x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cocteil de aur la iarmarocul de carte

Cocteil de aur la iarmarocul de carte

de Dana Andronie    |    22 Noi 2007   •   00:00
Cocteil de aur la iarmarocul de carte

Pe o piaţă saturată de produse kitsch, cultura se poate vinde dacă este garantată de calitate, beneficiind de suportul modern, DVD-ul.

"Lada de zestre" - "Colecţia I.L. Caragiale" şi "Chiriţa in provincie"


Pe o piaţă saturată de produse kitsch, cultura se poate vinde dacă este garantată de calitate, beneficiind de suportul modern, DVD-ul.

Â
In arhiva Televiziunii Romăne se află tezaurul spiritualităţii neamului nostru pentru cinci decenii de cultură şi civilizaţie. Iar TVRMEDIA scoate la lumină, cu ajutorul tehnologiei avansate, "pietrele nestemate" din "lada de zestre" a televiziunii publice.

Ioana Bogdan este una dintre personalităţile care se luptă să restituie opere clasice şi moderne, din domeniul filmului şi teatrului, de o valoare inestimabilă pentru cultura noastră.Â

PLEDOARIE. Munca pe care echipa TVRMEDIA o depune pentru reconstituirea conştiinţei noastre se poate vedea "live" la Tărgul de carte "Gaudeamus", la standul de la etajul 2. Astăzi, incepănd cu ora 18:00, se va lansa oficial "Toate pănzele sus!", seducătorul serial tv de aventuri, complet recondiţionat. "Această restituire literar-cinematografică pe suport DVD vine pe piaţa noastră media intr-un moment in care oferta pentru copii şi adolescenţi este foarte anemică. Adaptarea cărţii (n.r. - scrisă de Radu Tudoran) pentru ecran este o pledoarie pentru prietenie, pentru ştiinţa cunoaşterii, pentru onestitate, loialitate, curaj şi dragoste de viaţă. Totul este invelit in membrana unei poveşti romantice cu aventuri in lungi călătorii pe mări şi oceane, cu uragane cumplite, lupte cu piraţi, cu porturi pitoreşti şi fete frumoase... O mulţime de intămplări fascinante care oţelesc caracterul adolescentului marinar Mihu, un fel de suită a «muncilor» la care altădată copilul era supus in devenirea lui către vărsta bărbăţiei", spune Ioana Bogdan.

La lansare ii puteţi intălni pe interpreţii rolurilor principale: Ion Besoiu, Sebastian Papaiani, Julieta Ghiga Szöny, George Paul Avram, Cristian Şofron, alături de regizorul Mircea Mureşan.

CEI MAI BUNI. Măine, standul TVRMEDIA este rezervat, la ora 13:00, pentru: "Margareta Păslaru in beneficiul copiilor", DVD realizat impreună cu UNICEF - Romănia (conţine inregistrări realizate de artistă in perioada 1964-2006), iar la ora 18:00, pentru "Colecţia I.L. Caragiale" (şapte ecranizări celebre ale cinematografiei romăneşti din anii 1943-1964). Această colecţie se măndreşte cu nume legendare ale scenei şi micului ecran autohton:Â Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, Ion Iancovescu, Elvira Godeanu, Ion Finteşteanu, Ion Talianu, Costache Antoniu, Carmen Stănescu, Maria Maximilian, Niki Atanasiu, Marcel Anghelescu, Florica Demion, Vasilica Tastaman, Mircea Crişan. Distribuţii de aur sub bagheta marilor regizori: Jean Georgescu, Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi şi Aurel Miheleş.

PLECĂCIUNE IN FAŢA PUBLICULUI. Duminică, de la ora 13:00, "Chiriţa in provincie" (de Vasile Alecsandri) şi "Doctor fără voie" (de Molière) vor fi prezentate, in premieră, la Tărgul "Gaudeamus". Piesa "Chiriţa in provincie" a fost preluată de Televiziunea Romănă de pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, in 1982, cu Tamara Buciuceanu in rolul titular, cu Dionisie Vitcu - celebrul Guliţă şi cu Sergiu Tudose - Monsiu Şarlă. "Cine a dorit s-o joace pe Chiriţa, după legendarul Miluţă Gheorghiu, a trebuit să se inarmeze cu mare curaj… Am aşteptat 25 de ani să joc acest personaj. Şi i-am dat viaţă Cucoanei Chiriţa, chiar la ea acasă, pe scena Naţionalului ieşean… Ce bucurie poate fi mai mare?! Intram falnic pe scenă, pentru prima dată in tradiţia piesei, pe un cal adevărat, pentru care am cumpărat, cu drag, multe kilograme de zahăr cubic… A fost o experienţă extraordinară colaborarea cu regizorul Alexandru Dabija, cu ceilalţi actori, colegi de distribuţie şi, mai ales, cu publicul ieşean. Mă plec in faţa domniilor lor cu recunoştinţă. M-au făcut să mă simt fericită", mărturiseşte marea actriţă Tamara Buciuceanu.Â

Amatorii de autografe se vor putea intălni la standul TVRMEDIA cu unii actori din distribuţia celor două piese de tezaur.Â

dana.andronie@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: antimonden