ZI DE VARA PANA-N TOAMNA
Ne miram de ce felia de paine e prea subtire, iar carnea lipseste cu desavarsire din ciorba. Pai, oameni buni, chelnerii, bietii de ei, din ce sa traiasca?! Un ospatar ne-a povestit cum a reusit sa stranga 1.000 de dolari, in doar doua luni...
SIMONA ECOVOIU
Ospatarii de pe Litoral sunt veniti din toate colturile tarii, dar se pare ca cei mai cautati sunt brasovenii. Multi dintre ei sunt studenti, unii chiar la doua facultati. Sunt imbracati ingrijit si vorbesc frumos, chiar daca tie, in calitate de client, iti vine sa-i strangi de gat. Patronii hotelurilor le dau salarii rusinoase, de doar 2.500.000 de lei, la gandul ca se vor mai descurca din spagi. Daca nu esti fricos si stii sa te dai bine cu bucatarul sef, munca pe Litoral poate fi frumoasa si banoasa. Asta nu inseamna ca e si usoara...
SMECHERII CU BONURI DE MASA. La ora 7:00, ospatarul e prezent la restaurant. Se mai invarte de colo-colo, dupa servetele si farfurii, pana la ora 8:00, cand sosesc nemancatii turisti. Adevarul e ca marea iti face o pofta de mancare nebuna, de-ti vine sa rontai si scoici! De vreo doi ani incoace e moda bonurilor de masa. Te gandesti ca, daca nu mai ruleaza bani, ospatarului nu-i mai iese mare lucru. Nu-l plangeti, ca are castigul lui. De pilda, in primele zile, pana te obisnuiesti cu bonurile de 200.000 de lei sau cu cele de 20.000 de lei, te poti fraieri singur. Dai bonul mare in loc de cel mic, si nimeni nu-ti atrage atentia. Deci, la faza asta, cel care ti-a servit masa si-a tras 180.000 de lei dintr-un foc.
FILIERA. Apoi, nu ai cum plati suma fixa si mai lasi spaga cate 5.000 de lei. Zgarcitii vor avea de patimit, caci am aflat ce-i asteapta din partea personalului: "Daca nu lasa nimic, ii pacalim la gramaj sau le servim masa doar atunci cand incep sa vocifereze. Doar daca te imprietenesti cu bucatarul o duci bine in calitate de angajat estival. Bucataria lucreaza intotdeauna pe plus, caci nu cantareste mancarea. Numai ca mai ai de infruntat casiera, care e cu ochii-n patru. Trebuie sa-i dai si aleia ceva, ca sa te lase in pace. E o adevarata filiera si nu merge daca unul e turnator. Nu toti care mananca aici vin cu bonuri, asa ca platesc in lei. Astfel, bonurile pe care le primim ciubuc, le transformam iute in bani. Eu am reusit sa strang 1.000 de dolari. Am nevoie de ei ca sa ma mut cu chirie in Bucuresti", povesteste un chelner, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, pentru a nu-si pierde job-ul.
Citește pe Antena3.ro
Protest - Ombladon canta pentru Rosia Montana
Mai multi reprezentanti ai muzicii romanesti au acceptat sa cante gratuit la Rosia Montana. Ei se alatura campaniei "Salvati Rosia Montana", care, in afara de concertul de protest intitulat Fan Fest, mai cuprinde si un mars de solidaritate care va avea loc intre 23 si 28 august. Marsul (organizat in parteneriat cu Institutul Roman pentru Pace, Greenpeace CEE si Mindbomb) este o incursiune in Tara Motilor si se vor parcurge peste 130 de km, in sase zile, de la Cluj-Napoca la Rosia Montana. Drumul urmeaza, in cea mai mare parte a sa, Valea Ariesului, trecand prin mai mult de douazeci de comunitati.
Prezenta acestor solisti si trupe a fost justificata de Gianiny Munteanu, reprezentantul Rebel Music, care, in cadrul conferintei de presa organizate cu ocazia evenimentului, a anuntat ca toate numele prezente pe afis au fost alese deoarece "proiectul avea nevoie de sustinerea unor trupe cu credibilitate".
De asemenea, conform declaratiilor facute de acelasi Gianiny, nume sonore din show-biz-ul romanesc s-au solidarizat actiunii: Ioan Gyuri Pascu, Dan Puric, Ada Milea, Artan (trupa Partizan), Gianina Corondan, Dan Negru si actorul Marius Bodochi. "Proiectul Fan Fest promoveaza dezvoltarea durabila a Rosiei Montane si se doreste a fi un semnal de alarma tras publicului larg asupra dezastrului pe care il reprezinta pentru Muntii Apuseni exploatarea in cariera deschisa, cu cianura, a aurului din zona.
LA CALD