x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cantaretii razvratiti au sfidat TVR

Cantaretii razvratiti au sfidat TVR

16 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Festivalului de la Mangalia a rezervat week-end-ul pentru "Callatis la masculin" si "Europa FM Top Hit". Ca-n "Mesterul Manole", nici vantul, nici ploaia n-au oprit spectatorii sa vina in numar mare in Portul Turistic.
DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU

Am dezlegat misterul! In toate serile de basm ale Callatisului, majoritatea cantaretilor au facut play-back. Abia spre final ne-am dumirit de ce. Televiziunea Romana, care este realizatorul si difuzorul festivalului, a impus, de la bun inceput, restrictia de a se canta live. Motivul? Echipa tehnica a TVR s-a asigurat ca sunetul spectacolului este de cristal, evitand astfel momentele penibile care ar fi putut perturba bunul mers al transmisiei.

RASCOALA. Ei bine, penibilul s-a "incapatanat" sa strice ploile televiziunii publice. Din tot plutonul de artisi, unii s-au razvratit, i-au sfidat pe tehnicieni si au cantat pe bune. Bosquito, Nicola, Spitalul de Urgenta, 3rei Sud Est, Holograf si-au folosit vocea, nu CD-ul, chiar daca se auzea ca din pestera. In timp ce colegii lor de breasla, printre care Class, Ovidiu Komornyk, Ca$$a Loco, Stigma, Talisman, au impuscat doi iepuri deodata: nici n-au iesit din cuvantul realizatorilor, nici n-au riscat sa sperie publicul cu "sonorizarea" proasta. Marcel Pavel a acceptat cu de-a sila cerinta TVR, nereusind sa-si mascheze nemultumirea fata de situatia impusa.

CENZURA. In schimb, Bosquito s-a lovit de directorul artistic al festivalului, Gabriel Cotabita, care, cu doar cateva minute inainte de a intra pe scena, i-a interzis solistului Radu Almasan sa intepreteze vreo piesa in alta limba decat romana: "I-am cerut sa-mi explice de ce n-am voie sa cant o melodie straina, iar el mi-a raspuns doar ca asa vor muschii lui. L-am asigurat atunci ca repertoriul nostru va fi strict in limba romana. Da’ de unde! Odata ajuns pe scena nu m-am lasat si am cantat si-o piesa de-a lui Jon Bon Jovi". Almasan a primit de la Cotabita, drept recompensa pentru fapta mareata, o privire plina de venin.

INGENIOZITATE. Singurul care parea ca se distreaza de minune era Catalin Maruta. Vedeta TVR 2 si-a facut intrarea pe scena intr-un mod original. Vineri seara, acesta a bagat capul la cutie, intr-o lada cu cabluri, si a fost adus de Crina Matei langa prezentatorul Gabriel Cotabita. In culise, Crina isi facea griji cum o sa traga dupa ea cele 75 de kilograme de Maruta, plus cablurile. Si-a aranjat sutienul, si-a luat inima-n dinti si a facut pe hamalul! Sambata seara, Catalin a incalecat pe bicicleta si l-a pus la colt pe George Zafiu, de la Europa FM: "Pentru ca am venit cu bicicleta, sunt sigur ca n-o sa-mi difuzati niciodata vreo piesa. Daca soseam cu un Mercedes, m-ati fi bagat imediat pe post!". Punct ochit, punct lovit.

FLAMANZII. Ca la orice festival, artistii isi dau arama pe fata. Directia 5 s-a scumpit la tarate! Desi le-au fost oferite, la fel ca si celorlati artisi invitati la Callatis, onorariu si cazare, trupa lui Marian Ionescu a cerut si mancare. Directorul artistic si cativa oameni din staff-ul organizatoric au facut cheta din propriile bonuri de masa pentru a le potoli foamea. Inca o situatie jenanta, depasita in stil mioritic.

Mai ceva ca un presedinte de stat, Alina Sorescu a fost escortata la Callatis de doi bodyguarzi mari cat usa. Desi avea destul loc sa treaca, cerberii au dat dovada de exces de zel, impingand in stanga si-n dreapta sutele de gura casca.

BODYGUARD-UL CALLATIS. Omul de paza numarul 1 al festivalului a fost Callatis Petrica Pandelescu, cel care avea grija ca ziaristii sa nu ajunga la cabinele vedetelor. Am trait s-o auzim si pe-asta! Un festival cu nume de bodyguard sau un bodyguard cu nume de festival. Ce premonitie au avut nasii si parintii la botez!

Morocanosul de la Mangalia a fost Tavi Colen. "Talismanul" era atat de nervos, incat a luat pe sus doua admiratoare care erau la vanatoare de autografe. Un actor grabit prea talentat ca sa se amestece cu muritorii de rand. Iar Alba-ca-Zapada a fost Marcel Pavel, care avea o tinuta imaculata: era alb din cap pana-n picioare. Marcel a dat la spate neintelegerile pe plan muzical pe care le-a avut cu Ovidiu Komornyk si a sarit sa-l pupe.

"EUROPA TOP HIT", IN CIFRE

Artistii prezenti in spectacol sambata seara nu au fost alesi la intamplare, ci dupa cum au dictat statisticile Europa FM. Astfel, Holograf a adunat 2.174 de difuzari in ultimul an, cu piesele "N-am iubit pe nimeni", "Suflet pereche", "Dragostea mea" si "Fara ea". VH2 detine un alt record, cu melodia "Daca n-ai iubi", care a fost "in aer" de peste 1.000 de ori si poate fi auzita zilnic inca de anul trecut. Cea mai noua trupa promovata de Europa FM este Activ, care a adunat intr-o singura luna 200 de difuzari, adica o medie de 6-7 difuzari pe zi. In top se mai afla Proconsul, Pepe, Stigma, Nicola, Bere Gratis, Directia 5 si Class.

GHINION: NICOLA A FOST URMARITA DE PLOAIE

Cantareata a stat o jumatate de ora in masina parcata in Portul Turistic Mangalia, asteptand ca unul dintre organizatori sa o ia sub umbrela. Odata ajunsa pe gabara, furia norilor s-a oprit. Miracolul a tinut pana cand Nicola a pus piciorul pe scena. S-a consolat cu propriile versuri "Dincolo de noapte e zi/ Dincolo de nori soarele va rasari"...

Trupa Class, care a fentat toate susele de pe Litoral, a oferit publicului, in prima auditie, cea mai proaspata piesa, "Singura iubire". Din pacate, Mihaela, Anca, Vlad si Florin au facut doar figuratie, pentru ca CD-ul a cantat de unul singur!

Cele sapte seri de la Callatis au batut "Cerbul de Aur", doar cu o mana de oameni si cu un buget de cinci ori mai mic. Organizatorii au demonstrat ca, daca se vrea, dintr-un festival se poate face spectacol.

REPROFILARE: DE LA TONOMAT LA SPATII VERZI

Catalin Maruta, moderatorul "Tonomatului DP 2", s-a dat peste cap pana a reusit, la Callatis, sa atraga atentia mai mult decat toate vedetele la un loc. Nici in timpul liber nu a renuntat la sotii. Vineri seara, inainte de "Callatis Club", Maruta "s-a dat" la Rolls Royce-ul lui Irinel Columbeanu, parcat in fata unui hotel din Mangalia. S-a sprijinit in cot de botul masinii, in timp ce vorbea la telefon cu un aer important. Imediat, unul dintre oamenii lui Columbeanu l-a somat, cu portavocea, sa-si ia mana de pe automobil. A tresarit la auzul avertismentului si a luat-o usurel din loc. Daca dupa acest "incident" a scapat doar cu o sperietura, nu se poate spune acelasi lucru despre nefericita lui initiativa de a rupe flori din fata primariei, pentru a le darui artistelor de la Callatis.

Legea e lege si pentru Maruta, astfel ca edilii l-au insarcinat cu plantarea unor rasaduri noi, in locul celor vandalizate. Catalin s-a conformat si a imbracat salopeta oamenilor de la spatiile verzi. Nici nu s-a pus bine pe treaba, ca Gil Dobrica l-a vazut si s-a oferit sa-i dea o mana de ajutor. Impreuna au plantat si au cantat "Hai acasa!", spre deliciul trecatorilor care s-au adunat in fata Primariei Mangalia.

COCKTAIL

  • FETELE DE LA KYSS - TURNEU IN ITALIA SI BELGIA. Cele doua pustoaice de la grupul Kyss, Amalia si Iuliana, se pare ca, incet-incet, se indreapta catre mult ravnitul si efemerul statut de vedeta. Beneficiind de o promovare puternica din partea postului de radio Kiss FM, fetele au fost invitate pentru a sustine, timp de trei saptamani, incepand cu 24 august, mai multe recitaluri in Belgia si Italia, fiind posibil sa concerteze si in Olanda. De precizat ca Iuliana si Amalia isi vor promova viitorul album "Rock’n’roll-ers", pe care se vor regasi 10 cover-uri celebre din perioada de aur a genului. Pentru acest lucru s-a cerut permisiunea UK, un fel de Uniune a Compozitorilor din SUA. In cele doua tari amintite, Kyss va beneficia si de emisiuni la cele mai importante posturi de radio. (Horatiu Tudor)

  • IRIS SI DIRECTIA 5 CONCERTEAZA LA BALATON. Cine spune ca muzica romaneasca nu este apreciata peste hotare face o mare greseala. La 20 august, Iris si Directia 5 vor concerta in Ungaria, in celebra statiune Balaton, cu ocazia unui grandios festival de muzica rock, ce are loc de Sf. Stefan. Vor participa 20 de formatii unguresti, iar recitalul celor doua trupe romanesti este posibil datorita relatiilor de prietenie care exista intre managerul Dan Maciuca si organizatorul maghiar. Un amanunt interesant este acela ca Iris si Directia 5 vor canta simultan, pe doua scene, recitalurile lor urmand sa dureze o ora si 10 minute. (Horatiu Tudor)

    CONDICA DE RECLAMATII

  • DAN TEODORESCU ISI FACE AUTOCRITICA. Pe solistul de la Taxi il agaseaza oamenii care arunca tot felul de lucruri pe plaja. "Nu-mi place faptul ca noi - si aici ma includ si pe mine - aruncam pe plaja hartii, sticle... apoi ne apucam sa criticam ca plaja arata cum arata. De fapt, ea este ca dupa o turma de porci." (Cristina Ologeanu)

    ZI DE VARA PANA-N TOAMNA - 16 august 2004

    Zeul cu slapi

    Vadu, noua Vama Veche

    Litoralul, asa cum se vede din largul marii

    Cu vedere la plaja

    Litoralul azi
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden callatis