x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Criza loveşte şi în Discurile de aur

Criza loveşte şi în Discurile de aur

de Dana Cobuz    |    19 Iul 2009   •   00:00
Criza loveşte şi în Discurile de aur

Spre deosebire de ultimii ani, când ploua cu Discuri de aur şi de platină în showbizul autohton, primul an de criză financiară se simte usturător în vânzările de muzică şi, implicit, în onorurile aferente.



Două fierbinţi Discuri de aur au „lovit" piaţa muzicală din România în decursul acestei luni. Holograf a primit distincţia pe care altădată numai cine n-o dorea n-o primea pentru vânzările albumului „Primăvara începe cu tine", în fapt o colecţie de 15 balade ale trupei, plus o piesă nouă. Se poate spune că me­lo­dii precum „Fără ea", „N-am ştiut", „Vi­ne o zi", „Să nu-mi iei niciodată dra­gostea", „Dincolo de nori" sau „Şi dra­gostea mea", deşi vin din trecut, sunt ade­vă­ra­tele câştigătoare ale acestui Disc de aur acordat în 2009.

To­tuşi, MediaPro Mu­sic, casa de discuri care a produs şi acest „best of", spune că albumul este „gândit ca o deschidere, ca un nou în­ce­put în ac­ti­vi­tatea trupei Holograf. Cu piesa no­ua ce dă şi numele discului şi cu o co­lec­ţie dintre cele mai frumoase cân­te­ce ale grupului, albumul face o punte între nou şi vechi, subliniază ce e important în trecut şi semnalează no­ul ce urmează să vină"! Ne­con­vin­gă­tor!

Un alt proaspăt premiat este Smi­ley, care, în ciuda bugetelor de austeritate ale fanilor, a reuşit să vândă 10.000 de exemplare ale albumului său solo, „În lipsa mea", produs de casa de discuri Cat Music. „E o bucurie şi o mândrie în acelaşi timp pentru noi să îi acordăm lui Smiley acest trofeu. Este unul dintre artiştii ce ating reale performanţe în materie de vân­zări, şi nu nu­mai", a spus Dan Popi, boss-ul Cat Mu­sic, înainte de a-i în­mâ­na Discul de aur lui Smiley.

„În lipsa mea" este un album compus de Smi­ley şi Marius Moga, cu participarea lui Don Baxter, Randi (Mo­randi) şi Uzzi. Patru piese de pe acest disc au videoclipuri, o performanţă des­tul de rară în showbizul românesc.

Şi fetele Bambi au primit, în sfârşit, un Disc de aur, după mulţi ani de carieră (nici nu mai ştim câţi, că le-am pierdut şirul!). Justificarea distincţiei cu care se laudă surorile De­ni­sa şi Raluca Tănase este cel puţin discutabilă. Asta pentru că Discul de aur se acordă pentru vânzări-record ale unui singur album. Or, Bambi a cumulat vânzările a trei albume - „Spre fe­ri­cire", „Îmi cânt iubirea" şi „Etno" - pen­tru a ajunge la cifra necesară acor­dării premiului. Mai mult, discu­ta­bilă este şi cifra vânzărilor declarată cu această ocazie: 100.000 de exemplare. Unde eşti, Pinocchio?

2009 a fost foarte sărac în Discuri de aur şi nu se prevede vreo mare „rectificare" până în decembrie. Pe lân­­gă cele trei premii menţionate mai sus, la „succesurile" muzicii ro­mâ­neşti din acest an mai putem adă­u­ga un singur Disc de aur - cel primit în februarie de Andra, pentru albumul „Dra­gostea ră­mâ­ne". Total: pa­tru Dis­curi de aur şi nici unul de pla­ti­nă într-o piaţă muzica­lă teoretic plină de ar­tişti talentaţi şi apre­ciaţi de fani... Căl­dură mare, monşer!

×
Subiecte în articol: antimonden