Un concert de muzică tradiţională romănească i-a schimbat priorităţile in viaţă. A venit in Romănia doar pentru că a auzit naiul lui Zamfir.
Pro bono - Le aduce cultura de-acasă in Elveţia
Un concert de muzică tradiţională romănească i-a schimbat priorităţile in viaţă. A venit in Romănia doar pentru că a auzit naiul lui Zamfir.
Â
Fişă personală: Liliane Broillet. Cetăţenie elveţiană. 49 de ani, divorţată, cu trei copii: Claudia (21 de ani), adoptată la vărsta de 5 ani din Romănia, Raphaël (18 ani), adoptat din Columbia, şi David (15 ani). Profesie: animator-pedagog intr-o instituţie pentru copii şcolarizaţi, cu vărste cuprinse intre 4 şi 11 ani. In mai 2002 s-a numărat printre fondatorii Centrului Cultural Romănesc din Neuchătel (CCRN), al cărui preşedinte este.
"Străina". Liliane a descoperit Romănia in 1970. Avea 12 ani şi a ascultat muzică tradiţională romănească in cadrul unui concert susţinut la şcoala la care era elevă, la Neuchătel. S-a indrăgostit iremediabil de acele sunete şi a aşteptat cu nerăbdare să implinească 19 ani, pentru a putea vizita Romănia. In trenul care a dus-o spre Bucureşti, romănii o atingeau cu sfială şi curiozitate pe "străina" care comunica cu ei prin limbajul semnelor.
Â
In capitala Romăniei şi-a petrecut serile in restaurante in care, la acea vreme, se putea asculta muzică populară "de foarte bună calitate" fără să-ţi explodeze urechile! Revenită in Elveţia, Lilianei i-a fost greu să uite lecţia de viaţă (comunistă) şi de... linişte romănească. Aşa că a revenit aici an de an, cu excepţia perioadei 1983-1989, cănd accesul străinilor in Romănia dictatorială a fost restricţionat drastic.
Primii romăni cu care a intrat in contact in Elveţia erau membrii asociaţiei "Amitiés Helvetico-Roumaine". In luna mai 2002, impreună cu căteva persoane din oraşul Neuchătel, a pus bazele CCRN, care azi numără 100 de membri. "Ţinem să punem in valoare toate faţetele artistice posibile: fotografie, pictură, teatru, degustări de vin, expoziţii cu obiecte tradiţionale şi nu in ultimul rănd muzica clasică şi tradiţională", spune Liliane.
Â
De dragul muzicii lui Gheorghe Zamfir, Liliane a invăţat să cănte la nai acum 35 de ani. Dar ii plac enorm Maria Tănase şi Fănică Luca, iar pe Zamfir, Radu Simion, Damian Luca, Cornel Pană i-a cunoscut personal. A organizat mai multe turnee cu ansamblul regretatului Ştefan Bucur. Puţini sunt artiştii romăni care acceptă să cănte in Elveţia pentru onorarii modice, dar Liliane se străduieşte să-i aducă in programele CCRN:Â "Nu avem o clădire in care să ne desfăşurăm activităţile, iar banii pentru programele culturale ii adunăm din donaţii, cotizaţiile membrilor Centrului şi din alocaţia oferită de primărie. Contăm pe bunăvoinţa fiecăruia pentru a duce la bun sfărşit proiectele noastre".