x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden DĂINUIE TIMPULUI / “Călătorul” veşnic al Marcelei Saftiuc

DĂINUIE TIMPULUI / “Călătorul” veşnic al Marcelei Saftiuc

de Dana Andronie    |    20 Noi 2008   •   00:00
DĂINUIE TIMPULUI / “Călătorul” veşnic al Marcelei Saftiuc

Marcela Saftiuc este un călător cu acte în regulă. Mâine, la Bistriţa-Folk, artista îşi lansează primul său CD, intitulat “Călător”. De la Marcela Saftiuc citire: “Nimic nu durează veşnic, iar eu sunt doar un călător în această viaţă”.

Florin Săsărman organizează de şapte ani în cetatea Bistriţei un festival de folk, care a devenit tradiţie. Cu bani puţini şi cu mult suflet (care, deşi este foarte preţios, nu prea are valoare pe piaţă), “părintele” face minuni în fiecare an. Şi este el însuşi un om minunat, căci minunile îi ies de fiecare dată.

La această ediţie “Bistriţa-Folk”, Florin Săsărman (ajutat de alţi oameni binevoitori) a reuşit să realizeze lansarea primului album al Marcelei Saftiuc. La ora 17:45, vineri, la Centrul Cultural Municipal Bistriţa, sunt aşteptaţi toţi cei însetaţi de muzica Primadonei folkului românesc.

NEMURIREA
Deşi Marcela Saftiuc grăieşte un mare adevăr – că nimic nu durează veşnic – îndrăznim să-i amintim de paradoxul lui Emil Cioran: “Creştinul se naşte muritor şi moare nemuritor”. “Călătorul” îi asi-gură Marcelei nemurirea. O nemurire ce nu poate fi obţinută prin efracţie, ci doar prin ceea ce laşi în urmă.

La acest album, Marcela Saftiuc a lucrat cu muzicianul Hans Knall, iar partea grafică a fost realizată în Franţa. “Am încercat să fac totul cât mai bine. Este un material care va rămâne. Acum îmi face plăcere să mă ascult. În tinereţe, îmi era jenă. Eram mai timidă, dar, între timp, m-am mai tratat. Şi vocea mea este alta, de aceea îmi şi place”, ne-a declarat artista. Precizare: acest album a ieşit la lumină şi datorită Corneliei Andreescu, directorul Casei Electrecord.

HEIDI, PENTRU ULTIMA OARĂ
Acum câţiva ani scriam “Heidi, hai la folk!”. Ei bine, Heidi Schmidt, americanca-ardeleancă, susţine vineri ultimul său concert în România. Şi-a îndeplinit misiunea şi se întoarce de unde a venit, urmându-şi calea. Cu siguranţă ultima oară va fi cel puţin la fel de frumos

ca prima dată când ea i-a vrăjit pe spectatori. Tot în prima seară de festival, vor susţine recitaluri Nicu Alifantis şi Sorin Voinea (ZAN), Marcela Saftiuc, Vasile Şeicaru, Vali Şerban şi cu Hans Knall şi Florin Săsărman. În seara de gală vor străluci în lumina reflectoarelor Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici, Zoia Alecu, Emeric Imre, Răzvan Crivaci&friends, Maria Gheorghiu, Grupul Ecoul. Cum “Bistriţa-Folk” este un festival-concurs, există şi premii, în valoare de 4.400 de lei.

DOLIU
La această ediţie trebuia să fie prezent şi Emilian Onciu. Însă folkistul a fost chemat în rândul celor drepţi. Adrian Sărmăşan evocă duios şi trist în recenta sa carte “Dacă vrei”, apărută la Editura Napoca Star: “Eu cred că timpul este nedrept cu noi... Ne lasă să înţelegem că vom trăi atât cât ne imaginăm, şi nu numai, ne dă o speranţă spre nemurire, mai ales când în spatele nostru se-adună... Istorie”. În spatele lui Emilian Onciu s-a adunat o mare pagină de istorie a folkului.

 
“Am încercat să fac totul cât mai bine. Este un material care va rămâne. Acum îmi face plăcere să mă ascult. În tinereţe, îmi era jenă. Eram mai timidă, dar, între timp, m-am mai tratat. Şi vocea mea este alta, de aceea îmi şi place”
Marcela Saftiuc

×
Subiecte în articol: antimonden saftiuc