x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cătălin Scărlătescu strânge rețete tradiționale din Maramureș

Cătălin Scărlătescu strânge rețete tradiționale din Maramureș

18 Iul 2014   •   14:22
Cătălin Scărlătescu strânge rețete tradiționale din Maramureș
Juratul de la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, emisiune care va începe în toamnă la Antena 1

Iubitor al tradițiilor românești, chef Cătălin Scărlătescu profită de orice ocazie pe care o are atunci când călătorește și strânge rețete de prin toate colțurile țării. Recent, cunoscutul jurat a ajuns în Maramureș, un loc în care nu numai că a fost fascinat de oamenii locului, de primirea pe care i-au făcut-o, dar a și învățat câteva din tainele culinare deținute de harnicele gospodine maramureșene. “Eu fac cercetare culinară în toate călătoriile mele. Prefer să îmbin plimbarea cu cercetarea, nu e mai bine așa? Este pentru prima oară când ajung în acest colț din România. Am avut sentimentul că pătrund în altă lume, într-o Românie mai curată, mai frumoasă, mai colorată, cu oameni extraordinari, primitori, care te fac să te simți ca la tine acasă. M-a impresionat căldura oamenilor, căldura cu care m-au primit, faptul că s-au deschis către mine imediat, că mi-au pus la dispoziție cunoștințele lor, casele lor, timpul lor. Au gătit pentru mine, am gătit împreună”, spune juratul de la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor” de la Antena 1.

De la doamna Florica, o gospodină harnică și priceputuă, chef Scărlătescu a învățat o rețetă specifică locului, simplă, dar extrem de gustoasă: scoverze. “Mi-a plăcut mult rețeta de scoverze pe care am învățat-o de la doamna Florica, ceva atât de simplu, dar atât de bun. Nu am să v-o dau însă, o păstrez pentru mine deocamdată pentru că împreună cu câțiva oameni frumoși din Bârsana și Sighetul Marmației, undeva în jurul Sărbătorilor de iarnă, o să organizez acolo un eveniment culinar”, spune Cătălin.

Tot în Maramureș, chef Scărlătescu l-a întâlnit pe Ioan Godja-Ou, care la 94 de ani l-a impresionat pe jurat nu numai cu poveștile sale de viață, ci și cu cărțile pe care s-a apucat să le scrie la 80 de ani. “În momentul în care am intrat în curte la el am simtit chimia. Mi s-a părut extraordinar ca un om la 94 de ani să fie atât de lucid, să povestească cu seninătate întâmplări din lunga sa viață, gândiți-vă că omul acesta a trăit tot ce a trăit România în ultimii 94 de ani”, povestește fascinat Cătălin, care le recomandă tuturor să viziteze acele locuri.

 

×