Adică n-au fost decât învinşi? Sau s-a referit la faptul că învingătorii de drept n-au fost şi de fapt?... Gura păcătosului adevăr grăieşte...


O calificare riscantă şi discutabilă

Am avut curiozitatea şi răbdarea de a citi, pe site-ul TVR-ului, toate comentariile publicului de pe forumul melodiilor, pornind de la premisa că acestea pot fi considerate eşantion reprezentativ. Simpatia şi preferinţele s-au orientat copleşitor spre piesa "Shine", a suedezilor de la Biondo. Cel mai relevant ni s-a părut că, chiar pe domeniul melodiei "Pe o margine de lume", din cele 1.153 de comentarii postate, doar 450 îi erau favorabile.


PÅRERI ŞI PÅRERI. Un alt aspect întristător a fost faptul că juriul care, se presupune, este alcătuit din profesionişti oneşti, a avut păreri contradictorii. Opt dintre cei 12 juraţi au acordat piesei "Shine" 12 puncte (Cristian Faur, Mihai Ogăşanu, Dan Teodorescu, Dani Constantin, Flavius Teodosiu, Florin Ionescu, George Zahiu şi Sebastian Segan), unul a acordat 11 puncte (Dida Drăgan), unul 10 (Titus Andrei), unul 8 (Tatiana Solomon) şi unul 7 (Victor Socaciu). Le-am scris numele, pentru a ne aminti de ele după preselecţia de la Belgrad (sau unde s-o ţine, având în vedere situaţia din Serbia)... Când i-a venit rândul să-şi citească notele, Victor Socaciu avea o faţă mohorâtă. Avea şi de ce. Iar când a ajuns la "Pe o margine de lume" a spus, din greşeală, ceea ce gândea: "... şi, preţuind poporul român, «Pe o margine de drum»... pardon, «Pe o margine de lume», 12 puncte". "Piesa e plagiată după «La magia del corazon»  a lui David Bustamante", remarca un telespectator pe forum, referindu-se la piesa câştigătoare. Am verificat, refrenele sunt aproape identice. Am aflat ulterior că melodia nu are suficiente măsuri copiate pentru a fi declarată plagiat. Asta nu înseamnă că asemănarea e mai puţin flagrantă. Oare ce-or zice spaniolii?


Show

Pe telespectatorii care au votat, un SMS i-a costat 1, 071 de euro. Sunt destui lei (aproape 5)! Totuşi, telespectatorii şi-au susţinut favoriţii. 27.000 de oameni au votat prin SMS sau apel telefonic. Interesant este faptul că suedezii au adunat 8.104 voturi din totalul de 27.000 (Rednex – 589; LaGaylia Frazier – 209; Biondo – 7.306). Sonorizarea a fost de zile mari. Goran Bregovici a venit cu echipa sa de sunetişti. Se pare că finaliştii trebuie să-i mulţumească în primul rând artistului iugoslav, pentru calitatea impecabilă a sunetului. Organizatorii au stat cu morcovul în grădină. Patru membri ai trupei lui Bregovici au avut probleme la aeroport, în Frankfurt. Fiind sârbi, au fost verificaţi la sânge de securitate şi au pierdut avionul. Au ajuns la Bucureşti cu doar câteva ore înainte de începerea spectacolului.


×
Subiecte în articol: antimonden margine