x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cum e viata de ospatar pe Litoral

Cum e viata de ospatar pe Litoral

18 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Ne miram de ce felia de paine e prea subtire, iar carnea lipseste cu desavarsire din ciorba. Pai, oameni buni, chelnerii, bietii de ei, din ce sa traiasca?! Un ospatar ne-a povestit cum a reusit sa stranga 1.000 de dolari, in doar doua luni...
SIMONA ECOVOIU

Ospatarii de pe Litoral sunt veniti din toate colturile tarii, dar se pare ca cei mai cautati sunt brasovenii. Multi dintre ei sunt studenti, unii chiar la doua facultati. Sunt imbracati ingrijit si vorbesc frumos, chiar daca tie, in calitate de client, iti vine sa-i strangi de gat. Patronii hotelurilor le dau salarii rusinoase, de doar 2.500.000 de lei, la gandul ca se vor mai descurca din spagi. Daca nu esti fricos si stii sa te dai bine cu bucatarul sef, munca pe Litoral poate fi frumoasa si banoasa. Asta nu inseamna ca e si usoara...

SMECHERII CU BONURI DE MASA. La ora 7:00, ospatarul e prezent la restaurant. Se mai invarte de colo-colo, dupa servetele si farfurii, pana la ora 8:00, cand sosesc nemancatii turisti. Adevarul e ca marea iti face o pofta de mancare nebuna, de-ti vine sa rontai si scoici! De vreo doi ani incoace e moda bonurilor de masa. Te gandesti ca, daca nu mai ruleaza bani, ospatarului nu-i mai iese mare lucru. Nu-l plangeti, ca are castigul lui. De pilda, in primele zile, pana te obisnuiesti cu bonurile de 200.000 de lei sau cu cele de 20.000 de lei, te poti fraieri singur. Dai bonul mare in loc de cel mic, si nimeni nu-ti atrage atentia. Deci, la faza asta, cel care ti-a servit masa si-a tras 180.000 de lei dintr-un foc.

FILIERA. Apoi, nu ai cum plati suma fixa si mai lasi spaga cate 5.000 de lei. Zgarcitii vor avea de patimit, caci am aflat ce-i asteapta din partea personalului: "Daca nu lasa nimic, ii pacalim la gramaj sau le servim masa doar atunci cand incep sa vocifereze. Doar daca te imprietenesti cu bucatarul o duci bine in calitate de angajat estival. Bucataria lucreaza intotdeauna pe plus, caci nu cantareste mancarea. Numai ca mai ai de infruntat casiera, care e cu ochii-n patru. Trebuie sa-i dai si aleia ceva, ca sa te lase in pace. E o adevarata filiera si nu merge daca unul e turnator. Nu toti care mananca aici vin cu bonuri, asa ca platesc in lei. Astfel, bonurile pe care le primim ciubuc, le transformam iute in bani. Eu am reusit sa strang 1.000 de dolari. Am nevoie de ei ca sa ma mut cu chirie in Bucuresti", povesteste un chelner, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, pentru a nu-si pierde job-ul.

CHEMATI LA TRIBUNAL. Nu multi stiu ca, intr-o singura camera de hotel, dorm claie peste gramada cam 5-6 ospatari. Masa le este asigurata, dar au voie sa manance doar din oalele cu ciorba ramase de ieri. In plus, ei fac si pe femeia de serviciu, caci nu e nimeni angajat in aceasta functie. Programul de munca se incheie tarziu, dupa ora 2:00, cand de-abia mai au putere sa faca un dus si sa-si bage cornul in perna. Desi sunt la mare, multi dintre ei sunt albi ca branza, iar marea n-au incercat-o nici cu degetul. Fac toate astea pentru a trimite un ban acasa sau pentru a-si cumpara haine. De distractii nici nu poate fi vorba! Unii dintre ei au clacat si au plecat acasa. Nici asa nu e bine, deoarece au semnat un contract prin care se obliga sa lucreze pe toata perioada estivala. Sunt cazuri in care unii patroni, lasati cu ochii-n soare, au actionat in judecata personalul, pentru nerespectarea clauzelor.

Protest - Ombladon canta pentru Rosia Montana

Mai multi reprezentanti ai muzicii romanesti au acceptat sa cante gratuit la Rosia Montana. Ei se alatura campaniei "Salvati Rosia Montana", care, in afara de concertul de protest intitulat Fan Fest, mai cuprinde si un mars de solidaritate care va avea loc intre 23 si 28 august. Marsul (organizat in parteneriat cu Institutul Roman pentru Pace, Greenpeace CEE si Mindbomb) este o incursiune in Tara Motilor si se vor parcurge peste 130 de km, in sase zile, de la Cluj-Napoca la Rosia Montana. Drumul urmeaza, in cea mai mare parte a sa, Valea Ariesului, trecand prin mai mult de douazeci de comunitati.

FAN FEST. Printre artistii invitati la Fan Fest se numara Luna Amara, Ombladon, Zob, Bitza, Unu’ si Freakadadisk.

Prezenta acestor solisti si trupe a fost justificata de Gianiny Munteanu, reprezentantul Rebel Music, care, in cadrul conferintei de presa organizate cu ocazia evenimentului, a anuntat ca toate numele prezente pe afis au fost alese deoarece "proiectul avea nevoie de sustinerea unor trupe cu credibilitate".

De asemenea, conform declaratiilor facute de acelasi Gianiny, nume sonore din show-biz-ul romanesc s-au solidarizat actiunii: Ioan Gyuri Pascu, Dan Puric, Ada Milea, Artan (trupa Partizan), Gianina Corondan, Dan Negru si actorul Marius Bodochi. "Proiectul Fan Fest promoveaza dezvoltarea durabila a Rosiei Montane si se doreste a fi un semnal de alarma tras publicului larg asupra dezastrului pe care il reprezinta pentru Muntii Apuseni exploatarea in cariera deschisa, cu cianura, a aurului din zona.

Vrem sa atragem atentia asupra autoritatilor sa ia o decizie in legatura cu acest proiect, daca chiar au curajul", a spus Eugen David, presedintele Alburnus Maior. (R.I.A.)

LA CALD

  • MINODORA ZAMBESTE DE PE USA WC-ULUI. Proprietarii terasei Tropicana din Costinesti i-au gasit cantaretei Minodora un loc inedit pentru a-i posta afisul. Cum reclama este sufletul comertului, s-au gandit sa o puna pe Minodora chiar pe usa de la toaleta pentru dame. Astfel ca solista le zambeste turistilor si din WC. (Dana Andronie)

  • STELIAN TANASE DEVORATOR DE ZIARE. Analistul politic s-a "abonat" la un chiosc din Costinesti. Stelian Tanase se trezeste cu noaptea in cap pentru a fi sigur ca nu ramane fara ziare. Vanzatoarea de la taraba din apropierea complexului Vox ii pune lui Stelian gazetele la pachet, fara a-l mai intreba ce cotidiane vrea sa cumpere. Este clientul ei fidel si stie care-i comanda! (Dana Andronie)

  • MIHAELA CERNEA ESTE CU GANDUL LA CRETA. Trupa Class se pregateste de o noua lansare. Mihaela, Anca, Florin si Vlad au scos deja pe piata un single, "Singura iubire", care va beneficia, in curand, si de un videoclip, regizat de Dragos Buliga. La toamna, cand va avea parte de concediu, Mihaela isi doreste sa-si duca sotul in Creta. "Nu cred ca am sanse prea mari sa ajungem in Creta. Aveam foarte multe concerte si nu pot sa-mi iau liber o saptamana. Daca as fi avut mai putin succes, as fi facut si un copil", a recunoscut cantareata.

  • DAN NEGRU ISI LUSTRUIESTE MASINA CU MANUTELE LUI. Zilele acestea, vedeta Antenei 1 se afla acasa, in Timisoara. Si daca tot are ceva mai mult timp liber la dispozitie, Dan s-a gandit sa isi cumpere o trusa de lustruit masina. S-a dus cu un bun prieten intr-o benzinarie si a cerut trusa respectiva, care l-a costat 400.000 de lei. "Vanzatoarea s-a uitat ciudat la mine si m-a intrebat: "Domnule Negru, chiar vreti sa va lustruiti singur masina? Nu ar fi mai bine sa o duceti la spalatorie?"". Dan nu si nu. A vrut sa se descurce fara ajutorul specialistilor. Si a tot lustruit la masina de la 11:00 pana spre ora 20:00. "Am vrut sa fac eu treaba asta. Dar pana la urma am dus-o la spalatorie". Macar a vazut cum e la munca de jos. (Cristina Ologeanu)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden