x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cerbul de Aur sună din ce în ce mai bine

Cerbul de Aur sună din ce în ce mai bine

de Dana Andronie    |    06 Sep 2008   •   00:00
Cerbul de Aur sună din ce în ce mai bine

STEREO  ●  Spectacol cu (ră)sunet
Uneori se pierde din vedere cel mai important lucru de la un festival de muzică: sonorizarea. Să fie superorganizare, să fie superscenă, superlumini, dacă nu-i sunet, nimic nu e! Joi seară, Cerbul s-a auzit bine, bine, foarte bine. Concurenţii au fost în voce, iar Ştefan Bănică Jr ne-a desfătat sufletele şi merită o reverenţă.

STEREO  ●  Spectacol cu (ră)sunet
Uneori se pierde din vedere cel mai important lucru de la un festival de muzică: sonorizarea. Să fie superorganizare, să fie superscenă, superlumini, dacă nu-i sunet, nimic nu e! Joi seară, Cerbul s-a auzit bine, bine, foarte bine. Concurenţii au fost în voce, iar Ştefan Bănică Jr ne-a desfătat sufletele şi merită o reverenţă.

Johann Sebastian Bach ne-a transmis nouă, muritorilor de rînd, că muzica este o armonie în onoarea lui Dumnezeu şi desfătarea permisă sufletului. În a doua seară a fost o armonie la care au lucrat atît artiştii, cît şi... sunetiştii! Dacă la gala de deschidere a festivalului s-a auzit puţin mai bine decît la o şuşă din Cuca Măcăii, joi a fost un sunet potrivit pentru Cerb.

Juriul care, teoretic, ar trebui să-i desemneze pe cei mai buni este format din: Alfredo Tisocco (realizator de concerte, compozitor, pianist şi preşedinte al Cramps Music din  Italia), Antero Paivalainen (promoter independent de concerte din Finlanda, fost vicepreşedinte al Federaţiei  Internaţionale a Festivalurilor), Dida Drăgan (preşedintele juriului), Eugen Doga, Horia Moculescu, Marty Cintron (solist al trupei No Mercy), Rolf Wetzel (directorul Casei de discuri WESPO, din Germania), Valeriu Lazarov (regizorul primelor două ediţii ale Festivalului Cerbul de Aur) şi Victor Socaciu.
 
ROCK'N'FOLCLOR. Bănică a dat Braşovului un “Trandafir de la Moldova”


ÎN FLĂCĂRI! Interpreta Chen Luhong din China nu s-a mai putut prezenta la Cerb, ea anunţîndu-i pe organizatori în ultimul moment că se retrage, din motive personale. Astfel că, în cea de-a doua finală, au concurat doar nouă interpreţi (dintre care doi români). Clujeanul Răzvan Krivach a avut – vorba ardeleanului – “tăt, tăt, tăt” ce-i trebuie unui artist ca să susţină singur un concert în faţa a mii de oameni, inclusiv un “becalist”. Ce este un “becalist”? Omul care aprinde şi stinge becul – aşa l-a numit Krivach. Scenografia piesei consta într-o piramidă în interiorul căreia avea loc... coregrafia. Pentru a segmenta momentele coregrafice, era nevoie să stingă şi să aprindă cineva becul din piramidă. Ei, bine, acesta era “becalistul” formaţiei, care mai avea un solist şi un basist... Lăsînd gluma la o parte, putem spune că Răzvan Krivach este o valoare pe care unii se încăpăţînează să n-o vadă. Deschideţi ochii şi lăsaţi urechile să audă!

Dragoş Chircu cu “Breathe Easy” ne-a tăiat răsuflarea. Vrea foarte mult să cîştige şi s-a hotărît să dea tot ce poate, să ardă puternic pe scenă. I-a ieşit, a fost în flăcări, rămîne de văzut dacă juriul de specialitate a apreciat “incendiul” şi nu-l va “frige” cu nişte note reci!

VOCI DE ÎNGERI. Nevena din Bulgaria a ales “Selecta”, ceea ce s-ar putea să atragă nişte oferte din partea magnaţilor showbiz-ului mioritic. Bineînţeles, în cazul în care aceştia urmăresc Cerbul de Aur. Dacă au prins-o la tv pe bulgăroaică, atunci n-or să-i mai dea drumul, or s-o invite fie la ei în casă (de producţie), fie la concerte. Are de toate: şi voce, şi plămîni, şi mişcare. Ar fi o concurenţă periculoasă pentru Andreea Bănică, Anda Adam, Cristina Rus şi alte surate de-ale lor din divertismentul românesc.

Francezii din trupa 3Nity au nişte voci de îngeri. Ce notă vor primi “îngerii” de la juriul pămîntean?

Cirip, cirip... Millenium! Moldovenii au transpus pe muzica lor binecunoscuta melodie interpretată de Gabi Luncă – “Cirip, cirip”. Millenium a cîntat “păsăreşte” foarte frumos, chiar dacă trupa se află la a treia generaţie. Artiştii vin şi pleacă, dar brand-ul rămîne. Dacă vor cîştiga anul acesta un Cerb, noi le propunem să participe şi la anul. Trebuie doar să mai schimbe puţin “macazul”. Adică, să umble prin părţile esenţiale, la formulă. Organizatorii nu se supără!
 
 FĂRĂ APLAUZE. Ar fi fost mai bine ca Natalia Rodriguez să stea acasă

Pentru a treia oară în Piaţa Sfatului (a mai cîntat în 1997 şi 2001), Ştefan Bănică jr a îngenuncheat în faţa publicului, iar publicul s-a închinat în faţa lui. L-a avut ca invitat pe Bănică senior, care n-a fost niciodată la Cerb. Au cîntat împreună “Cum am ajuns să te iubesc”. N-au lipsit nici Veta, nici proaspăta “babă” a lui Ştefan, care face “boogie, boogie toată noaptea... şi pe moş îl lasă lat”. Iar “Trandafir de la Moldova” a ridicat Piaţa Sfatului în picioare. Fiecare moment din spectacol a fost gîndit în detaliu de 1.000 de ori înainte. Pînă la urmă, asta înseamnă să fii artist în adevăratul sens al cuvîntului.

Nopţi albe

Cînd are loc Cerbul de Aur, Barul Aro Palace are “Nopţi Albe”. Flavius Teodosiu (magicianul de la saxofon), Ron White (solist) şi Berti Barbera (care aniversează 11 ani de cînd e gazda Nopţilor Albe) sînt “pionii” principali de la tavernă. Artiştii de la Cerb sînt invitaţi să onoreze conceptul, adică să facă “nopţi albe”. E adevărat că unii dintre ei au cerut bani şi au fost trimişi la plimbare de organizatori, dar alţii au venit şi au făcut show. Natalia Rodriguez a continuat ceea ce începuse în Piaţa Sfatului, unde nu prea a avut succes. A cîntat ea cît s-a priceput de bine (uneori şi cu CD-ul), a dansat flamenco cu microfonul între sîni (căci trebuia să-şi folosească ambele mîini), a ţipat “mînuţele sus!”, dar publicul tot nu a chemat-o la bis. “Prinţesa muzicii spaniole” (trebuia să aibă şi spaniolii prinţesa lor) a vrut să arate muzicienilor că n-a fost chemată la Cerb doar pe ochi frumoşi. Pe noi nu ne-a impresionat şi ne-am fi dorit să nu fi venit deloc la Braşov. Şi credem că nici domnia-sa Cerbul nu i-ar fi simţit lipsa!

×
Subiecte în articol: antimonden cerbul cerbul aur