x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Cerbul de Aur" a avut pilaf, paşă şi concurenţi cu bulan

"Cerbul de Aur" a avut pilaf, paşă şi concurenţi cu bulan

de Dana Andronie    |    07 Sep 2009   •   00:00
 "Cerbul de Aur" a avut pilaf, paşă şi concurenţi cu bulan
Sursa foto: Radu Tuta/Agerpres



Deşi sâmbătă seară a fost anunţată furtună, în Piaţa Sfatului au căzut doar câţiva stropi de ploaie înainte de ridicarea cortinei. "Cerbul de Aur" şi-a văzut aleşii finalei, iar Chirilă a oferit o Vamă de cinci stele. Nici după patru bisuri spectatorii nu voiau să-l lase să părăsească scena. Dacă s-ar fi putut, "Cerbul" 2010 l-ar fi găsit în acelaşi loc!

De-ar fi să-l parafrazăm pe Nicolae Iorga, care credea că "Dumnezeu face zile cu soare şi zile cu nouri; întâmplarea face zile cu noroc şi zile fără noroc, iar omul - zile vrednice şi zile nevrednice", atunci am putea spune că echipa "Cerbului de Aur" 2009 a făcut un festival vrednic. A arătat într-un fel ce nu poate fi scos de pe retină prea curând.

La această ediţie s-a născut o pereche de prezentatoare, ceea ce nu-i de ici, de colo pe seceta cu care se confruntă televiziunile. Raluca Hogyes şi Alexandra Tararache au fost pariul regizorului Petre Năstase (pe care l-a câştigat, se pare).

Deşi n-au mai prezentat în viaţa lor, s-au descurcat ca două profesioniste. Raluca a apărut doar în reclame şi într-un videoclip alături de 3rei Sud Est, este absol­ventă a Facultăţii de Relaţii Econo­mice Internaţionale, iar Alexandra stu­diază economia la ASE şi crede în şansa ei. Stilista Rodica Puca ar merita o me­da­lie pentru felul în care au arătat prezen-tatorii şi trupa de balet. Ea şi-a ales echipa de creatori de modă care au asigurat peste 120 de ţinute - Adina Buzatu şi Gabriela Ţirică. În sfârşit nu am mai avut senzaţia că urmărim un festival comunist cu prezentatori îmbrăcaţi odios!


CU SAU FĂRĂ PILE

Din cei 25 de concurenţi, juriul - prezidat de Dida Drăgan - a ales doar nouă pretendenţi la cei trei "Cerbi": Antonino (Italia), Geta Burlacu (Moldova), Glen Vella (Malta), Jasmine (România), Laura (Finlanda), Ori Piaf (Israel), Orlin Pavlov (Bulgaria), Ovi (Norvegia), The Marker (România).

Sunt şi două voci bune care n-au intrat în finală: Claudia Faniello (Malta) şi Emin Hasan (Azerbaidjan). În schimb, au trecut de semifinale Ori Piaf şi Glen Vella, care n-aveau ce să mai caute în competiţie. Asta e, noi n-am pomenit nici un festi­-val-concurs fără pile (mai mult sau mai puţin ascuţite...).

Emin Hasan s-a pregătit pentru a deveni contabil şi s-a trezit că socoteşte (bine) doar şapte note, cele de pe portativ. A interpretat foarte bine piesa "Noapte albastră" (pe care o cântă Gabriel Cotabiţă). Păcat, juriul decide!

Glen Vella din Malta a reuşit să facă din Andrii Popa o piesă à la Michael Jackson! Uh, uh, uh! Dacă ar fi avut simţul penibilului, era tare departe!
CONCURENT-VEDETĂ
Ori Piaf din Israel ne-a făcut pilaf cu picamerul pe care l-a înghiţit înainte de concurs:  "Uite-aşa aş vrea să m-o-o-o-o-r, cu paharul lângă m-i-i-i-i-i-i-i-n-e-e-e-­e-e". Nu ne mai mirăm, ştim cât de pu­ternică este comunitatea evreiască.

Locul pe care l-a primit pilaf, pardon!, Piaf l-ar fi meritat Nadine (România). Se pare că nu i-a convins pe membrii juriului. Fata a declarat că are doar "o inimă, muzică şi o floare". A cântat jazz până a rămas în picioarele goale. Vocea ei ne duce cu gândul la Katie Melua. Nu-i nimic, nici Cristina Aguilera nu a primit vreun premiu la Braşov şi uite unde a ajuns!

"Cerbul de Aur" a avut şi-un paşă... necâştigător. Este vorba despre Pasha din Moldova, care nu s-a calificat în finală. Este singurul concurent care a avut bodyguarzi, cabina proprie şi personală, în timp ce concurenţii se îngrămădeau într-o singură cabină. Degeaba a adus pe scenă trei poliţiste cu bulane, că tot n-a avut bulan. Dacă n-ar fi fost atât de "high" şi-ar fi cântat (că are cu ce), atunci poate că ar fi fost apreciat şi de juraţi.

P.S. La "Cerb" s-a făcut şi playback... la pian. Românul Ovi din Norvegia a mimat că mângâie clapele, deşi din 2000 cântă piano bar!


UN ALB CU VOCE DE NEGRU
Câştigătorul "Cerbului de Aur" 2009 (în valoare de 10.000 de euro) este Antonino. Are 26 de ani, provine dintr-o familie de negustori din Poggia. La 7 ani îl ajuta pe tatăl său să vândă tutun şi bi­le­te de autobuz. La 20 de ani s-a înscris la concursul "Amici", unde a câştigat trofeul. Imediat după "botez" a semnat un contract cu Sony BMG. Primul album pe care l-a scos pe piaţă ("Antonino") s-a vândut în 60.000 de exemplare, ceea ce i-a adus două Discuri de Platină. Anul trecut a mai venit cu un album - "Nero indelibile" - care, pe lângă cele 30.000 de exemplare vândute, i-a adus şi su­pra­numele de "al­bul cu voce de negru". Tot în 2008 a fost numit Ambasador al Bu­nă­voinţei de Asociaţia "Life for Africa". Este singurul artist căruia i s-a pus la dispoziţie Stadionul San Ciro din Mi­la­no (80.000 de locuri) pentru a interpreta în transmisie mondială imnul campaniei "Life for Africa" - "Ima­gine" (John Lennon). A aflat de "Cerbul de Aur" în 2005, când a fost invitat la Sanremo, unde a întâlnit-o pe câşti­gă­toa­rea acelui an - Linda. Are sute de mii de fani şi a fost cerut în căsătorie de nenu­mă­ra­te ori.


CEI MAI DINTRE CEI MAI

The Marker (România) a prins "Cerbul de Argint" (7.000 de euro), iar Ovi (Norvegia) - "Cerbul de Bronz" - 5.000 de euro şi Premiul de Popularitate (1.000 de euro). Premiul special al juriului a fost adjudecat de Glen Vella din Malta. Paul Mateş a fondat The Marker, nume ce reprezintă însemnul prin care alături de Andrei, Octav şi Claudiu, îşi marchează fanii pentru totdeauna. Anul trecut în octombrie, trupa a câştigat Global Battle of the Bands Romania, concurs desfăşurat la Bucureşti, la Hard Rock Cafe. Lista câştigătorilor Trofeului "Cerbul de Aur":  în 1968 - Jacques Hustin (Belgia), în 1969 - Luminiţa  Dobrescu, în 1970 - Therese Steinmetz (Olanda), în 1971 - Ann Louise Hanson (Suedia), în 1992 - Trie Utami (Indonezia), în 1993 - Arina (Lituania), în 1994 - Worth Davis (SUA), în 1995 - Cramps in the leg (Rusia), în 1996 - Monica Anghel, în 1997 - Meiske Sherhalawan (Indonezia), în 2001 - Proconsul, în 2002 - Paula Seling, în 2003 - Sha Baoliang (China), în 2004 - Eleonor (Malta), în 2005 - Linda (Italia) şi în 2008 - Răzvan Krivach.

×
Subiecte în articol: antimonden