MONDEN
DUBLU CD - Dupa 10 ani de la moartea lui Mircea Chiriac, fiica ii relanseaza opera
Corina Chiriac lanseaza astazi, la orele 20:00, in foaierul salii de concerte a Radiodifuziunii Romane, un dublu CD cu opera simfonica a tatalui sau, regretatul compozitor Mircea Chiriac.
ROXANA I. ANCUTA
|
VALOARE. Corina nu vrea sa-l dea uitarii pe cel care a fost compozitorul Mircea Chiriac |
Cele doua CD-uri sunt editate de Electrecord sub numele "Bucurestii de altadata" si aduna compozitiile lui Mircea Chiriac. Pe album, iubitorii muzicii clasice vor regasi varianta originala a "Serenadei pentru vioara si pian", una dintre cele mai cunoscute lucrari ale acestuia, in interpretarea exceptionala a lui Ion Voicu, tatal lui Madalin Voicu. De altfel, Madalin va fi prezent si el la evenimentul organizat "In memoriam" Mircea Chiriac. Cea
de-a doua varianta a "serenadei" este interpretata chiar de Corina Chiriac in tonalitatea in care tatal ei a compus aceasta opera muzicala romantica, pe vreme cand el avea 17 ani.
RECONDITIONARE. "Bucurestii de altadata" include 22 de piese, toate originale. La initiativa Corinei, au fost reconditionate benzile. Tot ca noutate discografica, artista pregateste si cateva albume Best Of, cu marile ei succese. "Desi nu mai nutresc vanitati sociale, sprijin eforturile Casei de discuri Electrecord de editare a unor albume cuprinzand majoritatea slagarelor de muzica usoara lansate de mine de-a lungul a peste 30 de ani de cariera, asa, pentru ca ele sa bucure atat generatiile care au iubit aceste melodii, cat si generatiile viitoare care vor privi in trecut."
"Gratie familiei in care am avut sansa de a ma naste, am primit genul acela de educatie «sanatos-demodata»", plina de principii morale lipsite de granite sociale, financiare sau temporale. Parintii mei, doi muzicieni, amandoi profesori de Muzica Inalta la Conservatorul «Ciprian Porumbescu» din Bucuresti, doi dulci, doi haiosi, au facut parte dintre acei oameni de la care inveti sa devii Om, fara sa vrei. "
MOSTENIRE. Asadar, Corina a mostenit talentul muzical din familie. Mama, Eliza, a fost profesoara de pian, iar tatal, compozitor si profesor. Interpreta isi aminteste cu drag de parinti: "Tata a fost ca zodie Taur si de la el am invatat multe, daca nu totul, mai ales sa incerc sa mut un munte, doi, ca n-o va face nimeni pentru mine, de altfel". Desi parintii si-au dorit ca fiica lor sa devina violonista - ani de zile cantareata a studiat vioara si pianul - aspiratiile artistei au fost altele.
Peste ani, cand Corina Chiriac a devenit o cunoscuta si apreciata interpreta de muzica usoara, tatal acesteia se recomanda cu umor: "Mircea Chiriac, tatal Corinei Chiriac".
UMOR
"Tata a fost intotdeauna un barbat frumos, impozant, inalt si dotat cu mult umor. Parca-l vad si acum, in acea zi de vara, in balcon, vorbind de unul singur: «Fanel, taticule, ce faci tu acolo? Hai acasa, baiatule, ca o sa cazi si se supara fie-mea...»"
SCHEPSIS
"Daca ar fi sa-i multumesc anume pentru ceva, i-as multumi ca mi-a fost un exemplu viu al adevarului ca viata trebuie traita cu «schepsis», cu folos, cu utilitate" -
Corina Chiriac
MOTANUL FANEL
|
"Intr-o zi de vara, tata a facut o pauza de lucru la pian si a iesit in balcon. Cu aceasta ocazie il vede pe Fanel motanul in dudul din poarta curtii noastre, pom care azi din pacate nu mai exista. Asa ca incepe o conversatie din balcon, cu pisoiul din pom, care vana niscai vrabii, pe care, oricum nu avea mari sanse sa le prinda. Ingrijorat de perspectiva pisoiului dezechilibrat de pe ramurile inalte de copac, a inceput o munca de lamurire cu motanul, sa se dea frumos jos din pom si sa vina acasa."
|
BIOGRAFIE
|
S-a nascut in 1919 la Bucuresti, fiind unul dintre compozitorii de frunte ai generatiei sale si a murit in 1994. A studiat Conservatorul din Bucuresti cu Ion Nonna Otescu, Mihail Jora, Ionel Perlea si altii. La inceput a lucrat ca redactor muzical, dirijor, cercetator de folclor, iar din 1962 a devenit cadru didactic universitar, la catedra de Armonie. Amploarea activitatii componistice a lui Mircea Chiriac reiese din parcurgerea bogatei liste de lucrari simfonice, vocal simfonice, concertante, de balete, muzica de camera etc.
|