x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Boonika işi ia maşină sovietică

Boonika işi ia maşină sovietică

de Dana Cobuz    |    29 Sep 2007   •   00:00
Boonika işi ia maşină sovietică
Sursa foto: ANATOLIY MALTSEV/

La Văleni, in Republica Moldova, viaţa-i liniştită. Oamenii merg la cămp, pun conserve, hrănesc animalele din ogradă. Dar boonika, cea pe care Zdob şi Zdub a făcut-o vedetă internaţională, mai vrea ceva: o maşină!

La Văleni, in Republica Moldova, viaţa-i liniştită. Oamenii merg la cămp, pun conserve, hrănesc animalele din ogradă. Dar boonika, cea pe care Zdob şi Zdub a făcut-o vedetă internaţională, mai vrea ceva: o maşină!

Lidia şi Tudorică (Dorel) Bejenaru, supranumiţi boonika şi bunelul de la Văleni, le-au purtat noroc artiştilor moldoveni din noul val care au colaborat cu ei pentru festivalurile internaţionale. Cu Zdob şi Zdub au luat locul 6 la Eurovision 2005, iar cu Natalia Gordienco, premiul cel mare la Festivalul "Novaia Volna" 2007 de la Iurmala, Letonia. Era timpul să-şi facă şi ei o dambla. "Vindem calul cu căruţa, căteva oiţe, o parte din struguri, o tonă de grău din cele patru strănse anul acesta de pe două hectare de pămănt, ne va da nişte bani şi Natalia Gordienco şi cumpărăm maşină", spune bunelul, citat de Jurnal de Chişinău. Atăta trudă pentru a strănge in jur de 2.000 de euro, preţul mediu al unei maşini Lada la măna a doua.

MAI IEFTIN. Dorinţa lor de a se "motoriza" este una mai veche, iar la Iurmala chiar au mers cu găndul de a căştiga nişte bănuţi care să le aducă visul mai aproape de realizare. Cum bugetul este totuşi limitat, familia Bejenaru se găndeşte la o maşină "sovietică", mai ieftină de intreţinut. Nea Tudorică nu este prea sigur că soţia lui va invăţa să conducă la fel de repede cum a prins bătutul in "dobă", dar se bucură că, măcar la bătrăneţe, ii va oferi călătorii cu automobilul proprietate personală.

O tobă de 60 de dolari. Bunicii fabrică tobe şi acum. Le vănd cu 60 de dolari bucata, iar de cumpărători nu duc lipsă. Tot de la ei s-au procopsit şi zdubii cu un exemplar, care i-a inspirat in compunerea piesei "Boonika bate doba". Lidia Bejenaru, in vărstă de 54 de ani, a deprins tainele bătutului la tobă la 29 de ani, cănd s-a căsătorit cu Tudorică Bejenaru: "La sărbători, de lăsatul secului sau cănd invitam finii la noi şi soţul cănta, mai luam şi eu toba şi o băteam in joacă. Puţin căte puţin, m-am invăţat". Cum este şi firesc, copiii familiei - Gicu, Maricica şi Colea - , care-s deja mari şi cu copii la răndul lor, au in dotare căte o tobă.

Meritul civic

După succesul inregistrat la Eurovision, in 2005, preşedintele Vladimir Voronin i-a chemat pe zdubi şi pe bunicii de la Văleni să-i medalieze. "Mi-a dat un buchet de flori şi eu i-am dat un buchet de flori. Mi-a spus că-mi va da «Meritul Civic». Ne-a dat căte un pahar de şampanie, căte-o ciocolată, ne-a aşezat la masă", a povestit Lidia pentru ziarul Timpul. De două ori a mai fost chemată boonika să-şi ridice "meritul", dar femeia a preferat să stea la Văleni, unde se instalau conducte de gaze şi avea oameni la lucru.

×
Subiecte în articol: antimonden