x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cele mai bune concerte ale anului

Cele mai bune concerte ale anului

de Catalina Iancu    |    22 Dec 2005   •   00:00
Cele mai bune concerte ale anului

Romania a asteptat cu bratele deschise artistii straini. Rockeri si nu numai, insetati de muzici bune, si-au vazut idolii in carne si oase. In 2005 am avut de toate: de la rock, metal simfonic, gothic, doom metal pana la Cocker, Phil si Bolton.

Nici n-a inceput bine anul 2005, ca ne-am si trezit cu Moonspell la usa. "Bestial Recordsa" ne-a adus, in martie, "Antidotul": Fernando Ribeiro la Timisoara! Formatia lusitana a cantat de s-a dus vestea. Poate data viitoare vor veni si in Capitala.

PERIPETII. In aprilie, Lhasa de Sela, cantareata de origine mexicana a hipnotizat 4.000 de spectatori. Dar sosirea in Romania s-a lasat cu peripetii: trupa interpretei si-a ratacit intrumentele pe drum, dar le-a recuperat cu doua ore inainte de ridicarea cortinei.

In mai a fost randul chipesilor finlandezi de la Catamenia sa ne calce pragul. Club A a devenit neincapator, iar nonconformistii metalisti din Oulu au murit de cald in timpul recitalului. Si-au aruncat tricourile de pe ei si-au cantat la bustul gol. A fost pentru prima oara cand o formatie si-a intrerupt concertul ca sa-si toarne apa-n cap.

I-am avut si pe Therion la Bucuresti, chiar in ziua in care si-au serbat "majoratul". La 4 iunie. La Sala Palatului. Odiseea scandinava a rasunat in sala de congrese a lui Nea Nicu, unde Mats Leven& Co, soprana Karin Fjellander si "printesele nordice" - Maria Marlov si Suvi Virtanen - plus cei doi baritoni, Jari-Petri Henio si Risto Hamalainen au sustinut un megashow incheiat cu "Mega Therion". Un super spectacol in care Christofer Johnsson, supranumit "Stravinski al metalului", a "electrizat" audienta.

ARTISTI UNIVERSALI. 2005 a fost, cu siguranta, anul lui Mircea Nanca. La 1 iunie ne-a servit Faithless, iar la 15 iunie a adus Megadeth la Arenele Romane! In deschidere a cantat trupa australiana Dungeon - 45 de minute, iar Dave Mustaine a prestat timp de doua ore. Adica pana dupa miezul noptii. Megadeth a venit cu un pastor la concert. Si a cantat "Symphony of Destruction!". Daca nu intram in Europa, vine Europe la noi! S-a intamplat in august. Europe a concertat la Brasov, dupa o amanare de doua luni. Solistul Joey Tempest a implinit 42 de ani chiar cu o zi inainte de concertul de la poalele Tampei.

"I LOVE YOU, MICHAEL!" Pana si Rammstein a venit pe plaiuri mioritice. Dar n-a concertat, ci doar a inregistrat un videoclip. In septembrie, s-a auzit la Brasov Cocker. Joe Cocker. "Mosu" a cantat cu tot ce-a avut in dotare. Canta si cu mainile, atat de intens simtea muzica. Si tot la Cerbul de Aur a aparut pe scena Natalie Imbruglia. La 30 septembrie, Romaero, Phil the music! Phil Collins a facut show de zile mari inainte de a se retrage. "Cheliuta" s-a daruit trup si suflet spectatorilor, demonstrand cat de "bun" este si la tobe. Iar la 2 octombrie a fost ziua Nightwish. Concertul sustinut de trupa finlandeza, la Sala Polivalenta, s-a dovedit a fi un adevarat regal muzical. Tarja Turunen si Nightwish. Pe scurt, "Beauty and the Beast". Michael Bolton a cucerit, la 9 noiembrie, Sala Palatului. Locatia s-a dovedit prea mica pentru muschii lui Bolton. Paradisul doom/metal-ului din Halifax s-a reintors in Romania, dupa 11 ani. In octombrie, Paradise Lost, adica Nick Holmes, Gregor Mackintosh, Aaron Aedy si Steve Edmondson, la Arenele Romane! A urmat luna cadourilor, cu Destruction/ Candlemass la Escape, la 5 decembrie. Au (re)venit, au cantat, au plecat. Dar mai important e c-au promis ca se vor intoarce in Romania cu prima ocazie.

AURA, UN OM CU ARIPI
MAREA UNIRE MUZICALA. Aura, alaturi de sot
De-ar sti romanii ce "aura" au! Aura noastra, Urziceanu (pentru ca de ea este vorba), a sustinut un concert extraordinar la 11 decembrie, la Sala Palatului. Nu de multe ori mi-a fost dat sa scriu despre un spectacol (dat de un roman, in Romania) ca a fost "extraordinar". Dar, credeti-ma, ce s-a intamplat la Sala Palatului, in acea zi de duminica, are tot dreptul sa primeasca o asemenea "eticheta". Regina jazz-ului a cantat pana a prins aripi. De inger. Desi Aura nu este decat un om. Sau, mai bine zis, un OM! Pe scena Palatului a fost un dans incendiar al genurilor muzicale. Au "dansat" muzica usoara, clasica, pop, funk, folclor sub bagheta dirijorului Ionel Tudor, care a "pastorit" peste 47 de instrumentisti (Big Band si Orchestra nationala Radio). Madalin Voicu a fost invitat special de protagonista pentru a face vraji (tot cu bagheta), la o arie de opera. George Urziceanu s-a folosit de vioara pentru a ne vorbi despre bunatatea lui Dumnezeu care i-a dat si lui talent. Ce sora, ce frate! Cand a aparut si saxofonul pe scena, o data cu Flavius din Germania, Aura Urziceanu s-a transformat in instrument. Puteai jura ca ea este saxofonul! Iar sotul, Ron Rully, a facut-o sa sune ca tobele. "Sa vina doua blonde sa-l ajute pe Ron sa ajunga la percutie", asa si-a introdus in arena Aura jumatatea. O "jumatate" care a compus muzica din "Vrajitorul din Oz". Prin Aura l-am cunoscut pe cel "responsabil" de minunata melodie care ne-a luminat copilaria "Over the rainbow". Ce Aura! Ce muzica! (Dana Andronie)

AI NOSTRI
Si ai nostri au ridicat stacheta. Nici nu daduse bine caldura ca pe Tudor Chirila il si apucase dorul de mare. Si-a rasunat Sala Palatului la concertul Vama Veche fiind mai multa lume decat la Therion! Stefan Banica Jr si nou-lansatele lui "Duete de Craciun" au umplut, doua zile la rand, aceeasi sala pana la refuz. Si-nca anul nu s-a terminat. Ne mai asteapta un concert extraordinar de Sarbatori: Fundatia Artmania prezinta "Concertul de Craciun al sopranei Tarja Turunen", la 16 decembrie, ora 19:00, la Sala Thalia, Sibiu.

DIN VECINI
Dac-ar fi sa punem la socoteala cati romani au sarit granita pentru a-i vedea pe Tiamat in Ungaria si pe Black Sabbath in Bulgaria, mai ca s-ar umple o sala. Poate-i va aduce vreun organizator de spectacole si la noi, intr-o buna zi. Jurnalul National v-a prezentat in exclusivitate, un interviu cu Johan Edlund, realizat la Budapesta. Vin ai lor, pleaca ai nostri! Sarind la un alt gen, trupa Activ a facut furori in Bulgaria, iar Akcent care are in sfarsit bani de bilet, s-a lansat in Belgia si Olanda.
×
Subiecte în articol: antimonden sala palatului căntat aura