x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Comedie - Scheele le preda taranilor in carciumi regulile UE

Comedie - Scheele le preda taranilor in carciumi regulile UE

09 Iul 2004   •   00:00

In carciuma "La Europa", taranii ciocnesc pahare si se intreaba daca vor mai fi lasati sa-si bea rachiul de prune, dupa ce Romania va intra in Uniunea Europeana. Isi raspund ironic: "Probabil ca da, pentru ca "rachiu" rimeaza cu "acquis" - setul de reguli al UE".

DANA CIOBANU

Aceasta este una dintre scenele celui mai nou serial de comedie difuzat de TVR, care constituie subiectul unui amplu articol al agentiei Reuters. "Ulita spre Europa", in care si Jonathan Scheele a avut o aparitie episodica, isi propune sa-i invete pe tarani cum sa se comporte in Europa.

MELCI LA TARA. "Ideea mi-a venit cand am vazut statisticile conform carora oamenii de la tara prefera sa se uite la televizor sau sa vorbeasca cu liderii lor pentru a afla ultimele noutati", afirma Gabriel Giurgiu, producator executiv in TVR. Producatorii spera sa obtina scoruri mari de rating pentru acest serial de 12 episoade, desi nu se asteapta si la profituri. "Speram ca vom da lovitura, astfel incat "Ulita spre Europa" sa isi atinga publicul-tinta si sa-si indeplineasca obiectivul", a mai declarat Giurgiu pentru Reuters.

Personajul principal al sitcom-ului este Profesorul, un orasean care s-a mutat la tara ca sa creasca melci comestibili, foarte admirat de tarani pentru ca foloseste fonduri UE pentru a-si vinde marfa in Occident.

METODE "UMANE". "Doar citind normele Uniunii Europene iti vin o gramada de idei nastrusnice despre cum sa transformi regulile in replici pline de umor", spune scenaristul asociat Mihai Alecsandrescu, el insusi un taran euro-sceptic in "Ulita spre Europa". Astfel, satenii vor fi invatati cum sa-si taie animalele folosind metode "umane", sa faca vin dupa standardele UE in locul bauturilor "hibride" si sa stampileze pe ouale pe care le vand in piata data la care expira si locul de provenienta.

Dupa filmarile pentru primul episod, care va fi difuzat in aceasta duminica, Jonathan Scheele a marturisit ca a avut mari emotii. In calitate de sef al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, el a discutat cu "satenii" despre integrare, la carciuma.

SITCOM FINANTAT DE UE

Pentru a fi siguri ca satenii vor urmari sitcom-ul educativ, sefii Redactiei Programe de Integrare Europeana au programat spre difuzare "Ulita spre Europa" duminica, la ora 12:00, intre doua emisiuni dragi publicului rural, "Viata Satului" si "Tezaur Folcloric". In prima faza sunt programate 12 episoade, cu o durata medie de 15 minute. Alaturi de Jonathan Scheele, la filmarile pentru primul episod au participat si presedintele TVR, Valentin Nicolau, si actorul George Ivascu, "consilier de integrare". Proiectul sitcom-ului "Ulita spre Europa", ai carui autori sunt Catalin Mireuta, George Lungoci, Gabriel Giurgiu si Mihai Alecsandrescu, este finantat de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti.

×
Subiecte în articol: antimonden ulita europa