Un caz deloc obisnuit a avut loc, in peisajul mass-media autohnton, in urma cu cateva zile: un urmarit general, condamnat la doi ani de inchisoare pentru evaziune fiscala, a venit la Antena 1 sa se predea.
Dorinta lui, inainte de a-i fi puse catusele, a fost ca Sorin Ovidiu Balan, realizatorul "Brigazii Mobile", sa fie cel care sa-i asculte marturia si sa vada dovezile pe care barbatul le adusese pentru a se apara. Despre acest caz, dar si despre activitatea sa profesionala, "justitiarul" Sorin Ovidiu Balan vorbeste in cele ce urmeaza.Jurnalul National: Dati-ne va rog, cat mai multe detalii privind urmaritul general, condamnat pentru evaziune fiscala, care a venit sa se predea la "Brigada Mobila". Ce ati simtit atunci, cum ati reactionat? Sorin Ovidiu Balan: Relu Stanescu nu a fost singurul caz de urmarit general care a vrut sa se predea si care mai intai a vrut sa stea de vorba cu mine. De regula, acesti oameni incearca sa lase un fel de testament, inainte sa intre in inchisoare. Cum au fost anchetati, cine le-a cerut spaga... treburi din astea. Nu stiu de ce, dar au incredere in mine.
Care este cazul de care va simtiti cel mai mandru ca l-ati rezolvat, in activitatea dumneavoastra de om de televiziune? Dar cel care v-a impresionat cel mai mult? Greu de spus. Cred ca dislocarea mafiei din Borsa. Am fost deosebit de satisfacut cand, dupa doi ani de zile de la publicarea materialelor mele, Politia a inceput sa opereze arestari, dovedindu-se astfel ca tot ceea ce spusesem eu era adevarat. Acum doi ani, diferiti catelusi care se credeau dulai, ajutati si de mafiotii care la vremea aceea erau tari, urlau la mine ca nu am dreptate, ca reprezint nu stiu ce forte oculte. Acum, cand le-am adus aminte prin redifuzarea materialelor de atunci, mai incearca sa mai scheaune prin tot felul de publicatii minore. Treaba lor. Ii inteleg. Trebuie sa manance si ei o paine si altfel nu au cum sa faca rost de ea, pentru ca nu sunt buni de nimic. De impresionat, cel mai mult m-a impresionat cazul cu femeia care se presupunea ca a furat o rata si a fost bagata la puscarie patru ani. Emil Constantinescu, pe atunci presedinte, a gratiat-o in urma materialului nostru.
Care ar fi primele masuri pe care le-ati lua daca ati fi ministru de Interne? Nu am sa fiu niciodata ministru de Interne pentru ca nu am sa ma inscriu niciodata in nici un partid. La MAI sunt atatea de facut, incat este greu sa spui cu ce trebuie inceput. Cred ca as intari unitatea de informatii cu lucratori de informatii si contrainformatii, care sa imi asigure o buna protectie interna. Dupa ce am rezolva problema coruptiei din interior, am putea trece la perfectionarea profesionala.
Sunteti cadru universitar. Ce materie predati? Sunteti un "dur" si la examene? La facultate predau genurile jurnalistice. Impropriu spus predau. Incerc sa le impartasesc studentilor din experienta mea de peste 20 de ani in presa, unde am vazut si bune si rele, si cum se face, si cum nu se face. La examene nu sunt deloc dur. Imi repugna sa fiu caprar. Capraria este folosita de cei care sunt incompetenti. Nu sunt in stare sa dea solutii pentru ca redactia sa merga mai bine si atunci incep sa stabileasca unde se fumeaza si unde nu, locul scrumierelor pe culoar si asa mai departe. La facultate, consider ca studentii care au venit vor sa devina gazetari, asa ca nu eu trebuie sa-i conving sa invete, fiind dur la examene. Cine vrea sa fie ziarist bine. Cine nu, nu.