x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Colinde? Nu! Balade speciale!

Colinde? Nu! Balade speciale!

de Dana Cobuz    |    16 Noi 2007   •   00:00
Colinde? Nu! Balade speciale!

Cănd au auzit că scoate un album nou, mai toţi l-au intrebat: "Păi cum şi de unde aţi cules colindele astea?".

FOCUL CREAŢIEI - Cinci ani de travaliu pentru Hruşcă

Cănd au auzit că scoate un album nou, mai toţi l-au intrebat: "Păi cum şi de unde aţi cules colindele astea?".

Ei bine, Ştefan Hruşcă nu ne invadează toamna-iarna 2007 cu o altă colecţie de colinde, ci cu un album de creaţie ce conţine 11 piese. "Balade speciale" se numesc ele şi, cu excepţia ultimei, numite "Balada Poetului tăcut", au fost compuse pe versurile lui George Ţărnea.

PROIECTUL. "De prin 2000 am găndit, cu poetul, acest album. Eram foarte buni prieteni, am mers alături prin viaţă o lungă perioadă. Prezenta spectacolele mele de colinde şi, la un moment dat, am vrut să-l ţin la mine in Canada, să terminăm materialul. Nu a vrut să stea mai mult decăt a avut viză şi aşa s-a făcut 2002", povesteşte Hruşcă. In 2002, in iulie, s-au revăzut in ţară. Ştefan venise in Romănia să-şi boteze fiica, Andra. A convenit cu George să găsească timp şi loc să lucreze la album. Printr-o cunoştinţă a aflat de o cabană la Neagra Şarului, pe lăngă Vatra Dornei, unde ar fi fost rupţi de civilizaţie şi de zgomot. Bucureştiul era o variantă prea zgomotoasă.

Â

GHIDUL. "Ne-am dat intălnire acolo intr-o marţi. Eu veneam din Maramureş, de la ai mei, prin Prislop, şi-am coborăt spre Dorna. Dar mi-am dat seama că am greşit drumul. Am oprit de am luat in maşină un om care făcea autostopul. Şi el tot la Neagra Şarului dorea s-ajungă. După vreo trei minute, imi zice: «Eu vă ştiu». Zic: «Nu prea!». «Da’ măcar după glas...» «Poate m-aţi auzit», zic. «Da’ căntaţi?» Zic «Da, da’ nu prea apar la televizor», crezănd că poate mă confundă. «Ah, sunteţi Hruşcă». Ii confirm, la care el zice: «Oaaau, păi dacă-i zic lu’ mama, şi dacă-i spun lu’ nepoata mea şi dacă...». L-am oprit, că aveam nevoie să ajung la cabana cu pricina. Mi-a arătat drumul, care era rău de urcat cu maşina, dar pănă la urmă am ajuns. Ne-am instalat şi a doua zi a apărut şi George."

Ştefan şi George au stat la Neagra Şarului o săptămănă, şi cu folos. Au făcut albumul, cu excepţia ultimei piese. Totuşi, au trecut cinci ani pănă cănd cele 11 "Balade speciale" au ajuns pe piaţă. Tot felul de piedici a pus soarta: oboseala, sezoanele de concerte de colinde, decesul poetului George Ţărnea, durerea pierderii, găsirea unor profesionişti pentru finisarea pieselor.

dana.cobuz@jurnalul.ro

Turneu

Ştefan Hruşcă a plănuit un lung turneu in Romănia pentru promovarea albumului "Balade speciale". La data apariţiei acestui articol, cantautorul a intălnit publicul din Suceava (14 noiembrie) şi Iaşi (15 noiembrie), iar astă-seară concertează la Reghin. In luna noiembrie va ajunge la Bistriţa (17), Baia Mare (18), Cluj (19), Piteşti (20), Constanţa (21), Galaţi (22), Braşov (26), Timişoara (27), Arad (28), Oradea (29), Alba-Iulia (30).

Pe 3 decembrie va susţine un concert-maraton la Sala Palatului, in aceeaşi lună fiind planificat să ajungă şi la Iaşi (7), Suceava (8), din nou la Bucureşti (11), Petroşani (12), Timişoara (13) şi Bacău (24). La 10 decembrie va cănta la Atena, iar intre 15 şi 23 decembrie va susţine nouă spectacole in Spania.

Sacrificiu

Sfărşitul de an este intotdeauna o perioadă grea pentru Ştefan Hruşcă. Acesta este sezonul in care căntecele sale au cea mai mare căutare. "Ce să fac? Sunt pregătit pentru asta! Străng slana şi pita un an intreg, ca să am ce mănca şi ce cănta la sfărşit de an. De cănd incepe postul Crăciunului e voie să cănţi colinde. Şi dacă romănii mă cheamă, nu-i pot refuza", spune Hruşcă. Nu oboseala il necăjeşte pe cantautor, ci faptul că, mai mereu, işi petrece Sărbătorile de iarnă departe de familie. "Fiică-mea, Andra, are ziua de naştere pe 30 decembrie. Şi ea, şi eu suntem decembrişti, dar intotdeauna ne facem urările de «La mulţi ani!» prin telefon. C-aşa se intămplă, eu sunt la muncă, n-avem ce face", zămbeşte Ştefan.

ARMONIE

"Cred că o să placă acest album. Este folk, dar un folk modern, cu surprize: o armonie de voce cu instrumente cu corzi, cu instrumente de suflat... Mie imi este foarte drag, pentru că dragi mi-au fost şi cei cu care am lucrat la el, iar textile sunt ale prietenului meu"

MODERNIZARE

"Simţeam nevoia de revenire pe scena folkului. Acest album este un mod de reintoarcere la albia acestui gen muzical. Chiar dacă tehnicile muzicale s-au modernizat, tot folk e! Ce-i drept, nu mai e doar omul cu chitara. Putem spune că folkul s-a imbrăcat"

PRIETENIE

"Am fost foarte apropiaţi eu şi George. In sute de spectacole, culegeri de folclor, emisiuni de radio am fost impreună. Ne-am potrivit foarte bine.

In momentul in care faci un tandem de muzică şi vers bun ştii că ai tot ce iţi trebuie pentru a urca pe scenă"

Ştefan Hruşcă

×
Subiecte în articol: antimonden ştefan hruşcă hru