x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cel care a inventat cultura stradala

Cel care a inventat cultura stradala

03 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Turistii care vin cu regularitate in Neptun il stiu pe colectionarul Nea Marin. Mare parte din ce are insirat pe gard este colectia personala. Care nu este de vanzare. Doar vrea sa le arate trecatorilor istoria. Prin carti postale, timbre, vederi, insigne...
CRISTINA OLOGEANU

Tot plimbandu-ne pe aleea centrala din Neptun nu banuiam ca vom da piept cu istoria. Am trecut pe langa un batranel care avea insirate pe o masa cateva insigne, monede, decoratii, albume cu cartele telefonice. Abia dupa ce am zarit cele cateva panouri cu decoratii, vederi, poze cu familia regala, toate trase in tipla, ne-am dat seama ca nu avem de-a face cu un amator care vinde doua-trei monede si carti postale. Am intrat in vorba cu el. Cam reticent. Nu i-am zis ca suntem de la ziar, dar omul ne-a citit imediat. "De la ce ziar sunteti, domnisoara?" "Opa, avem de-a face cu un cunoscator", mi-am zis. Asa ca nu mai mergea sa fac pe turistul curios.

LECTIA. Am inceput cu intrebarile firesti: "Cum va numiti? Ce varsta aveti? Ce reprezinta aceasta colectie?" "Vasile Marin, Marin e numele de familie", raspunde omul cu o voce stinsa, dar care, paradoxal, inspira forta, tarie sufleteasca. "Nea Marin imi spun toti. Dar, domnisoara, decat sa ma intrebi cine sunt eu, mai bine hai matale sa ne uitam pe panourile astea ca mai bine scrii despre ele decat despre mine. Eu sunt batran si urat." M-am conformat. L-am lasat pe Nea Marin sa vorbeasca de colectia lui. Si mi-a vorbit fara incetare. Era tare mandru de munca lui. "Uite, am aici un panou cu povestea Insulei Ada Kaleh. Aici am un panou numai cu decoratii de razboi. Sergiu Nicolaescu a venit si mi-a zis: "Decoratiile astea si astea. Pe toate le vreau. Cat ma costa?". Dar eu stiti ce i-am raspuns? I-am spus: "Asta este a doua intrebare, domnule Nicolaescu. Prima este daca le vand? Si nu le vand!"." Apoi, Nea Marin a continuat prezentarea panourilor.

VIATA TRISTA. Pana sa iasa cu aceste franturi de istorie in strada, Nea Marin a castigat din zbor. "Banii imi picau din aer. Adica erau adusi de albine. Eu am fost apicultor. Apoi am lucrat in invatamant. Nu va spun ce. Secret militar." Chiar daca am insistat, tot nu ne-a spus ce a facut in invatamant. Per total, Nea Marin a muncit 28 de ani si jumatate. Iar pentru aceasta vechime primeste o pensie amarata. Vreo doua milioane de lei. Pentru a putea trai decent, el vinde monede, bancnote, cartele telefonice vechi. Dar nu pe cele din colectia-vedeta. Pe langa acestea, Nea Marin a mai incheiat si un contract de colaborare cu RomTelecom pentru a vinde cartele telefonice. Noi, fireste. Pentru aceasta prestatie primeste un comision de 8% din vanzare. "Dar de cand s-a mutat Posta aici si au inceput si ei sa vanda cartele, pe mine nu ma mai lasa. Unii vor chiar sa ma inlature. Eu, care am scos istoria in strada, care stau aici de 13 ani, sa plec tocmai acum?" Colectionarul este determinat sa ramana pe locul lui. Are chiar si autorizatie de comert stradal. Vizibil, omul era slabit. Ne-a spus ca a fugit din spital dupa trei saptamani. S-a operat de ulcer. Noroc cu fata lui care il mai ajuta. Una dintre cele trei. Sotie nu mai are, s-a prapadit in urma unei tumori pe creier.

REGELE. Nea Marin are o mare admiratie pentru Regele Mihai. El singur a facut un panou cu arborele genealogic al familiei regale, cu poze, cu pasaje din cartile de istorie si cu o schema care sa il faca si pe cel mai greu de cap sa priceapa. A scos din buzunarul hainei un album cu poze. Avea fotografii cu el si cu regele, dar si un polaroid cu autograful regelui. "Regina Ana a pus mana pe vulturul Romaniei, pe care si acum il am in piept, iar Regele mi-a spus sa am grija de panouri ca reprezinta istoria Romaniei." Nea Marin nici nu se gandeste sa isi duca intreaga colectie la un muzeu. Nu vrea sa o introduca in circuitul muzeal. "Ce sa caut eu la muzeu, cand am inventat cultura stradala?" Si pe buna dreptate, are mult mai multi vizitatori acum decat ar avea intr-un muzeu.

REFUZ

"Sergiu Nicolaescu a venit si mi-a zis: "Decoratiile astea si astea. Le vreau pe toate. Cat ma costa?" Dar eu stiti ce i-am raspuns? I-am raspuns: "Asta este a doua intrebare, domnule Nicolaescu. Prima este daca le vand? Si nu le vand!""

MODESTIE

"Marin e numele meu de familie. Nea Marin imi spun toti. Dar, domnisoara, decat sa ma intrebi cine sunt eu, mai bine hai matale sa ne uitam pe panourile astea, ca mai bine scrii despre ele decat despre mine. Eu sunt batran si urat" - Vasile Marin

DOAR MOTIUNI SIMPLE

Nea Marin are un panou numai despre portul popular romanesc - portul popular in carti postale, timbre, cartele telefonice. Un panou cu arborele genealogic al familiei regale, un panou cu decoratii romanesti de razboi, decoratii romanesti de pace, un alt panou cu insigne de tot felul, altul cu monede romanesti si straine - cu steagul tarii reprezentative in dreptul fiecarei monede. Dintre cartile postale, 250 sunt numai cu Mangalia veche, alte 450 cu zona peninsulara a Constantei, 200 de vederi surprind imagini cu gari de pe cuprinsul Romaniei. Cu familia regala, Nea Marin are 70 de vederi, iar cu Insula Ada Kaleh tot atatea.

DIVERTISMENT

Noaptea canta, ziua se reface cu masaj

Patru spectacole pe seara. Acesta-i programul pe care-l are Minodora pe Litoral. Daca in fiecare noapte le canta fanilor, ziua trebuie sa se relaxeze. Astfel ca primul lucru pe care-l face dupa ce se trezeste este sa mearga la plaja si sa se bucure de mainile dibace ale lui Catalin Arabu, care o maseaza pe tot corpul. (R.I.A.)

CINE CU CINE

MIHAI ALBU, la Marea Neagra, cu viitoarea sotie. Nu stim cum sta la capitolul vestimentatie Iulia, prietena lui Mihai, insa in ceea ce priveste pantofii, stim ca nu duce lipsa. Si asta deoarece iubitul ei este, la ora actuala, cel mai cunoscut si cel mai apreciat designer de incaltaminte de la noi. Cei doi se afla zilele acestea la Mamaia. (Catalina Iancu)

COCKTAIL

  • TRAIASCA BEREA! Festivalul Berii a tinut patru zile, iar petrecaretii tot nu s-au saturat de bere. In ultima seara a evenimentului, adica ieri, cozile la dozatoare erau mai mari ca-n zilele precedente. Bautorii s-au inghesuit sa-si cumpere cat mai multe pahare, caci nu mai gasesc ei blonde sau brune numai cu 15.000 de lei. Baietii de la Akcent au fost asaltati de admiratoare. Iar formatia Bere Gratis, care a fost programata dupa ei, urmand sa incheie festivalul, intarzia sa apara. Asta in timp ce un grup de tineri canta de mama focului "Traiasca berea", hit-ul celor de la Spitalul de Urgenta. (Catalina Iancu)

  • LASATI COPII SA VINA LA MARIA DRAGOMIROIU! Indragita solista de muzica populara a sosit la spectacolul de la Teatrul de Vara din Mamaia, care a avut loc duminica, in ultimul moment. N-a mai avut timp decat sa se rujeze si sa-si pieptene frumusetea de par. Este cunoscuta atentia pe care interpreta o acorda podoabei capilare. Dar nu numai celei proprii. In timpul recitalului, Maria le-a spus spectatorilor sa-i lase pe copiii sa vina pe scena, pentru a face fotografii impreuna cu ea. Cand se nimereau fetite cu codite, cantareata le aranja ea insasi parul, astfel incat pustoaicele sa dea bine in poza. (Catalina Iancu)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden marin nea marin panou