x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cerbul de Aur 2005 - Brasov, made in Chisinau

Cerbul de Aur 2005 - Brasov, made in Chisinau

de Dana Andronie    |    24 Sep 2005   •   00:00
Cerbul de Aur 2005 - Brasov, made in Chisinau

Show-ul basarabenilor a eclipsat partea a doua a concursului Cerbul de Aur. O-zone a cantat balade "la rece", iar Zdob si Zdub si-au adus bunica la Brasov.

Moldovenii au "di tati". La Cerb, au avut o seara de joi pentru a ne spune cine sunt ei in lumea divertismentului. Adica, si-au aratat muschii! Si au avut ce sa ne arate: Anastasia Lazariuc, Ansamblul de dansuri sportive Codreanca, O-Zone, Zdob si Zdub, Pavel Stratan, Teodor Dance Show, Millenium etc.

Pentru un metru patrat de tara, moldovenii sunt foarte dotati in materie de artisti profesionisti. Anastasia Lazariuc a fost amfitrioana serii dedicata fratilor de peste Prut. Si-a intrat atat de bine in rol, incat ne-am intrebat de ce organizatorii nu au ales-o pe ea sa prezinte Cerbul. Ce Ramona Badescu, romanca din Italia! Anastasia din Moldova i-a dat clasa!

SUNT VOINICI! Nimeni nu spera ca Brasovul sa aiba O-Zone. Pana si organizatorii s-au inchinat cand i-au vazut la Cerb pe Dan Balan, Arsenie Toderas si Radu Sarbu. Doamne ajuta! O-Zone s-a reunit pentru un spectacol de adio. Dar nu e ultimul. Mai au si in Japonia concerte de ramas-bun. Daca o tin tot asa, in spectacole de "fair-well" s-ar putea ca la un moment dat sa uite care-i scopul (ce nu scuza mijloacele).

Oricum, pare a fi o strategie de management foarte iscusita. O-zonistii au cantat pe aceeasi scena, dar Brasovul n-a fost destul de mare pentru toti trei. Arsenie a fost cazat in Predeal, iar Radu, in Poiana Brasov. Doar Dan a ramas la Poalele Tampei. Tot e bine! A fost mai mult O-Zone pentru ardeleni!

Moldovenii le-au oferit fanilor un concert de sa moara Occidentul! Cei trei "Picasso" chiar au cu ce sa cante. Baladele la rece au demonstrat ca O-Zone nu este doar o trupa sezoniera cu "Dragostea din tei". Irina Radu, directoarea festivalului, dansa si ea de mama focului pe "bip-ul" celor trei menestreli.

BEU SI PLANG. S-a si dansat tango pe arena Cerbului. Ansamblul de dansuri sportive Codreanca a plutit pe scena. O armata de oameni sa danseze ca niste ingeri... Abia acum am inteles de ce sunt venerati nu doar de moldoveni, ci si de europeni.

Pavel Stratan a plans pentru a nu stiu cata oara. Aproape la fiecare concert, isi da drumul la lacrimi. Stim, amintirile sunt de vina. Sau poate chiar este o alta gaselnita de care Stratan se foloseste pentru ca recitalul lui sa fie un spectacol. Ceea ce s-a intamplat si la Brasov.

MARFA. Zdubii, cu toba bunicii, au cantat si au dansat de s-a auzit pana la Chisinau. Concertul a fost la fel de profesionist ca toate cele 3.456 (sa ma ierte daca am sarit vreo "oita")... Zdob si Zdub sunt intr-adevar o "marfa" de calitate superioara, care nu va fi niciodata refuzata la export.

O rochie pentru vocea Andrei


EXPLICATIE. Frigul sa fi fost cauza lipsei de performanta a Andrei? Sau rochia prea transparenta?
Pe langa moldoveni, strainii de la Cerb (din care aproape trei sferturi sunt romani) n-au nici o sansa. Dar exista un juriu, care trebuie sa aleaga un castigator. Guy Fletcher (compozitor si presedintele Academiei Britanice de Drepturi de Autor), Nick Feldman (Int’l TAR - Sony/BMG), Jill Paulsson (coordonator proiecte EBU), Marc de Raaff (presedinte si proprietar ToCo Int’l), Ande Paivalainen (producator Taurus Music), Dumitru Morosanu (directorul Festivalului la editiile ’92-’97) si Luminita Anghel.

SISTERS. Dar sa facem cunostinta cu a doua serie de concurenti, care si-au jucat cartea joi seara. Bulgaria s-a dezbracat de... voce. Solista trupei Mastilo, Victoria Terziyska, s-a prezentat in chiloti (cu blanita) pentru a canta mai bine rock. A aratat foarte bine... ca n-are voce.

SUA l-au avut pe Tino, care a participat si la Steaua fara nume. Nu stim cum a nimerit la Cerb. Trebuia sa-i spuna cineva ca exista si "Ploaia de stele" sau "Scoala Vedetelor", poate asa ar fi ajuns la Brasov peste cativa ani, cand ar fi fost mai copt.

Oh, Canada! Surf Sisters! Trei negrese care au cantat ca la slujba de duminica. Mare pacat au comis ca s-au incumetat sa cante muzica albilor din Class. "Pentru dragoste" a iesit o parodie.

FUSERA SI SE DUSERA. Republica Vanuatu a fost reprezentata de Vanessa Quai. Buna (vocea), dar a cantat doar pentru juriu. Parca isi sustinea masteratul! Si-a ales o piesa care sa-i arate ce intindere vocala are si atat. Daca nu si-ar fi ales piesa Deliei "Sufletul meu", poate ar fi castigat o mentiune.

Romanul Ovidiu Anton se crede atat de bun, incat nu-si da seama cat de penibil este. Daca s-ar putea sa nu termine niciodata "Scoala vedetelor". Cine stie ce idei ii mai vin ca "absolvent"...

REALIZARE. Giulia din Israel a cantat ca o cadana

Nimeni n-a fost ca Giulia din Israel! S-a miscat mai mult decat a cantat si a interpretat "Bejo (Uh, la, la)" in limba ebraica. Shalom, Giulia!

Malta, cu Olivia Lewis, ar merita un loc pe podium. Dupa Linda, din Italia, care, se pare, este cea mai buna voce din Cerbul de Aur 2005. Dar noi nu suntem jurati, asa ca nu putem decat sa scriem negru pe alb.

FATAL. Andra nu prea a fost in forma. Iar rochia, desi s-a voit sexy, a imbatranit-o cu 20 de ani. De fapt, si rochia, si coafura erau pentru alta varsta si alta inaltime. Genul "diva fatala" nu i se potriveste nicicum Andrei. Altfel, tinuta scenica a fost superba in sine si de mare stil. Asteptam deliberarea juriului! Cam acestia au fost candidatii Cerbului. Mai buni decat cei de anul trecut, dar au uitat ca se afla la un concurs si au indemnat publicul sa ridice manutele sus, sa cante cu ei. Oare juriul ce are de spus?

CERBUL A PLECAT IN ITALIA
  • Premiul de popularitate Interpretare - Israel - Giulia Nahmani (1.000 de dolari)
  • Premiul de popularitate videoclip - Andra - Romania (1.000 de dolari)
  • Premiul pentru cea mai buna regie videoclip: Linas & Simona - Lituania (3.000 de dolari)
  • Locul 3: Olivia Lewis - Malta (2.000 de dolari)
  • Locul 2: Andra - Romania (3.000 de dolari)
  • Locul 1: Vanessa Quai - Vanuatu (5.000 de dolari)
  • Trofeul Cerbul de Aur: Linda - Italia (10.000 de dolari)
  • CIFRE
  • 30 m - deschiderea scenei
  • 18 m - inaltimea scenei
  • 18 m - adancimea, distanta din fata scenei pana in spate
  • 64 de tone - greutatea totala a scenei
  • 130.000 de euro - costurile totale ale unei astfel de scene si montarea ei
  • 40.000 Watti - puterea totala a sunetului
  • 20.000 Watti - puterea totala permisa in timpul festivalului
  • 4.500 locuri - capacitatea totala a arenei
  • 13 tone - necesarul de lumini pus la dispozitie de TVR si Stage Expert
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden dolari